Ahvenanmaan kootut helmet

Tämä on ensimmäinen kesä 17 vuoteen jota en vietä Ahvenanmaalla.

Se tuntuu haikealta ja kummalliselta, mutta samalla olen tiennyt, että jonain vuonna tämä on edessä. Minulla on työpaikka ja koti nyt muualla.

Silti, Ahvenanmaa tuntuu edelleen kodilta – se tulee aina tuntumaan kodilta. Ahvenanmaan merkitys elämässäni on jotain paljon syvempää ja laajempaa kuin kaunis miljöö, rakkaat ystävät ja paikka, jossa asuin ja tein töitä kuusi vuotta ympärivuotisesti ja 11 vuotta osa-aikaisesti.

Ahvenanmaa on ”puuttuva elementti” minussa – se elementti, joka rauhoittaa tuleni ja tyynnyttää levottomuuteni. Muu Suomi ei ole sitä oikein osannut tehdä.

Kun saavun Ahvenanmaalle, täytyn rauhasta ja turvallisuuden tunteesta, jota en koe muualla. Kaikki on lopulta hyvin. Ahvenanmaa on kuin pehmeä viltti, joka laskeutuu harteilleni ja kietoo tyynnyttävään syleilyyn.

Kesäinen Maarianhamina täyttyy tapahtumista – tänä kesänä tietysti pienemmässä mittakaavassa

Minulla on suuri ikävä Ahvenanmaata, ja tulen siellä totta kai tänäkin kesänä käymään. Tällä kertaa rooli vain on erilainen. Tulen vieraana. 

Tuletko sinäkin käymään tänä kesänä Ahvenanmaalla?

Haluan jakaa teille kattauksen rakkaimpia Ahvenanmaan paikkojani. Täällä minä viihdyn – ehkä sinäkin?

ÅSS Paviljong -ravintolan terassi länsisatamassa taustallaan museolaiva Pommern

MAARIANHAMINA

VIERASVENESATAMAT

Itäinen ja etenkin läntinen vierassatama ovat ehdottomia lempipaikkojani Maarianhaminassa. Mikään ei voita venesataman tunnelmaa kesäisenä iltana. Vesi, rentoja ja hyväntuulisia ihmisiä, aurinkoinen ravintolaterassi, kauniita purjeveneitä rivissä… Kesäinen valo ja Suomen kesän lempeä lämpö. En tiedä parempaa paikkaa viettää iltaa Maarianhaminassa.

Läntisen vierassataman ÅSS Marinan alueella sijaitsee kaupungin ylpeys, museolaiva Pommern, sekä kesäravintoloiden ykkönen, ÅSS Paviljongen, jonka auringonlaskuterassin voittanutta ei ole. Viime kesänä kävelin joka ilta töiden jälkeen länsisatamaan picnic-korin ja lehtipinon kanssa, parkkeerasin laiturin penkille ja istuin siinä kunnes auringon lämpö alkoi hiipua.

Itäisen vierasvenesataman, MSF:n, puolella sijaitsee mm. ihana ravintolalaivan Von Knorring, jonka kansiterassi on Paviljongenin jälkeen lempparipaikkojani viettää satamailtaa.

Itäsataman puolella sijaitsee myös Maarianhaminan yö- ja viihde-elämän keskus, Hotelli Arkipelag ja aivan sen vieressä Lilla Torget -kompleksi suosittuine ravintoloineen ja terasseineen.

TÄMÄ on muuten Ahvenanmaan kesän parhaita uutuusjuttuja:

M/S Sunnan II on alkanut liikennöidä Maarianhaminan itäsataman Merikorttelin, Kastelholman linnan ja Föglön saaren välillä ja tekee lounas- ja illallisristeilyjä! Ihan mahtavaa!! Jotain tällaista olen odottanut siitä saakka, kun kuunari Linden lopetti lounasristeilynsä Merikorttelista yli 10 vuotta sitten, eikä mikään toinen toimija ottanut tätä mainiota konseptia haltuunsa.

Sunnanin aikataulut ja hinnat löydät täältä. Voitte uskoa että olen itsekin menossa risteilemään Sunnanilla tänä kesänä, somebody try and stop me…! :) <3

Indigo – hyvää ruokaa ja maarianhaminalaisten ”olohuone”

MAARIANHAMINAN RAVINTOLAT

Olen tehnyt kattavan vinkkilistauksen Maarianhaminan ravintoloista hintatason ja tyylin mukaisesti lajiteltuna täällä.

Omat suosikkini ovat rento Indigo ja aavistuksen fiinimpi Kvarter 5, sekä kesäisin yllä mainittu ÅSS Paviljong. Jos etsit tunnelmallista ja samalla rentoa ravintolaa, Indigo on ilman muuta osoitteesi. Se on kaupungin suosituin ravintola, eikä syyttä. Alakerrassa tarjoillaan a la carte -ruokaa tiiliholvien keskellä ja yläkerrassa on kodikas bistro-puoli, jossa soi usein myös elävä musiikki. indigo.ax

Kvarter 5

Jos taas etsit top notch -makuelämyksiä, osoitteesi on Kvarter 5 tai Nautical.

Oma ykkössuosikkini ruoan suhteen on ollut jo pari vuotta Hotelli Pommernin ravintola Kvarter 5, jonka keittiössä häärää todella taitavaa ja idearikasta porukkaa. Kvarter 5:n kasvisruoat ovat to die for.

Proteiinilla Kvarterin vegeannokset eivät välttämättä juhli, mutta mielettömän syviä, rikkaita makuja ja kekseliäitä rakenneyhdistelmiä löytyy tyydyttämään vaativankin kasvisruokakulinaristin odotukset..! Enpähän ole eläissäni syönyt missään esimerkiksi kaalia yhtä maukkaasti valmistettuna 🙏🏻 kvarter5.ax

Nautical puolestaan on valkopöytäliinapaikka heille, jotka hakevat erityisen fiiniä illalliskokemusta maistelumenuineen. Tunnelma on ”jäykempi” kuin muualla, mutta ruoka on juuri sitä makujen hienostunutta sinfoniaa mitä näin elegantilta, White Guiden listaamalta paikalta voi odottaa Olen testannut Nauticalin maistelumenun kerran ja oli joka sentin arvoinen. nautical.ax

Degersandin valkohiekkainen ranta Eckerössä

AHVENANMAAN MAASEUTU

ECKERÖ

Eckerö on Maarianhaminan jälkeen Ahvenanmaan turistikunta nro. 2, ja siellä vieraillessa on helppo ymmärtää miksi.

Suomen aurinkoisimpiin kuntiin kuuluva Eckerö houkuttelee vierailijaa Ahvenanmaan kauneimmilla hiekkarannoilla, tunnelmallisella vierasvenesatamalla, historiallisella Posti- ja Tullitalolla joka kuuluu Ahvenanmaan komeimpiin rakennuksiin sekä Käringsundin lomakylän vastustamattoman leppoisalla tunnelmalla.

Björnhofvda Gård

Eckerössä viihtyvät erityisesti lapsiperheet (Käringsund..!), mutta täältä löytyy myös aikuisten tunnelmoitsijoiden unelmakohde: Majatalo Björnhofvda Gård. Tämä rustiikkinen, romanttinen paikka on kuin suoraan arvokkaiden sisustuslehtien sivuilta ja tihkuu sellaista tyyliä ja ambienssia ettei vastaavaa löydy mistään muualta Ahvenanmaalta.

Björnhofda Gård täytyy vain kokea. Itse olen käynyt siellä joka vuosi paikan löydettyäni, niin majoittuvana kuin vain illallistavana vieraana. bjornhofvda.com

Lue juttuni Björnhofdasta täältä:

Hyvän elämän tyyssija: Björnhofda – vierailu 1

Kotimaan parhaita: laajentunut Björnhofda Gård – vierailu 2

Toinen lempipaikkani Eckerössä on Gastropub Bodegan Käringsundin vierassataman yhteydessä.

Tämä klassikkokahvila on toiminut Käringsundissa ”iät ja ajat”, eri nimien alla, tarjoillen kuitenkin aina autenttista, viehättävää saaristolaistunnelmaa kodikkaassa miljöössä.

karingsundsgasthamn.ax

Viime vuosien gastronomiabuumin myötä satamakahvila päivitti konseptinsa Gastropubiksi, ja sitä myöten ruokalista sekä terassialue laajenivat erittäin tervetulleella tavalla.

Koimme äitini kanssa Bodeganissa viime kesänä yhden kesän parhaista ruokahetkistä, jonka herkullista värikylläisyyttä voi ihailla ylläolevassa kuvassa. 😍 Aterian kuningas oli vegetaarinen bataattihampurilainen, joka sai allekirjoittaneen lähes laulamaan hoosiannaa haarukan upotessa aina vain uuteen palaan – joista tuli äidin ja tyttären välille lähes taistelu..! :D (Note to self: älä jaa tätä annosta muiden kanssa…)

Ilokseni tämä hervottoman maukas hampurilainen on tänä kesänä edelleen Bodeganin listalla, ja voi olla vaikeaa välttää sen uudelleenkohtaamista heinäkuun Ahvenanmaan vierailulla 🙏🏻

Rapeaksi paahdettujen bataattisivujen välissä muhii paistettua halloumia, pehmeää vuohenjuustoa ja aromaattista, itsevalmistettua tomaatti-cashewpestoa kera ”kasvisjauhelihan”. Läääckkerttt!!!!

Sanni suosittelee: jätä auto parkkiin Käringsundiin, kävele vierasvenesataman reunaa kulkeva kaunis kävelyreitti (noin 1 km) Bodeganille ja pysähdy lounaalle. Kävele lounaan jälkeen Bodeganin lähiympäristön venevajojen postikorttimaisemissa ja palaa sitten merenrantareittiä Käringsundiin.

Ainutlaatuinen Havsvidden

GETA

Getan ykköskohde on totta kai hotelli/ravintola/hyvinvointikompleksi Havsvidden. Tänne voi tulla vain hengailemaan ja nauttimaan syrjäisen ”kaukana-kaikesta” -paikan rauhallisesta luonnonkauneudesta meren äärellä, tai majoittua tasokkaan hotellin tai kalliohuvilan vieraana. Tai, tule nauttimaan lounasta tai illallista Havsviddenin ravintolassa.

Mä olen tehnyt kaikkia! :) <3

Havsvidden Resortin kallioille, ravintolaan ja terassibaariin ovat kaikki tervetulleita paistattelemaan päivää, olit sitten majoittuva asiakas tai et. Havsviddenillä on myös oma vierasvenesatama.

Viime kesänä Havsviddenin allastalon terassibaari tarjoili maukasta ja edullista sunnuntaibrunssia, mutta nyt brunssia ei koronatilanteen vuoksi järjestetä. Allasbaarista saa kuitenkin juotavaa ja pientä purtavaa, joten nälkää tai janoa ei tarvitse sietää altaallakaan :) havsvidden.com

Haluatko majoittua todella tasokkaasti Ahvenanmaan lomallasi? Havsviddenin kalliohuvilat ovat ehkä luksukseinta luksusta Ahvenanmaalla. Loistava majoitusmuoto esimerkiksi häämatkalle ❤️ Pääsin kokemaan tämän luksusmajoituksen eräänä talvena, jutun voi lukea täällä.

Viimeinen Ahvenanmaan maaseutuvinkkini olisi ollut Västerron uniikki savustettuihin kalaruokiin erikoistunut kasvihuoneravintola, mutta Anders ja Maria eivät tänä kesänä järjestä näitä ainutlaatuisia kalaruokaelämyksiä. Toivottavasti taas ensi kesänä…!

Kaikki Ahvenanmaa-juttuni löydät täältä: AHVENANMAA

hyvinvointi onnellisuus
Kommentit (8)
 1. Kyllä tuonne kaipaa. Parin vuoden tauon jälkeen ihan pakko päästä taas elokuussa.
  Vähän laivamatka jännittää, kun tilanne Ruotsissa on niin huono mutta toivottavasti kaikki menee hyvin.

  1. Ahvenanmaalle muuten tehdään tänä kesänä myös ”Päivä Ahvenanmaalla” -risteilyjä Helsingistä :) Tuli vain mieleen. Helsingin laivat eivät edelleenkään kulje Ruotsiin saakka vaan risteilevät vain Ahvenanmaan ja Tallinnan väliä.

 2. Winds of Change… jotenkin tuli mieleen tämä vanha Scorpionsin hitti, kun tämän postauksen luin: niin läheisesti nimet Ahvenanmaa ja Sanni osuvat mielikuvissani yhteen 😊
  No, asiat ja tilanteet muuttuvat, niinhän sen pitää ollakin ja oli kyllä todella suuri ilo lukea tätä postausta ja katsella noita kerrassaan upeita kuvia. Aikamoinen matkakuume siitä heräsikin ja jos kaikki menee suunnitellusti, niin reilun parin viikon päästä on aika heittää köydet irti ja suunnata kokka kohti Ahvenanmaan fantastisen upeaa saaristoa 😎👍
  Sitä siis hymyssä suin odotellessa 🤓😊😊😊

  1. Winds of Change… jotenkin tuli mieleen tämä vanha Scorpionsin hitti, kun tämän postauksen luin: niin läheisesti nimet Ahvenanmaa ja Sanni osuvat mielikuvissani yhteen 😊

   <3 <3

   niin reilun parin viikon päästä on aika heittää köydet irti ja suunnata kokka kohti Ahvenanmaan fantastisen upeaa saaristoa 😎👍

   Heheh, meillä on myös samat suunnitelmat…! ^_^ Tosin meidän on tarkoitus lähteä jo heinäkuun ekana päivänä. En malta odottaa..! Viimeinkin pääsen kokemaan rakkaan Ahvenanmaan myös purjehtien…! <3

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *