Aivot kurssille: osallistun keskittymisvalmennukseen

Luin Hesarin nettisivulta maaliskuussa artikkelin, jonka seurauksena osallistun tänään alkavaan keskittymisvalmennukseen.

”Opeta aivosi keskittymään”. 

Olen kirjoittanut keskittymisvaikeuksista blogissa kahdentoista vuoden ajan. Kuulun niihin, joiden pään netti on muusannut, jos asian voi näin yksinkertaisesti tiivistää.

Tänä päivänä netin ja somen vaikutuksista mieleen ja keskittymiskykyyn puhutaan paljon, ja ongelmat ovat yleisessä tietoisuudessa. Kaksitoista vuotta sitten siihen oltiin vasta havahtumassa.

Kirjoitin toukokuussa 2011:

”Viime vuosina olen huomannut itsessäni varsin epämieluisia asioita. En pysty enää lukemaan kunnolla, en jaksa kirjoittaa kirjeystävilleni, en pysty keskittymään mieheni kertomaan juttuun päivän kuulumisista. Muistini on huonontunut hälyttävästi. Joudun kirjoittamaan ylös käytännössä kaikki asiat, jotka haluan saada hoidetuksi. Minun on vaikea priorisoida asioita. Päässäni laukkaa rataa 359 eri asiaa jotka kaikki tuntuvat vaativan huomiota välittömästi, ja koska fokuksen jakaminen niin moneen kohteeseen on mahdotonta, saatan unohtaa ne kaikki ja tajuta päivän päätteeksi että en ole saanut mitään aikaiseksi.

(…) kaikkein voimakkain on tunne, että olen tyhmentynyt. En ole enää ihan viivalla. Voin melkein konkreettisesti tuntea, kuinka aivoni raksuttavat tyhjää.”

Fast-forward vuoteen 2023, eikä paljonkaan ole muuttunut. Ymmärrän nykyään paremmin, mistä kaikesta kognitiiviset haasteeni johtuvat, mutta arjen ongelmat ovat yhä samat: minun on vaikea keskittyä, muistini on todella huono ja vietän ihan liikaa aikaa näyttöpäätteellä.

Pahinta on kun koko. ajan. on. mahdollisuus. hypätä. seuraavalle. kiinnostavalle.sivulle. Se on niin palkitsevaa. ❤️‍🔥Aivot hamuavat jatkuvasti lisää uutta ihanaa ja kiinnostavaa joka saa dopamiinin virtaamaan

Ja meitä on monia.

Kaltaisilleni keskittymiskyvyn menettäneille on tarjolla nykyään palveluita auttamaan fokuksen palauttamisessa. Tällaisesta kerrottiin Hesarin maaliskuun artikkelissa. Psykologi Johanna Vilmin ja keskittymiseen perehtyneen kasvatustieteilijä Veera Virintien Silta Educationin tarjoama keskittymisvalmennus kuulosti kuin minulle luodulta.

Yli 10 vuoden aivomuusikokemuksella olen realisti ja tiedän, etteivät pari mindfulness-harjoitusta tai nyt skarppaan somen kanssa -lupaukset vie yhtään mihinkään, ja ongelman taklaus vaatii suuren luokan ponnisteluja ja sitoumusta pysyviin tapamuutoksiin. Kun kyse on addiktiosta, tämä on helpommin sanottu kuin tehty, kuten jokainen riippuvuuksien kanssa tekemisissä ollut tietää. Silti, olen ilahtunut siitä, että ongelmasta puhutaan yhä enemmän ja että sen vakavuus tunnustetaan tasolla, joka vaatii Sillan kaltaisten hyvinvointipalvelujen kehittämistä.

Vilmin ja Virintien yrityksen neuvonantajiin lukeutuu aivotutkija Minna Huotilainen, jonka kirjoitukset keskittymisvaikeuksista ovat resonoineet meikäläisessä jo vuosikymmenen. Hyllystäni löytyy myös Huotilaisen teos Tunne Aivosi.

Hesarin artikkelissa Veera Virintie kertoo, että ”Multitaskaaja opettaa aivonsa vaihtamaan tehtävästä toiseen jatkuvasti” ja että ”jatkuva ärsykkeiden hamuaminen rasittaa aivoja ja syö kykyä keskittyä pitkäjänteisesti”. Jep. Just tämän olen tehnyt aivoilleni. Olen ärsyke-junkie.

Psykologi Johanna Vilmi kertoo, että keskittymisvaikeudet ovat kasvava huolenaihe vastaanotolla ja asiakkaat puhuvat niistä jo päivittäin. Vilmin mukaan ihmisten keskittymisongelmat ovat niin suuria, että moni on alkanut epäillä itsellään adhd:ta. Samaistuminen. Olen itsekin käynyt neurologin juttusilla kun huoli muistiongelmista sai minut epäilemään sairautta.

Omalla kohdallani kyse on ADT:sta eli itseaiheutetusta tarkkaavaisuushäiriöstä. Se lienee taustalla useimmissa netin ja somen aiheuttamissa kroonistuneissa aivosumuissa. ADT ei ole synnynnäinen neurologinen häiriö, kuten ADD ja ADHD, vaan se aiheutetaan itse omalla toiminnalla.

Tätä kirjoittaessani Focus-valmennuksen ensimmäinen sisältö on saapunut sähköpostiini. Nyt siis keskittymisaamupalalle.

Kirjoitan valmennuksen tuloksista ja kokemuksista blogiin kuukauden kuluttua.

Disclaimer: olen ostanut valmennuksen itse, eikä tämä ole yhteistyö yrityksen kanssa.

Kuvakaappaukset siltaeducation.com-sivulta.

hyvinvointi mieli
Kommentit (11)
 1. Kuinka helposti sitä unohtuukaan selaamaan puhelinta?! Tunnustan, että ”katson äkkiä yhden jutun” venyy helposti puolen tunnin päämäärättömään selailuun ja pallotteluun, enkä välttämättä lopuksi edes muista, mitä alunperin olin tekemässä. 🙈

  Tämä älypuhelinten ja tablettien, suoratoistopalveluiden ja pelikonsolien maailma näkyy myös kouluissa. Lapset eivät jaksa keskittyä pitkiä aikoja tehtäviin jos ollenkaan!
  Kärsivällisyyttä mihinkään asioiden odotteluun tai tekemiseen saa etsiä.
  Hieman olen huolissani tulevaisuudesta, kuinka näiden lasten ja nuorten käy, miten he selviävät aikuisuuteen ja työelämässä?

  Olisi hauska nähdä miten mikään toimisi, jos nettiä ei olisi. Siinä olisi yksi jos toinenkin ihmeissään 🫣

  1. Jaan huolesi ja nyökkäilen kaikille kommenteillesi.

   Mulla eivät some ja puhelimen tuijotus olleet ongelma todella pitkään aikaan, vaikka nettiin olenkin muuten täysin koukuttunut. Somesta tuli ongelma vasta Instagramin Reelssien myötä. 😔 Kyllä ne hemmetti tietää somesovellusten maailmassa, mikä saa ihmiset koukkuun… voin jäädä tuijottamaan videoita loputtomiin kuin joku huumautunut… Kuten sanoit: ”katson äkkiä yhden jutun” ja tuntia nyöhemmin havahdut siihen, kun katsot ruudulla tvistaavaa eläkeläispariskuntaa jossain Kansasin preerialla… Siksi minulla on täyskielto TikTokiin, sinne en tule menemään. Riittää, että yksi sovellus ryövää aikaani ja muusaa päätäni.

 2. Luin saman artikkelin Hesarista ja kärsinyt lapsuudesta saakka keskittymisvaikeuksista, joten odotan mielenkiinnolla jatkopostausta! Toivottavasti kurssista olisi apua!

  1. 🙏🏻

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *