Karkkipäivä
Karkkipäivä

Aika luovuttaa?

Muistattehan, kuinka kesällä jätin vihdoin hyvästit pinkille 3510i:lleni. Yhdentoista vuoden jälkeen.

Kannykat_3510i

Sen korvasi lukijalta saamani beige-kuorinen 3510i. (Beiget olivat alkuperäiset, olin itse ostanut nuo pinkit kuoret erikseen – olisin tietysti halunnut violetit mutta kun sellaisia ei ollut niin pinkitkin kelpasi ;))

Lukijan puhelinta oli kuuleman mukaan käytetty aikoinaan ehkä vuoden-parin verran, minkä jälkeen se oli jäänyt makaamaan laatikkoon. Kunnes lukija vuosia myöhemmin bongasi juttuni vanhasta puhelin-rakkaastani, ja otti yhteyttä.

Elokuun alussa tänä vuonna Beige pääsi vihdoin käyttöön.

Kuukautta myöhemmin Kreikassa se hajosi.

Jep. Eräänä aamuna herätessäni Folegandroksella Beigen näyttö oli himmentynyt, eikä se reagoinut mihinkään. Irrotin akun ja laitoin takaisin, ja puhelin elpyi hetkellisesti. Näyttö kuitenkin jäi himmeäksi. Seuraavaksi luuri alkoi sammumaan aina kun joku lähetti minulle viestin tai yritti soittaa.

Kummallisesti, puhelin palautui normaaliksi heti kun lähdin Folegandrokselta. Koko loppumatkan Beige toimi ongelmitta, ja aloin jo miettiä oliko Folegandroksen magneettikentissä jotain joka vaikutti puhelimeen. Eihän sellainen tietenkään ole mahdollista, mutta tuntui niin ”yliluonnolliselta” että puhelin sekosi vain tällä yhdellä saarella.

Paitsi että Suomeen saavuttua ongelmat palasivat. Viikon sisällä oli selvää, ettei Beigestä enää ollut mihinkään. Se sammui lopullisesti yhden puhelun aikana eikä enää herännyt henkiin.

Minun 11-vuotias Pinkkini oli siis todellinen superpuhelin. Se oli palvellut kaikki nämä vuodet ilman muita vikoja kuin viimeisen vuoden aikana ilmenneet tekstiviestien sekoittamiset – ja tietysti käyttömukavuutta verottivat jatkuvasti pienenevä muisti ja akun huono kesto.

Kannykat_Nokia3510_1100

No. Beige sai väistyä.

Puhelinmuseostani astui tilalle korvaaja – vuonna 2003 julkaistu, ja yksi kaikkien aikojen suosituimpia nokialaisia1100. Minulla oli yhteen aikaan kaksi liittymää ja hankin 1100:n kakkosliittymälle. Ostin 1100:n käytettynä, eikä sekään koskaan vikaillut millään lailla.

Viime vuodet se on lepäillyt käyttämättömänä.

1100 ei ole mallina minulle yhtä mieluinen kuin 3510, mutta onhan siinä taskulamppu! :D

Kannykat_Nokia1100

Nnoh. Ei homma nyt ihan mene putkeen Sinisenkään kanssa. Vanhoissa puhelimissa muisti ilmeisesti jotenkin vaurioituu, tai en tiedä mitä sille tapahtuu, mutta puhelimeen ei käytännössä mahdu enää juuri mitään. Viestimuisti täyttyy suunnilleen 20 viestistä ja ”…ei ole tilaa” -herja vilkuttaa näytöllä jatkuvasti. Kun puhelin oli uusi, sinne taatusti mahtui enemmän viestejä, varmaan sadoittain.

Vaikka yksinkertaisuus puhelimissa viehättää minua, niin tällaista en kuitenkaan jaksa. Sininen saa pian palata takaisin museoon.

Olen alkanut vakavissani harkitsemaan vihdoin oikeasti uutta puhelinta. Jopa… älypuhelinta.

Mutta! Mikäli en vielä kuitenkaan päädy puhelinostoksille, minulla on Sinisenkin jälkeen vanhan mallin varapuhelin.

Kannykat_Tanjalta

Tällainen nokialainen! Mallia en tiedä, olen saanut puhelimen ystävältäni Tanjalta.

Uuu, sehän näyttää sulavalta ja modernilta 3510:iin ja 1100:n verrattuna! :) Liekö tämä jo lähempänä 2010-luvun mallistoja..? Tietääkö joku milloin tämä on ilmestynyt?

Puhelimet eivät lopu vielä tähänkään.

Onhan minulla itse asiassa yksi ”älypuhelin”…! :D

Kannykat_NokiaE61

Nokian E61. Miehen vanha työpuhelin vuodelta 2006.

Tämä hervoton halko oli käytössäni puolisen vuotta vuonna 2012, kokeilin sitä silkasta uteliaisuudesta. Nettiä minulla ei siinä luonnollisestikaan ollut. Minulla ei ole koskaan ollut nettiä puhelimessa.

Meistä ei tullut E61:n kanssa hyviä ystäviä. Puhelin oli niin painava että takin taskussa ollessaan se veti suunnilleen takin vinoon. Vaihdoin pian takaisin kevyeen ja käteenmenevään kaveriini Pinkkiin. Paras puhelin.

Nyt en enää kuitenkaan aio yrittää elvyttää Pinkkiä. Siihen voisi vielä tilata uuden akun, mutta ei… Pinkki on hyvästelty ja se saa jatkaa ansaitsemiaan eläkepäiviä.

idKannykat

Nyt ollaan siis tilanteessa, että uusi puhelin on välttämättömyys.

Kokeilenko, miten minulla ja Tanjan nokialaisella sujuisi..?

Vai…

Onko vihdoin aika luovuttaa jääräpäisyyteni suhteen ja siirtyä 2010-luvulle?

Vastustukseni teknologian edistymistä kohtaan alkaa mahdollisesti näyttäytyä jo pateettisena. Mihin kuvitelmani siitä, että ahdistuisin modernin puhelimen kanssa, edes perustuvat? Minulla ei ole siitä mitään käytännön näyttöä.

Ehkä minusta ei tulisikaan Facebook/Instagram-päivityksiä joka kadun kulmassa tirrittävää, pää tiltissä kulkevaa robottia. Ei minun elämäni välttämättä sinne luuriin siirry. Ehkä pelkään turhaan.

Onko nyt se aika.

Älykkään puhelimen aika?

*

Päivitys: kevät 2015 – Tanjan 7230 päätyi käyttöön, meistä tuli oikein hyvät kaverit! ;)

Kommentit (103)

 1. Hanna

  Niin kuin muutkin ovat kommentoineet onhan tosiaan olemassa niitä peruspuhelimiakin uusina malleina (esim. http://www.verkkokauppa.com/fi/product/13152/dntrg/Nokia-108-puhelin-musta).

  Älypuhelimiakin saa nykyään kohtuuhintaan, ja uskon että ne ”halvatkin” on ihan jees.

  Itsekin pitkään ajattelin etten tarvitse älypuhelinta. Päädyin kuitenkin ostamaan iPhonen pari vuotta takaperin, koska olen yhteydessä ulkomaille päivittäin poikaystävääni, helpottaa Whatsapp jne. elämää. (: Hyvin on toiminut enkä aio uutta ostaa ennen kuin puhelin simahtaa.

  Helppo on livahtaa puhelimen ”liikakäyttäjäksi” mutta kyllähän se on itsestä kiinni :). Jos liittymässä ei ole nettiä niin varmasti puhelimen käyttö rajoittuisi kovasti, jos niin haluaa.

  Kiitos mahtavasta blogista! Sisältö on laajaa, älykästä ja monipuolista :).

 2. Amanda

  Minulla oli 5 vuotta tuollainen pinkki liukuva puhelin, kunnes viime kesänä sain syntymäpäivälahjaksi älypuhelimen. Olihan se siis pakko vaihtaa uuteen. Täytyy myöntää, että kaipaan vanhaa puhelinta – akku kesti triplasti pidempään eikä sekoillut jatkuvasti.

 3. Virpi

  Ihanaa, että joku toinenkin painiskelee älypuhelinongelman kanssa. Itselläni on kotikäytössä Nokian liukukansimalli, joka on ilmeisesti hieman uudempi versio kuin sinun kuvassasi oleva puhelin. Sain juuri työpuhelimeksi älypuhelimen ja kyllä täytyy sanoa, että en tykkää. En ole päässyt laitteen kanssa yhtään sinuiksi, vaikka olemme seurustelleet jo kolmisen viikkoa. Toivon, että kotikäytössä oleva puhelimeni kestäisi vielä pitkään. Täytyy kyllä myöntää, että puhelin on hieman oireillu. Pelkään pahinta, että kotikäyttöönkin on pakko hankkia älypuhelin.

 4. Gabi

  Ei saa luovuttaa! Minä käytin omaa 3510i:täni noin 8 vuotta, ja käyttäisin vieläkin elleivät näppäimet olisi kärsineet kosteusvauriosta. Vahingossa juotin puhelimeni nähtävästi humalaan, koska alkomahoolissa hetkellisen uimisen jälkeen numerot 1,4 ja 7 alkoivat kenkkuilla, tuli kosketushäiriö. Tekstareita en juurikaan kirjoitellut koska kirjaimet P, S ja R olivat erityisen vaikeita saada ilmestymään näytölle. Loppuvaiheessa vieläpä käytin puhelintani niin, että otin näppäimet aina pois tieltä ja painoin jollain nokian kirjoitustikulla (mistä lie senkin sain) suoraan siihen kohtaan mitä näppäintä tarvitsin (yleensä se numero 7 vaati tämän), sitten otti!
  Alkuperäinen akku oli ja pysyi kaikki vuodet. Loppussa sekin näytti hyytymisen merkkejä niin paljon että oli olo kuin olis käyttäny lankapuhelinta. Joten oli vähän pakko siirtyä uuteen puhelimeen, joka oli lojunut käyttämättömänä monta vuotta kaapissani, koska 3510i on <3. En olis mitenkään halunnu luopua! Btw, mulla oli tummansinisten kuorien lisäksi päheet liekkikuoret ;D

  Nykyään löytyy älypuhelin (jeee…) koska mieheke iski sen mun käyttöön kun osti itselleen uuden. Pari viikkoa meni kunnes mukauduin. Nyt olen osa tätä valvovan silmän alla olevaa zombilaumaa o_o.

  Miksi ihmeessä ihmisen pitää kiintyä niin vahvasti materiaan?

  • Sanni

   Loppuvaiheessa vieläpä käytin puhelintani niin, että otin näppäimet aina pois tieltä ja painoin jollain nokian kirjoitustikulla (mistä lie senkin sain) suoraan siihen kohtaan mitä näppäintä tarvitsin (yleensä se numero 7 vaati tämän), sitten otti!

   RESPEKT. :)

   Mieletöntä tuo että sulla kesti alkuperäinen akkukin noin pitkään..!

   Miksi ihmeessä ihmisen pitää kiintyä niin vahvasti materiaan?

   Niinpä….

 5. Didgeridoo

  Moikka! Mä suosittelisin sulle ekaks älypuhelimeks Motorola moto g – puhelinta. On androidilla varustettu edullisemman hintaluokan älypuhelin,tosi simppeli käyttää ja helppo muokata omannäköiseksi. :) mieheni tätä mulle suositteli kun vanha nokia e7(?) ”kommunikaattorini” pimahti. Oon ollu tyytyväinen, tää on just hyvän kokonen ja ebaysta löytyy edullisesti lisätarvikkeita. Näitä voi tilata esim. Amazonista:)

 6. Heli

  Mulla on Nokia 1112, joka täyttää ensi keväänä 8 vuotta. Kutsun puhelintani nimellä Multimediakeskus, mikä aiheuttaa kavereissa aina pohjatonta huvittuneisuutta. ”Toki voitte lähettää mulle kuvaviestejä! Saan sitten 3 päivän päästä tekstarin, jossa kehotetaan katsomaan kuva Soneran nettisivuilta…” Olen päättänyt pärjätä tällä puhelimella niin kauan kunnes se lopullisesti uinahtaa. Kerran olen ostanut siihen uuden akun, mutta muuten puhelin on edelleen täysin moitteettomassa kunnossa. (Sain hiljattain työpuhelimeksi Lumian, eikä kulu päivääkään etten sen kanssa kiroilisi! vihaan älypuhelimia!)

  • Sanni

   “Toki voitte lähettää mulle kuvaviestejä! Saan sitten 3 päivän päästä tekstarin, jossa kehotetaan katsomaan kuva Soneran nettisivuilta…”

   Hahah, niin tuttua :D

 7. juli.

  Mulla oli kans tuo Nokian 1112, jota käyttäessäni olin ihan täysi zombie. Matopeliriippuvainen täällä hei. Vaihdettuani älypuhelimeen vähän reilu vuosi takaperin en ole huomannut mitään suurempaa koukuttumista, ainoastaan yhteydenpito ja tiedonhaku on naurettavan helppoa, ja toisaalta on melko ahdistavaa olla koko ajan tavoitettavissa.

 8. Janika203

  Hei! Jos kokeilisit noita uusia malleja, koska vanhoista siirrytään uusiin, kuten xp koneesta vistaan

 9. Vekku

  Moi!

  Laitoin osoitekenttään linkin e-villeen, josta voi ostaa sitä puhelinmallia korjattuna ja tyhjennettynä aika edulliseen hintaan! Jos siis kiinnostaa.

 10. Reino olavi

  Huomio kaikki! Jokainen käyttää mitä puhelinta käyttää! Kuten tällä hetkellä minä käytän Nokia 6085:sta. Ja sama juttu tietokoneiden, telkkareiden, radioiden ja kameroiden kanssa! Älkää jutelko huonoista ideoista, vaan keksikää hyviä! Hyvää iltaa tai aamua! Ja vaikka kesälomaa kaikille…

 11. Robert chaico

  Minäkin käytän vielä nokia 2600, joka on vuodelta 2004 ja on mulla muitakin puhelimia ja tietokoneita kaapeissa ja pääkoneena on Windows xp home liitunäytössä

 12. Kaikkien vanhojen/uusien puhelimien fani

  Minulla oli vuosina 2002-2013 Nokia 6100, hylkäsin sen syyskuussa 2013, kun Samsung Galaxy S3 alkoi kiinnostamaan. Löysin sen juuri äsken ja tuli vanhat muistot mieleen, aika omituista, mutta toimii vieläkin :) Lempisoittoääneni tossa oli : Side Away, Songette ja Space ace, etenkin toi side away

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.