Luupin alla Allergiatunnuksen ihonhoitotuotteita

Kosmetiikkaa allergiselle ja erittäin herkälle iholle. Millaisia allergisen ihon tuotteet ovat koostumukseltaan?

Se selviää tänään, kun tutkitaan Allergia-, Iho- ja Astmaliiton myöntämän Allergiatunnuksen saaneita tuotteita.

Ostin juttua varten seitsemän Allergia-merkattua voidetta apteekista ja tavaratalosta. Dermosilin Hydro Gel -voiteen olen saanut aiemmin blogin kautta.

Tämän blogipostauksen inspiraationa toimi Instagramiin talvella saamani viesti:

Tämä kommentti oli reaktio Instagram Story -julkaisuuni, jossa vähän armottomasti ”sätin” LV:n seerumia, jolla on Allergiatunnus.

En sättinyt seerumia siksi, että se sopii allergiselle iholle, vaan koska siinä on huonoin tuntemani ainesosakoostumus missään seerumissa. ”Kosteuttavana” mainostetussa seerumissa on tasan yksi rehellisesti ja tehokkaasti kosteutta sitova ainesosa, muuten tuubi on täynnään silikoneja ja koostumusta muokkaavia aineita sekä muita ihonhoidollisesti alempiarvoisia aineita. Aijoo – onhan siellä kaksi rauhoittavaa ainesosaa.

En epäile yhtään, etteikö tuote ole iholle äärimmäisen neutraali ja hyvin siedetty eikä varmastikaan ärsytä, kysymykseni lähinnä kuuluu, miksi näin mitäänsanomaton tuote on edes kehitetty. Miksi laittaa iholleen sekoitus merkityksettömiä sileältä tuntuvia aineita, joiden sisään on paketoitu yksi kosteuttava aine – kun on olemassa myös niitä oikeastikin kosteuttavia ja kokonaisvaltaisemmin hoitavia tuotteita?

(LV-seerumin käyttäjät saavat vapaasti kommentoida seerumista saamaansa ihohyötyä, uskon toki kun kuulen 😀❤️)

Instagram-kommentista inspiroituneena ostin siis testiin joukon Allergiatunnuksella varustettua kosmetiikkaa, tarkoituksena tutustua niiden koostumuksiin ja siihen, millä lailla hyperneutraalit tuotteet ylipäänsä on rakennettu. Ostoskoriin päätyi Avènen, LV:n, Lumenen, Favoran ja La Roche-Posayn tuotteita. Dermosilin geeli minulla oli jo ennestään.

Ihonhoitotuotteissa on paljon herkistäviä, ärsyttäviä ja potentiaalisesti allergisoivia aineita, kuten hajusteita, erilaisia happoja, tiettyjä kasviuutteita (kuten mykerökukkaiset) ja säilöntäaineita. Erityisesti hajusteiden ja formaldehydiä vapauttavien säilöntäaineiden joukossa on paljon ärsyttävinä ja allergisoivina tunnettuja ainesosia. Allergiatunnuksen saaneissa tuotteissa vältetään kaikkia näitä.

MITEN ”ALLERGIATESTATTU” -TEKSTILLÄ VARUSTETTU TUOTE JA ALLERGIATUNNUKSEN SAANUT TUOTE EROAVAT TOISISTAAN?

Ilmaisu ’allergiatestattu’ ei lopulta kerro yhtään mitään, sillä ei ole olemassa virallista määritelmää tai kriteerejä sille, millaisia testejä tulisi suorittaa. Kaikille kosmetiikkatuotteille tehdään joka tapauksessa ns. patch-testi. Termillä ”allergiatestattu” varustettu tuote ei siis vältämättä eroa testauksensa puolesta millään lailla normaalisti patch-testatusta tuotteesta, ja ilmaisua käytetään vain markkinoinnillisista syistä.

