Ahvenanmaan Sadonkorjuujuhlat – nämä juhlat lämmittävät pitkään

On taas Ahvenanmaan vuotuisen kansanjuhlan aika; joka vuosi suositummaksi kasvava Skördefest eli Sadonkorjuujuhlat.

Ahvenanmaan sadonkorjuujuhlat

Kymmenet avoimet maatilat, paikalliset ruoantuottajat ja muut maaseudun yrittäjät kutsuvat nauttimaan sadonkorjuun antimista, lähiruoasta ja pimenevistä syysilloista ainutlaatuiseen tunnelmaan. Juhla on suurimpia suosikkejani kotimaisista festivaaleista ja olen käynyt Skördefesteillä jo yli 10 vuoden ajan.

Vinkkasin juhlista viimeksi Lemlandin ihania maaseutumatkailukohteita esitellessäni, ja sain tuolloin kysymyksen miten Skördefestille käytännössä voi osallistua; miten paikan päälle pääsee ja miten eri maatiloilla navigoidaan. Päätinkin omistaa asialle oman postauksen niin muutkin hyötyvät :)

Kaikkein paras tapa osallistua sadonkorjuujuhliin on omalla autolla, mutta jaan nyt muutaman vinkin myös autottomille.

OHJELMA

Sadonkorjuujuhlat järjestetään aina syyskuun toiseksi viimeisenä viikonloppuna. Kolmipäiväiset juhlat levittäytyvät koko Ahvenanmaalle lähes kaikkiin kuntiin. Oman kierroksensa voi suunnitella Skördefest-kartan ja -ohjelman avulla, joita saa sekä paikan päältä että netistä. Täysi ohjelma julkaistaan joitain viikkoja ennen juhlia. Tässä esimerkiksi on tämän vuoden ohjelmakartta.

Ohjelma koostuu avoimista maatiloista, Plåpp Åpp -aktiviteeteista sekä ravintoloista. Maatilat ovat auki perjantaina ja lauantaina kello 11-20 ja osa myös sunnuntaina. Plåpp Åpp -aktiviteetit ovat auki eri aikoina ja eri päivinä, mm. savukalan ystävien paratiisi Västerro kuuluu näihin.

Maatiloilla on tarjolla monenlaista ohjelmaa paikallisten ruoantuottajien myynti- ja maistatuspisteistä lasten aktiviteetteihin, musiikkiin ja leikkimielisiin kilpailuihin. Monella tilalla on mahdollista ruokailla rustiikkisissa latoravintoloissa, pihapuiden alla picnicpöydissä tai vaikka heinäpaalien keskelle luoduissa kahviloissa.

Miltä kuulostaisi istua illan hämärtyessä perinteisen maatilan tunnelmallisessa pihapiirissä, peltomaiseman ympäröimänä, nauttimassa lämmintä glögiä, paikallisia juustoja tai omenapiirakkaa puutarhalyhtyjen valossa? Minusta se kuulostaa ja myös tuntuu aivan ihanalta, ja siksi tulen juhlille uudestaan ja uudestaan <3

OMALLA AUTOLLA

Omalla autolla osallistuminen mahdollistaa vapauden valita itseä kiinnostavimmat tilat ja aikataulun. Majoitus kannattaa varata ajoissa, etenkin Maarianhaminan hotellit ovat Skördefest-viikonloppuna tupaten täynnä.

Suosittelen kahden yön reissua jotta juhlista saa irti mahdollisimman paljon ilman kiirettä. Hyppää autoinesi (ja hyvän seuran kera!) perjantaiaamulaivaan Turussa, ja saavut Maarianhaminaan iltapäivällä. Käytä perjantai tutustuen Maarianhaminaan, tai suuntaa heti maatiloille.

Omista lauantai kokonaisuudessaan juhlille; rentoudu hyvän aamiaisen äärellä hotellissa ja lähde maatiloille kun ne avautuvat kello 11.

Paluu sunnuntain iltapäivälaivalla, joka on Turussa illalla 19-20 aikaan, riippuen laivayhtiöstä (Silja on perillä aikaisemmin). Jos mielii palata jo aiemmin, voi valita aamuyön pikkutunneilla Långnäsistä lähtevän laivan, joka on Turussa sunnuntaina aamulla.

ILMAN AUTOA ITSENÄISESTI

Ahvenanmaalaiset bussiyritykset Williams Buss ja Viking Line Buss järjestävät kumpikin oman  Skördefest-kierroksen, jonka reitit ja aikataulut julkaistaan joitain viikkoja ennen juhlia. Tsekkaa bussifirmojen sivut kunkin vuoden ohjelman osalta, tai ota yhteyttä, jos suunnittelet reissua ennen kuin ohjelma on julkaistu.

Tänä vuonna kierrokset järjestetään lauantaina. Williams Bussin kyydissä pääsee Marskogens Lamm – ja Haga Kungsgård -tiloille Finströmiin ja Saltvikiin, Viking Linen pidempi reissu vie Lemlandiin ja vierailulle pääsee mm. Västerro’hon, Amalian limonaditehtaalle, Open Water -pienpanimoon ja  Utgårdin ja Ollaksen maatiloille, jotka kuuluvat minunkin lempparikohteisiini. Tälle kierrokselle iso peukalo!

Vikingin kierros (15€) tulee varata etukäteen, Williamsin Skördefest-bussiin (10€) voi nousta ilman varauksia.

JÄRJESTETYLLÄ MATKALLA

Monet paikalliset matkatoimistot, seurat ja yhdistykset järjestävät omia reissuja Sadonkorjuujuhlille, kannattaa kysellä oman paikkakunnan matkanjärjestäjiltä ja seurata lehti-ilmoituksia. Tampereelta esimerkiksi pääsee Sadonkorjuujuhlille ainakin Mannisen Bussin kyydissä, retki kannattaa varata ajoissa sillä ne myyvät aina loppuun.

Myös Pohjolan Matka on järjestänyt Skördefest-bussimatkoja monena vuonna.

Bussimatkoilla Sadonkorjuujuhlien ostostenkin kantaminen sujuu vaivattomasti! :)

Tämän vuoden omiin Skördefest-ostoksiini kuuluu tuttuun tapaan juustoja. Eilisellä kierroksella kangaskassiini päätyi sinihomejuusto vuohenmaidosta (harvinainen, tähän ei törmää ihan joka juustotiskillä!) sekä ÅCA:n Skördefest-juhlajuusto sekä neljä vuotta kypsynyt Prostens…! Whoa..! Tätä herkkua odotan erityisellä mielenkiinnolla.

Tämän päiväiseen kierrokseemme tulee kuulumaan mm. Mattaksen maitotila ja juustola Sundissa, jossa kassini epäilemättä saa vielä lisää täytettä :)

Kotimaa + maaseutu + lähiruoka + yhteisöllisyys. Siinäpä ainekset juhlaan joka lämmittää vielä pitkälle talveen. :)

hyvinvointi onnellisuus
Kommentit (2)
  1. Ihan herahti vesi kielelle 😊 Tämä olisi kyllä mainio syy piipahtaa Ahvenanmaalla myös noiden ’perinteisten’ kesävisiittien lisäksi 👍
    Täytyypä laittaa piirustuspöydälle tulevia syksyjä ajatellen…. 🍽🍷😄

  2. Jep! Olin itsekin jokunen vuosi sitten paikallislehden järjestämällä Skördefest-bussimatkalla täältä sisämaasta. Ja kyllä kannatti! Reissusta jäi makoisat muistot. Ohjelmamme oli tiivis mutta ei hätäinen, jokaiseen kohteeseen ehti hyvin tutustua nauttien maisemista ja ainutlaatuisesta tunnelmasta. Lähtisin uudestaan koska tahansa, jos tilaisuus tarjoutuisi autottomalle yksineläjälle. Sitäpaitsi Ahvenanmaalla on muutenkin pysyvä paikka sydämessäni.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *