Karkkipäivä
Karkkipäivä

Älä rupee mulle aukeen, suupieli!

Niin tyypillistä.

On kosmetiikkatuotteita, joita tarvitse todella harvoin. Tai ei juuri koskaan. Silti pidän niitä kaapissani. Niitä aniharvoja Tarvetilanteita varten.

Arden8Hour

Tällaisen voidekolmikon muodostavat Weledan Skin Food, Elizabeth Ardenin 8 Hour Cream ja Bepanthen-salva.

Kaksi ensimmäistä ovat ns. universaalivoiteita, joita ihmiset tykkäävät käyttää vaikka mihin kuivien kantapäiden hoidosta pieniin naarmuihin ja lentelevien hiuslatvojen hallintaan. Bepanthenia voi käyttää samoihin tarkoituksiin, mutta se lasketaan lääkevoiteeksi.

WeledaSkinFood

[ Voiteiden koostumuksista pähkinänkuoressa: Bepanthen ja 8 Hour Cream ovat rasvapohjaltaan hyvin samankaltaiset ja muodostuvat pääosin vaseliinista ja lanoliinista. Vaikuttavana aineena 8 Hour Creamissa on salisyylihappo ja Bepanthenissa dekspantenoli, kummallakin on ihoa korjaava ja haavojen paranemista tehostava vaikutus. Skin Food on täysin luonnollista perää, ja sen ärtynyttä ihoa rauhoittavasta ja antibakteerisesta vaikutuksesta vastaa (vaikkakin kumppaneitaan miedommin) lanoliini. ]

Bepanthen_

Ainoa asia, mihin noita voiteita käytän (ja kyllä, yksikin riittäisi) on suupielet. Ne kun tuppaavat aina muutaman kerran vuodessa ihan varoittamatta kuivumaan hilseileviksi ja pahimmillaan halkeilemaan. Tuo ilmiö on muuten minulle ihan mysteeri: miksi suupielet yks-kaks kuivuvat ja alkavat punoittaa? Mistä tämä reaktio johtuu..? Se kun ei tunnu liittyvän ilmanalaankaan ja voi iskeä yhtä hyvin talvella kuin kesälläkin.

Suupieli

No, eikös niiden suupielten pitänyt nyt JUST saada taas tuo kohtaus, kun olen satojen kilometrien päässä hoitovoidekolmikostani. Tämä kuivuus iskee vain kerran-pari vuodessa, ja nyt piti sitten valita se ajankohta kun en voi lääkitä tilannetta samantien apuaineilla.

Pari-kolme päivää odottelin toiveikkaana, että jospa kuivuus katoaisi. Ei mitään. Se vain paheni. Onko mulla mitään rasvaista tuotetta mukana..? Kiehl’sin öljypohjainen seerumi..? Ei tehoja. Ei hitto, pitääkö tässä nyt sitten ostaa uusi suupielituote vaikka kotona on ne kolme. Olin jo suuntaamassa apteekkiin, kun muistin että onhan mulla yksi rasvainen voide täällä mukana – se Kiehl’sin jo aiemmin mainittu Creamy Eye Treatment. Ja siinähän on myös salisyylihappoa jonka pitäisi kai auttaa tässä yhteydessä samalla tavalla kuin 8 Hour Creamissakin…? Vaikka onkin toisessa muodossa.

CreamyEye

Ei muuta kuin  kokeilemaan – – ja kappas, sehän tepsi! :) Suupielten pahin punoitus ja hilseilevä iho talttuivat kolmessa päivässä. Ihan normaalikunnossa suupielet eivät vielä ole, mutta eivätköhän ne parane nopeasti kun holvaan Creamy Eye’ta niihin joka aamu ja ilta. :)

Tämä postaus ei itse asiassa yrittänyt olla ”Creamy Eye -mainos”, vaan oikeastaan halusin vain päästä märisemään teille siitä, miten ironista on, että niitä kaapin staattisimpia asukkeja tarvitsee tosiaankin juuri silloin kun niihin ei pääse käsiksi. Taidanpa tuoda yhden noista rasvoista päivystämään tänne Maarianhaminan kämpille niin on sitten täälläkin oma Suupieli-Rescue! :)

Onko tämä ihmeellinen, yhtäkkinen suupielten kuivuminen ja punoitus muuten tuttua teillekin? Osaako joku sanoa mistä se johtuu?

Kommentit (64)

 1. naku

  Heippa!
  Mulla oli vähän aikaa sitten hyvin sama vaiva, paitsi että iho kuivui niin pahasti että suupieli alkoi aukeamaan. Yritin siihen kaikenlaista tököttiä ja rasvaa (esimerkiksi juuri elizabeth ardenin 8 hour creamia) mutta mikään ei auttanut. Marssin sitten apteekkiin ja farmaseutti antoi minulle jalkasilsan hoitoon tarkoitettua hiivantappovoidetta, sanoi että usein suupielten ongelmat saattavat johtua hiivasta. Eipä ollut tullut mieleenikään, mutta voide tosiaan tepsi yhdessä yössä, haavat umpenivat ja kuiva iho katosi :)

 2. vierailija

  Lisään vielä omanki jutun tänne, eli suupielet olleet 2 vuotta auki. Alussa Bepanthen auttoi vähän (lähinnä kutinan ja kuivuuden helpottamiseen) mutta lopuksi siitä ei ollut enää hyötyä vaan haittaa. Haavat pysyivät, välillä oli molemmat suupielet auki, ja välillä toinen. Lääkärissä kävin ja suositteli B-vitamiinia. Ei hyötyä. (Suomessa vitamiinin puutokset harvinaisia, jos syö kotiruokaa monipuolisesti) Koitin myös Hydrokortisonia, auttoi muutaman kerran jälkeen, mutta sitäkään ei saanut käyttää kuin kuuriluontoisesti, joten suupielet aukesivat taas sen lopetettuaan. Sen jälkeen koitin Sibikorttia jossa on myös hiivaan auttavia aineita. Se auttoi, joten päädyin sen jälkeen ostamaan Canesten emulsiovoidetta. Se on myös parantanut suupielet. Suupielet aukeaa kuitenkin lähes samantien, kun olen lopettanut sen käytön. Olen lukenut tuosta hammastahna ”allergiasta”, joten vaihdoin Pepsodentin Elmexiin. Sen jälkeen ei oo suupielet auenneet…

 3. tiina

  Moi Sanni! Hyviä vinkkejä jo, mutta yksi jäi puuttumaan… Siinä vaiheessa kun se suupieli on auki ja punoittaa ja pitäisi saada meikki pintaan, laitan aamuin illoin apteekista saatavaa sinkkispraytä haavaumaan. Sinkkioksidi muodostaa suojakerroksen iholle ja saan levitettyä meikin siihen päälle. Voi kuulostaa vauvan voiteelta, mutta ihan samaan tapaan kuin vaippaihottumassa kosteus pitkittää haavautuneen ihon paranemista, sama tapahtuu suupielen kohdalla Lisään tarvittaessa pitkin päivää, esim. ruokailun jälkeen sinkkispräytä ja peitevoidetta. Sinkkivoidetta olen kokeillut myös, mutta sitä ei saa imeytymään huomaamattomaksi. Yöksi pistän jo mainittua EA:n huippuvoidetta tai Bepanthenia. Tällä kaavalla olen saanut nopeasti haavan paranemaan ja voinut meikata normaalisti

  • Sanni

   Kiitos vinkeistä, tiina! Sinkkispray täytyy ehdottomasti laittaa korvan taakse. :)

 4. KH

  Heippa. Olen kärsinyt suupielien halkeilusta 1,5 vuotta. Tämä keskustelu on auttanut minua etsimään aiheuttajaa. Kiitos siitä kaikille. Vaihdoin hammastahnan, kävin lääkärissä, joka määräsi huulirasvaa, kokeilin myös hiiva- ja sienivoiteita. Mikään ei tehonnut kuin lyhyen ajan. Tarkkailin lisäksi ruokavaliotani. Jätin kesällä limujen juonnin. Join vichyä enimmäkseen. Pitkästä aikaa nautin limua. Kaksi päivää myöhemmin suupielet olivat jälleen auki. Tein pitkän ajan testejä, kunnes totesin limun aiheuttavan halkeilun. Ensin oletin, että vain lightlimut olivat aiheuttajina, mutta myös normisokeroidut aiheuttivat myös halkeilua. Perus coca-cola, Pepsi jne. Kerroin ystävälleni, joka opiskelee ravitsemusterapeutiksi. Kertoi, että lisätyt väriaineet voivat aiheuttaa herkkyyttä. Enpä sitten tuohon osaa sanoa enempää. Toivon mukaan tästä olisi jollekin apua, jos ei mikään muu auta.

  • Sanni

   Mielenkiintoista tietoa, ja varmasti hyödyksi. Kiitos kun jaoit tämän, KH :)

 5. Millanen

  Ehkä suupieliongelmat voivat tosiaan johtua useammasta eri syystä tai useamman syyn yhtäaikaisesta esiintymisestä. Noista käypä hoito suosituksista yms. saa vähän kuvaa siitä mistä useimmiten on kysymys ja mitä ei ainakaan kannata lähteä tekemään, mutta kyllähän tietysti jos jokin mikä vain pitkään vaivaa, kannattaa vähän miettiä voisiko ratkaisu löytyä jostain muualtakin.

  Itselläni ei ole ns.koskaan suupielissä/huulissa mitään ongelmaa (eikä ole atooppista ihoa muualla kehossa tms.), paitsi aina silloin kun paastoan tai vedän VLCD-nutri-pussi-dietillä… Tämän teen noin kerran vuodessa ja silloin aina saan suupielet auki melkeinpäs heti. Myös korjaantuvat pian normiruokaan palatessani.

  Selityksiä voi etsiä ravitsemusvajeista tai jostain mitä nutrijauheissa on, jolle olisin vaikkapa allerginen tai vastustuskyvyn laskusta, josta seuraisi hiivan kanssa ongelmia iholle tai ehkä en pese tarpeeksi usein sitä kippoa, josta nutrilitkuni juon tai ehkä kysymys on liisääntyneestä xylitol-purukumin syömisestä tai tiedä jos vaikka ketoosissa kuolaan enemmän öisin ja siksi suupielet esim.hautuvat tai ehkä tulen aloittaneeksi tämän diettini aina jossain keväällä ja samaan syssyyn osuu jokin allergia tms. tai ehkä aloitan dietin kun jokin psykologinen stressitila nousee huippuunsa ja kysymys onkin siitä, että kun saan palautettua hallinnan tunteen dietin avulla, niin stressihormonit laskevat ja lopetan niin dietin kuin hävitän huomaamattani ongelman suupielistä myös.

  Vaan jos tämä suupieliongelma ei kulkisi niin samassa tahdissa nutri-pussi-dietti-vaiheideni kanssa, en todella tiedä mitä tekisin! Alunperin olen kuitenkin yrittänyt niin rasvata bepanthenilla, sitten sibicortilla (jossa siis niin hiivoihin kuin atopiaankin apuaineita) kuin lisännyt vitaamiineja diettipäiviini eikä mikään ole auttanut sitten tipan tippaa. En siis varsinaisesti tiedä missä ongelma on ja tämän halusin kertoa muillekin, jotka tätä ketjua ehkä joskus selaavat… että ratkaisua voinee etsiä ilman, että varsinaisesti tietää syytä ja sitten, että syitä voinee olla lähes yhtä monta kuin elämääsi vaikuttavia tekijöitäkin on.

  Toivottavasti kaikille (myös blogin pitäjälle), löytyy auttavia keinoja!

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.