Allergia-, Iho- ja Astmaliiton logolla varustettuihin tuotteisiin taas voi luottaa, sillä ne ovat käyneet läpi tarkemman syynin. Allergiatunnus kertoo, että ihotautilääkärit ja muut puolueettomat asiantuntijat ovat tutkineet tuotteen ja se täyttää allergianäkökulmasta asetetut kriteerit

Huom! Vaikka on olemassa paljon allergisoivia kosmetiikan ainesosia, on hyvä muistaa, että suurin osa ihmisistä ei koskaan allergisoidu, eikä ole syytä pelätä kosmetiikan ainesosia. Väestöstä arviolta noin 10%:lla on kosmetiikka-allergiaa ja noin 2-3%:lla on hajusteallergia. (Lähde: allergia.fi) Hajusteyliherkkyys on eri asia kuin hajusteallergia.

Lähdetään liikkeelle Lumenesta. Tämän voiteen esittelin hiljattain myös osana ”Halpaa kosmetiikkaa” -postaustani.

LUMENE KLASSIKKO KOSTEUTTAVA VOIDE KASVOILLE JA VARTALOLLE

💦 Miltä tuntuu? Kevyt emulsio levittyy hyvin ja tuntuu miellyttävältä sekä kohtuullisen kosteuttavaltakin. Kosteuttava tunne ei kuitenkaan säily pitkään. Voiteen koostumuksessa ei ole runsaasti humektantteja eikä paljon rasvojakaan. Siis: kaikin puolin hyvin kevyesti ihoa hoitava voide. Silti, Lumenen Klassikko-voide on sellainen, jota on mukava käyttää puhtaasti ihofiiliksensä perusteella, voiteessa ei ole mitään ”häiritsevää”.

👉 Muutamalla sanalla: Ihan ok kevyt ja hyvin edullinen voide iholle, joka ei kaipaa paljon kosteutusta.

🔰Ainesosat: aqua, caprylic/capric triglyceride, glyseroli, rypsiöljy, oleyl erucate, c10-18 triglycerides, acetyl alcohol, glyceryl stearate, allantoin, tupasvillauute, peg-75 stearate, phenoxyethanol, tocopherol acetate, ceteth-20, stealth-20, sodium polyacrylate, propanediol, silica, sodium gluconate, ethylhexylglycerin, peg-8, tocopherol, potassium sorbate, ascorbyl palmitate, sorbic acid, ascorbic acid, citric acid.

Ainesosa-arvio: pääosin esteriöljyistä ja -rasvoista koostuva voide, koostumuksesta näkee, että voide on edullinen. Glyseroli kosteuttaa, rypsiöljy pehmentää ja allantoiini sekä tupasvilla rauhoittavat. (Tupasvillan vaikutuksista iholla ei tosin ole ihan valtavasti osviittaa, se lienee ennen kaikkea mukavan kuuloinen kasvi markkinoinnin tueksi.)

👨‍💼 Kenelle? Alhaiselle budjetille, normaalille, ei-kuivalle iholle, nuorelle iholle.

LV 48 H KOSTEUTTAVA KASVOVOIDE

💦 Miltä tuntuu? Jokseenkin saman tuntuinen kuin Lumene Klassikko, yhtä ohut ja notkeasti levittyvä. Ihan miellyttävä neutraalilla tavalla, mutta  jättää kuitenkin aavistuksen muovimaisen pinnan ihoon imeytyessään.

Kosteusteho ei riitä iholleni, vaikka laitan LV-voidetta hyaluronihapposeerumin päälle. Alle tunnin kuluttua ihon pinta on ”kuiva”, kuin mitään voidetta ei olisi levittänytkään. Sama kokemus toistuu kaikilla testikerroilla.

👉 Muutamalla sanalla: mitäänsanomaton, kevyt kosteusvoide iholle, joka ei kaipaa paljon kosteutusta.

‼️ Mielenkiintoista: LV:n virallisen tuotekuvauksen mukaan 48 H -voide on ”erittäin tehokkaasti kosteuttava”. Voidetta kuvataan myös ”täyteläiseksi”. ”Hyaluronihappo ja karitevoi antavat pitkäaikaisen kosteutuksen tunteen iholle, tuloksena pehmeä ja hoidettu iho.”

Markkinointitekstistä en tunnista lainkaan omaa kokemustani. Täyteläinen? Jättää pehmeän ja hoidetun ihon? Minun ihoni ei valitettavasti voinut allekirjoittaa tätä lupausta.

🔰 Ainesosat: Aqua, Isohexadecane, Caprylic/Capric Triglyceride, Glycerin, Dicaprylyl Ether, sheavoi, Dimethicone, Glyceryl Stearate, PEG-100 Stearate, C12-13 Alkyl Lactate, Saccharide Isomerate, Arachidyl alcohol, Hydrolyzed Hyaluronic Acid, Behenyl alcohol, Arachidyl glucoside, Polyacrylate Crosspolymer-6, Sodium Citrate, Phenoxyethanol, Allantoin, Methylparaben, Ethylparaben, Citric Acid, Triethanolamine.

Ainesosa-arvio: pääosin esteriöljyistä koostuva voide, jonka mainittavat hoitavat ainesosat ovat glyseroli, sheavoi, sakkaridi-yhdiste sekä hyaluronihappo. Näiden osuus kokonaisuudesta on kuitenkin niin pieni, että iholla tuntee lähinnä kevyiden esteriöljyjen ja -rasvojen tuntuman.

👨‍💼 Kenelle? En kyllä tiedä kenelle tällaista suosittaisin… henkilölle, joka tykkää LV:stä? Muussa tapauksessa ohjaisin parempien vaihtoehtojen äärelle.

FAVORA KOSTEUTTAVA HOITOVOIDE

💦 Miltä tuntuu? Ihan mukavan tuntuinen voide, arkinen, mutta miellyttävän ja kosteuttavankin tuntuinen. Testatuista Allergia-voiteista Favora-tuotteiden koostumus oli selvästi minua miellyttävin.  Voide jättää ihon pehmeäksi ilman kalvon tunnetta.

Favorankin voide on ohut ja kevyt, mutta jättää iholle hieman pidempikestoisen kosteuttavan tunteen kuin Lumene ja LV.

👉 Muutamalla sanalla: mukava, neutraali kosteusvoide.

🔰 Ainesosat: Aqua, PEG-8 beeswax, avokadoöljy, hydrogenated polydecene, manteliöljy, propylene glycol, isopropyl palmitate, xylitylglucoside, ascorbyl palmitate, ascorbic acid, aloe barbadensis leaf, anhydroxylitol, xylitol, citrus grandis fruit extract, tocopherol, PEG-8, cetyl alcohol, carbomer, triethanolamine, phenoxyethanol, ethylhexylglycerin, citric acid.

Ainesosa-arvio: Favoran voide sisältää avokado- ja manteliöljyä, mikä meikäläisen näkökulmasta on heti plussaa. Lisäksi tuotteessa on kolmen ksylitolin yhdiste sekä aloe veraa, mitkä tuovat voiteeseen mukavasti humektanttisuutta – vaikkakaan käytetty aloe veran muoto ei ole se tehokkain. (”Juice” eli aloe vera -mehu on tehokkain!)

👨‍💼 Kenelle? Peruskosteusvoiteeksi ongelmattomalle, normaalille tai pintakuivalle iholle. Nuorelle iholle. Tämän alle kun yhdistää Favoran seerumin, niin varmasti pärjää kosteuttavuuden puolesta :)

FAVORA RAUHOITTAVA JA KOSTEUTTAVA SEERUMI

💦 Miltä tuntuu?  Erittäin miellyttävän tuntuinen emulsioseerumi, kosteuttaa sekä pehmentää.

👉 Muutamalla sanalla: Suosikki! Tätä käyttäisin ilman muuta.

🔰 Ainesosat: Aqua, butylene glycol, coco-caprylate/caprate, betaine, glycerin, panthenol, rypsiöjy, sodium polyacrylate, phenoxyethanol, ethylhexylglycerin, tocopheryl acetate, microcrystalline cellulose, xanthan gum, allantoin, bisabolol, sodium gluconate, sodium hyaluronate, sodium lauroyl lactylate, caprylyl glycol, cellulose gum, biosaccharide gum-1, biosaccharide gum-4, pentylene glycol, ceramide NP, ceramide AP, phytosphingosine, cholesterol, carbomer, glucose, chondrus crispus (carrageenan) extract, n-prolyl palmitoyl tripeptide-56 acetate, ceramide EOP

Ainesosa-arvio: tämä pikku-pullo on syönyt vaikka mitä hyvää..! Favoran seerumissa on runsaasti kosteuttavia, pehmentäviä ja rauhoittavia ainesosia, joista nostan erityisesti keramidit sekä kolesterolin, jotka kuuluvat kaikkein tehokkaimpiin ihon suojamuurin vahvistajiin. Humektanttien leiristä mukana on hyaluronihappoa, betaiinia, glyserolia sekä sakkaridiyhdisteitä.

Toki Favoran seerumissa on myös iholle vähemmän arvokkaita koostumuksen muokkaajia ja ihon pehmentäjiä, kuten nyt vaikka sodium polyacrylate, mutta Allergia-kosmetiikan ollessa kyseessä tämä kuuluu asiaan. Sama toistuu kaikissa Allergia-tunnuksen tuotteissa. Miksi? Synteettiset pehmentäjät ovat paremmin siedettyjä sekä tasalaatuisempia kuin luonnon kasviöljyt ja -rasvat.

👨‍💼 Kenelle? Kenelle tahansa helpottamaan ihon kosteusköyhyyttä, erityisen hyvä myös syväkuivemmalle iholle jolta puuttuu lipidejä.


AVÈNE TOLÉRANCE EXTREME RICH CREAM

💦 Miltä tuntuu?  Ohut ja miellyttävästi levittyvä voide. Ohuudestaan huolimatta selvästi täyteläisempi kuin muut tähän saakka esitellyt voiteet.

Avène on ihollani joukon kosteuttavin! Voide jättää pitkäkestoisen mukavan ja kosteutetun tunteen, ihoon jää pehmeä pinta. Todella hyvä koostumus; ohut, mutta ei tunnu rasvaiselta, paksulta tai jäykältä. Ei myöskään jätä kalvon tunnetta.

👉 Muutamalla sanalla: yllättäjä! Kun näen sanan ’rich’ etenkin apteekkivoiteen nimessä, odotan automaattisesti paksua ja rasvaista voidetta. Tolérance Rich Cream ei ole lainkaan sellainen! Tätä voisin tosi mielelläni käyttää talvella päivävoiteena.

🔰 Ainesosat: Avene thermal spring water, caprylic/capric triglyceride, glycerin, sheavoi, safloriöljy, behenyl alcohol, sodium acrylates/C10-30 alkyl acrylate crosspolymer, water (aqua)

Ainesosa-arvio: no ei ihmekään että tykkään voiteen ihotuntumasta, kun mukana on ilmeisen hyvä pitoisuus sheavoita ja safloriöljyä! Inci miellyttää siinäkin mielessä, että se on erittäin lyhyt.

Mukana on vain Avènen lähdevettä, koostumusta notkistavaa esteriöljyä (caprylic/capric triglyceride), kosteutta sitovaa glyserolia, pehmentävää ja suojaavaa sheavoita, ravitsevaa ja ihon kutinaa lievittävää safloriöljyä, voidetta stabiloivaa rasva-alkoholia sekä kalvonmuodostaja, joka auttaa ehkäisemään kosteuden haihtumista.

👨‍💼 Kenelle? Kuivalle ja herkälle iholle. (Jälleen kerran saan huomata, miten paljon mun iho on kuivunut, kun jo voiteet kohderyhmälle ”dry to very dry skin” sopivat minulle ja tuntuvat miellyttäviltä..!)

LA ROCHE-POSAY TOLERIANE ULTRA CRÈME

💦 Miltä tuntuu? Täyteläisin voide testatuista. Ohutta, mutta selvästi rasvaisempaa kuin muut. La Roche-Posayn voiteessa on selvin hajusteettoman tuotteen tuoksu; vaikka voiteessa ei ole hajusteita, siinä on silti selvästi aistittava, kenties vähän lääkemäinen tuoksu. Ei-miellyttävä.

Toleriane Ultra tuntuu oikein kosteuttavalta ja jättää ihoon pehmeän ja suojaavan pinnan, joskin myös hieman ”muovisen”. Tuntee heti, että koostumuksessa on paljon synteettistä, koostumus on ihan erilainen kuin esimerkiksi Avènen kasviöljypitoisessa voiteessa.

Vaikka L R-P:n voide on kaiken kaikkiaan synteettisen tuntuinen, on se lopulta kuitenkin ihan miellyttävä siinä mielessä, että se jättää iholle mukavan ja kosteutetun tunteen. Avénen ja La Roche-Posayn lipidi-rikkaammat voiteet ovat selvästi enemmän sitä, mitä ihoni kaipaa, koska nuo alkupäässä esitellyt kevyemmät voiteet vain katoavat ihoon eivätkä lopulta jätä kosteutettua ja hoidettua tunnetta.

👉 Muutamalla sanalla: peruskosteuttava voide herkälle ja kuivalle iholle. Miinusta lääkemäisestä tuoksusta – joka onneksi kuitenkin haihtuu nopeasti.

🔰 Ainesosat: La Roche-Posay thermal water, isocetyl stearate, skvalaani, sheavoi, dimethicone, glycerin, aluminum starch ocentylsuccinate, pentylene glycol, PEG-100 stearate, glyceryl stearate, cetyl alcohol, dimethiconol, sodium hydroxide, acetyl dipetide-1 cetyl ester, acrylates/C10-30 alkyl acrylate crosspolymer

Ainesosa-arvio: kappas, voiteessa on kaksi minullekin hyvää hoitavaa ainetta, skvalaani ja sheavoi. Muuten voide onkin yhtä synteettisten estereiden ja silikoniyhdisteiden riemuvoittoa (jonka pystyy tuntemaan iholla).

👨‍💼 Kenelle? Kuivalle, erittäin kuivalle ja herkälle iholle.

Loppuun vielä rasvattoman koostumuksen Allergia-tuote:

DERMOSIL HYDROGEELI 0%

💦 Miltä tuntuu? Kuin kosteuttavalta seerumilta…! Ohut, fluidimainen geeli ei jätä ihoa yhtään tahmeaksi ja on kaikin puolin miellyttävän tuntuinen.

Minusta Dermosilin Hydrogeeli tosiaan tuntuu seerumimaiselta, ja seerumin tavoin olen sitä käyttänytkin. :) Sokkotestissä todennäköisesti luulisin tätä hyaluronihapposeerumiksi, ohut geelifluidi muistuttaa erehdyttävästi hyaluronihapposeerumien tyypillistä koostumusta.

👉 Muutamalla sanalla: kosteuttava, raikas geelifluidi.

🔰 Ainesosat:  Aqua, Glycerin, Pentylene Glycol, Acrylates/C10-30 Alkyl Acrylate Crosspolymer, Bisabolol, Allantoin, Sodium Hydroxide

Ainesosa-arvio: niin simppeli kosteuttaja kuin olla voi; kosteutuksesta vastaavat glyseroli ja miedompana peesaajana pentyleeniglykoli. Mukaan on leivottu myös klassikko-rauhoittajat bisabolol ja allantoiini.

👨‍💼 Kenelle? Herkälle ja rasvoittuvalle iholle, kesäaikaan toimii ainoana kosteuttajana todennäköisesti myös sekaiholla ja normaalilla iholla. Tai: käytä seerumin tavoin! Kyllä minä ennemmin tämän tuotteen sujauttaisin iholleni seerumiksi kuin LV:n seerumin..! 😆

Vinkki: tee niinkuin Sanni: sekoita Hydrogeeliin pari tippaa kasvoöljyä! Saat öljyjen hyödyn helpommin imeytyvässä muodossa ja vesikosteutuksen samaan pakettiin :)

SUMMA SUMMARUM

Allergiatunnus-tuotteiden testi osoitti, että allergiselle iholle kehitettyjen tuotteiden reseptiikka ja lähestymiskulma eroavat toisistaan suurestikin. Vaikka kaikille tuotteille on ominaista hajusteettomuus ja tietynlainen riisuttu hoitavuus (poislukien Favoran seerumi, jossa on yllättävän monipuoliset ainesosat), selkeänä erona voi nähdä etenkin kasviöljyjen hyödyntämisen tai niiden pois-jättämisen, kuten myös incin kokonaisuuden perustelluuden (mikä tämä on suomeksi…).

Etenkin halvemmissa tuotteissa käytetään runsaasti turhia ainesosia jotka eivät ole perusteltuja tuotteen funktion kannalta, ne ovat mukana todennäköisesti osana jotain halvan voidepohjan perusreseptiä. Harkitummassa incissä turhakkeet on karsittu pois – herkällä ja allergisella ihollahan halutaan nimenomaan minimoida ihon altistusta erilaisille kosmetiikan kemikaaleille.

Osa Allergia-tuotteista on todellisia ”karvalakki-mallin” ihonhoitotuotteita, jotka vain kosteuttavat ja pehmentävät (kevyesti) ihon pintaa. Toisissa voiteissa taas on hienostuneempi ja useampia erilaisia hoitavia aineita hyödyntävä koostumus. Keramidit ovat yksi ainesosaryhmä, jota ehdottomasti hakisin voiteestani, jos minulla olisi herkkä ja kuiva iho. Keramideja on ihossa luonnostaan, joten ne eivät allergisoi.

SYNTEETTISET VS. KASVIÖLJYT

On tunnettua, että synteettiset rasvat ja öljyt ovat erittäin herkälle ja allergiselle iholle usein parempia kuin luonnolliset öljyt, ihan jo tasaisen laadun ja 100% tunnetun kemiallisen sisällön puolesta. Synteettisesti tuotetun öljyn kaikki komponentit ovat hallittavissa ja labrassa voidaan tuottaa tismalleen samaa öljyä vuodesta toiseen, kasviöljyt taas sisältävät vaihtelevan laadun ja pitoisuuden yhdisteitä, ja ovat erilaisia joka sadossa. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, etteivätkö tarkoin valitut kasviöljytkin voi sopia allergiselle iholle, ja yleensä allergikko tietää itse, onko hän herkistynyt jollekin kasville.

Sheavoi, manteliöljy, jojobaöljy ja avokadoöljy ovat hyviä esimerkkejä luonnon rasvoista, jotka ovat hyvin siedettyjä herkälläkin iholla. Yhdistämällä ihonhoitotuotteessa synteettisiä sekä luonnon öljyjä saadaan monimuotoisemmin hoitava tuote, jossa esimerkiksi kasviöljyjen sisältämillä vitamiineilla voi olla iholle hyödyllinen vaikutus. Toki täysin synteettinenkin voide kosteuttaa ja pehmentää ihoa.

Noniin, maalissa 🤗

Taas tuli paljon asiaa, ja tämä oli kiva toteuttaa ja kirjoittaa. Kiitos siis sinulle, Instagram-kommentoija :)

kauneus ihonhoitotuotteet
Kommentit (39)
 1. Hei, kiitos taas niin kattavasta postauksesta! Ennen lukemista veikkasin Avenen ja LRP:n vievän ykkössijat. Olen myös huomannut tuon, että jotkut voiteet tuntuvat melkeinpä kuivattavilta, tai siis että iholle jää vain sellainen kumma kalvo. Löysin herkälle iholleni joku vuosi sitten First Aid Beauty -sarjan, se rauhoitti minun PODinkin. Harmi vaan että sitä pitää tilata verkkokaupoista Suomen ulkopuolelta. Nyt otin kokeiluun CeraVen ☺️ Siinä olisi hinta alempi ja helpommin saatavilla.

  1. Ennen lukemista veikkasin Avenen ja LRP:n vievän ykkössijat.

   Hyvin veikattu :) ☺️

   CeraVe-sarjassa hyvää on sentään keramidit, muuten ei innosta meikäläistä lainkaan (mutta toisaalta ei ihmekään, en luonnonkosmetiikkaihmisenä ole brändin kohderyhmää :))

 2. Kiitos! Olen testannut useimpia noista tuotteista ja pettynyt. Kuiva aikuisiän akneiho ei tosiaan arvostanut kokeilujani :D
  Avenen tuotteet ovat olleet enemmän käytössäni joten kiva kun sekin merkki oli edustettuna. Arvostan kovasti kun jaksat avata inci-listoja ja suomentaa koostumuksia, pikkuhiljaa oppii itsekin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *