Karkkipäivä
Karkkipäivä

5 x Tule Sinäkin Tänne

Vietin kuluneen viikon Bernissä. Kaupunki on todellakin mitä fantastisin paikka ”pistää leiri pystyyn” pidemmäksikin aikaa, sillä sieltä käsin on mielettömän kätevä tehdä päiväretkiä toinen toistaan kiinnostavampiin kohteisiin. Idyllisiä miniatyyrikyliä, turkooseja järvenrantaparatiiseja, eloisia kulttuurikaupunkeja ja lumisia vuoria…

Minne päin sinä haluaisit lähteä? Hyppää junaan Bernissä ja olet perillä ennen kuin huomaatkaan. Esimerkiksi kosmopoliittinen Lausanne on tunnin junamatkan päässä, nuorekas, vilkas Interlaken 50 minuutin matkan takana ja viehättävä Murten vain 35 minuutin päässä.

Minä vierailin viidessä kohteessa. Tässä kukin muutamaan lauseeseen tiivistettynä.

Solothurn

Solothurn_1

Solothurn_2

Solothurn.

Asukasluku 16 000.

Pieni, unelias kiiltokuvakaupunki 40 km päässä Bernistä. Solothurnin vanhaa kaupunkia kutsutaan Sveitsin kauneimmaksi barokkipitäjäksi. Värikkäät, koristeelliset talot reunustavat holvikaarien alta kulkevia, pittoreskeina kaartuvia katuja. Keskiaikaiset suihkulähteet koristavat sieviä aukioita. Aare-joen rannan kahviloissa ja ravintoloissa voi lepuuttaa silmiään milloin laiskana, milloin kiihkeänä virtaavassa virrassa.

Sanni suosittelee: drinkkiä tai lounastaukoa viehättävällä Friedhofplatz-aukiolla.

*

Gruyères

Gruyeres_2

Gruyeres_1

Gruyères.

Asukasluku 2100.

Jos Walt Disney loisi sveitsiläisen kylän, se näyttäisi tältä. Muurien reunustama, satulinnan kruunaama yhden kadun miniatyyrikyläidylli upeanäköalaisen kukkulan huipulla. Kyllä, tämä on ihan oikea kylä, ei kulissi. Ei ihme että turistit tulevat pällistelemään.

Kaiken keskellä hämmentää H.R. Gigerin surrealistinen museo – Giger oli sveitsiläinen kuvataiteilija, heppu joka loi Alienin ja koko elokuvien visuaalisen ilmeen.

Ainiin, ja tuleehan täältä myös yksi maailman tunnetuimmista juustoista. Ei paha meriitti sekään.

Sanni suosittelee: että ylipäänsä näet Gruyèresin. Ja ota kamera mukaan.

*

Neuchâtel

Neuchatel_1

idNeuchatel_2

Neuchâtel.

Asukasluku 33 000.

Hienostunut, välimerellinen, rento, ”hip”. Viehkeän lomakaupungin tunnelma kohtaa eloisan ja boheemin yliopistokaupungin kuorrutettuna kaiken yllä kohoavalla upealla renessanssilinnalla ja goottityyliin rakennetulla jylhällä kirkolla. Sijainti Neuchâtel-järven rannalla ja Jura-vuoriston kupeessa ei voisi olla tenhoavampi. Täällä puhutaan myös Sveitsin puhtainta ranskaa. Tres charmant!

Sanni suosittelee: hidasta vaeltelua vanhan kaupungin kuvauksellisella Rue des Moulins -kadulla. Love!

*

Murten

Murten_kollaasi3

Kävi ilmi että Bernin Airbnb-houstini on kotoisin Murtenista, ja tämä katu hänen kotikatunsa. Okei, täällä siis asuu oikeasti ihmisiä….

Murten_kollaasi1

Murten_kollaasi2

Murten.

Asukasluku 6500.

Todellinen keskiaikaisten kylien helmi. Tunnelmallinen, kolmen kadun käsittävä muurien ympäröimä vanha kaupunki linnoineen yhdistettynä rentoa lomatunnelmaa henkivään, turkoosivetisen Murten-järven rantaan ja viehättävään satamaan. Kuin satukirjasta.

Sanni suosittelee: kävelyä linnoituksen muurilla. Näkymät kaupungin kattojen yli järvelle ja toisella puolella polveileville kukkuloille ovat todellista ”Kodak-moment” –kamaa.

*

Fribourg

Fribourg_2

Fribourg_1

Fribourg.

Asukasluku 36 000.

Saanejoen rannalla sijaitseva Fribourg on niinikään maalauksellinen keskiaikaisessa arkkitehtuurissaan, mutta tunnelmaltaan Berniä ja Neuchâtelia raffimpi ja ”työläisempi”.

Mäkinen kaupunki tarjoaa sporttista sightseeingiä ja jyrkimmän korkeuseron kohdalla köysirata yhdistää kaupungin alemmat osat ylempään. Fribourg sijaitsee Saanejoen mutkassa samaan tapaan kuin Bern Aare-joen varrella, ja jokimaisema luo kaupungeille tietynlaista samaa henkeä. Fribourg on kuitenkin modernimpi. Fribourg on virallisesti kaksikielinen kaupunki, mutta käytännössä ranskaa puhutaan enemmän ja esimerkiksi kaupoissa henkilökunta puhuu automaattisesti ranskaa.

Sanni suosittelee: viivähtämistä persoonallisella Place du Petit-Saint-Jean -aukiolla alakaupungissa. Lainaa kirja aukion reunalla seisovasta kaupunkilaisten kirjastolaatikosta ja istu penkille ihmettelemään värikästä tunnelmaa.

*

Teen Bernistä oman jutun erikseen.

P.S. Ette uskokaan minkä vaivan takana tämän postauksen tuottaminen oli…. Terveisin hikinen, hyttysten purema, jonkin verran nälkäinen ja kevyesti äkäinen matkaaja Locarnon nettikahvilassa.

Minun ei pitänyt tulla ”Sveitsin Italiaan” ollenkaan, kun se oli olevinaan niin kallista. Viime hetkessä löytyikin budjettiin sopiva majapaikka ja 20 frangin Supersaver-junalippu. Ja täällä ollaan nyt, yhtäkkiä melkein Italiassa. :)

Kommentit (15)

 1. Tee

  Mua ei ole koskaan Sveitsi kiinnostanut, mutta näiden postausten jälkeen… Oivoi, matkakassaa keräämään :)

  • Sanni

   Ei todellakaan paha investointi! :) Vaikea kuvitella että kukaan voisi pettyä tänne tullessaan. <3

 2. Minna

  katselin noita sinun ensimmäisiä Sveitsin kuvia tuolta Mattehornilta ja päätin jo silloin että tänne on tultava, Sveitsiin siis! Vaikka jo heti ensi kesänä :) Itsekkin lähdin miettimään että missä paikoissa sitä sitten pitäisi esim. viikon reissun aikana käydä että näkisi ”kaiken” mahdollisen kerralla, mutta tuohan onkin todella hyvä idea pystyttää leiri jonnekkin ja sitten tehdä näitä päiväreissuja eri paikkoihin. Tietämys Sveitsistä on itsellä todella pientä joten mielenkiinnolla luen näitä postauksiasi ja odottelen uusia :)

  • Sanni

   Tosi kivaa että Sveitsi-postauksista on ollut inspiraatioksi! :) Tämä on kyllä tavallaan mystinen maa vaikka kaikki Sveitsin tietävätkin, mutta lopulta kun tänne tulee niin ei voi uskoakaan että tältäkö täällä siis näyttää… herranjestas mikseivät KAIKKI tule tänne? :D

 3. reissuja rakastava

  Olipa hieno esittely kätevän kompakteissa paketeissa!

  Odotan kiinnostuneena fiiliksiäsi Italian puoleisen itäisen Sveitsin osalta. Itse pidin sekä siitä että Italian puoleisesta puolesta. Rentoa, silti siistiä ja upeita maisemia. Oli vaan aika ruuhkaista keskikesällä silloin kun käytiin. Jatkettiin siitä vielä Garda-järvelle ja edelleen Venetsiaan, kun lähellä oltiin.

  Liehtensteinin etelärajalta kaakkoon Sveitsin ja Itävallan rajalla on muuten Piz Buin, se vuori siis, josta aurinkosuojatuotteet on nimensä saaneet. :)

  • Sanni

   Liehtensteinin etelärajalta kaakkoon Sveitsin ja Itävallan rajalla on muuten Piz Buin, se vuori siis, josta aurinkosuojatuotteet on nimensä saaneet. :)

   Tuota en muuten tiennytkään! :) Kiinnostavaa :) En tiennyt yhtään mistä koko Piz Buin -aurinkosarja on saanut nimensä.

   Ei täällä Ticinossa enää Sveitsiltä edes tunnu, kovin on Italiaa tunnelmallisesti :)

 4. Coconut

  Oi kun ihania kuvia! Ehkä joku päivä sitten Sveitsiin.:) Olisiko sinulla muuten hyviä vinkkejä Ljubljanaan? Sinne olisi suunta ihan lähipäivinä. Mitä ehdottomasti kannattaisi nähdä tai tehdä? Entäpä kulinaristiset elämykset? ;)

  • Sanni

   Mun piti tehdä Ljubljanasta oma suurempi kuvapostauskin mutta sarjassamme ”Ei-vain-ole-ehtinyt”…. Niin ihana paikka, ansaitsisi todellakin oman postauksen! :)

   Kaupunki on niin pieni että sen eri osat kävelee läpi kolmessa päivässä. Jos viivyt vain päivän niin keskustan joenvarsialueen kummatkin puolet kannattaa tietysti kuljeskella oikein hitaasti ja nautinnollisesti, ja vanhan kaupungin puolella kulkea ylös linnalle. Suosittelen reittiä joka alkaa Presernov trg’ilta (kaupungin tunnetuin aukio jonka laidalla pinkki melkein täytekakun näköinen kirkko :D). Siitä Kolmoissillan yli vanhan kaupungin puolelle ja Kaupungintalon aukiolle (Mestni trg), siitä oikealle Stari trg’ia pitkin (hassusti kadut on myös saatettu nimetä trg’iksi eli aukioksi) Lestikov trg’ille, josta ylös Gornji trgia kunnes saavutat linnan kukkulan juuren ja sinne johtavat erinäiset polut ja portaat. Kävele ylös linnalle ja ihaile näköaloja. Alas voi palata kukkulan etupuolta, portaita jotka vievät Studentovska Ulica -kadulle ja sitä myöten Vodnikov trg’ille Kauppahallin kupeeseen. Ja taas olet joen varressa. Kuuluisa Lohikäärmesiltakin on ihan lähellä. :)

   Kulinarismia en juuri ennättänyt omalla lyhyellä vierailullani harrastamaan, söin ulkona vain kahdesti; kerran tosi hyvässä joenvarressa sijaitsevassa intialaisessa (Namaste, osoite Breg 8) ja yhden kerran hyvän perussalaatin niinikään samalla puolella jokea olevassa paikassa Novi trgin kupeessa.

   Jos viivyt pitempään niin suosittelen ostamaan Ljubljanan kävely-kirjan, en muista nimeä mutta se on hauskasti ja nuorekkaasti kuvitettu ja sisältää runsaasti niin kivoja kävelyreittejä kuin Ljubljana/Slovenia-informaatiotakin. Sain kirjan lainaan Airbnb-houstiltani ja siitä oli paljon hyötyä.

   • Coconut

    Kiitos paljon vinkeistä! Ollaan useampi päivä Ljubljanassa. Ajateltiin tehdä retkiä sieltä käsin muuallekin, kun kaupunki itsessään on ilmeisesti pieni. Mukavaa reissun jatkoa sinulle! :)

    • Sanni

     Ihanaa Slovenian reissua teille takaisin! :)

 5. R.

  Mä vietin aikoinani 90-luvulla Sveitsissä 8 kuukautta au-pairina ja onkin ollut kiva verestää muistoja. Paljon sieltä jäi näkemättä, vaikka vietinkin viikonloppuni lähinnä reissatessa ympäri maata. Se onkin yksin Sveitsin hyvistä puolista, että siellä on mahdollista tehdä reissu maan toiselle puolelle ja palata vielä yöksi kotiin. :D Juustofriikille Sveitsi onkin sitten mekka, joka kyläpahasessa on kyllä se oma juustomaailman ylpeytensä. :D

  Olen muuten syönyt elämäni parhaan pizzan tuolla Solothurnissa, jossain ihmeellisessä italialaisen kaupan ja ravintolan hybridissä. :D

  • Sanni

   Se onkin yksin Sveitsin hyvistä puolista, että siellä on mahdollista tehdä reissu maan toiselle puolelle ja palata vielä yöksi kotiin. :D

   No sepä juuri..! :) Tapasin juuri junassa naiskaksikon jotka olivat lähteneet kotoaan Sionista Bernin kautta Luzerniin ja päiväristeilylle Wierwaldstätter-järvelle ja patikoimaan Rigi-vuorelle. Illaksi kotiin Sioniin :)

 6. Cadoe

  Oli muuten uusimmassa hesarin kuukausiliitteessä just juttua Gruyéresistä ja gruyére-juuston valmistuksesta! kannattaa tsekata :)

  • Sanni

   Kiitos vinkistä, täytyy katsoa! :)

 7. Eeva

  Olin opiskelijavaihdossa Sveitsissä 5 vuotta sitten ja Fribourg oli viiden kuukauden ajan kotikaupunkini. Näitä katsoessa tuntuu ikävä ihan fyysisesti. Pakko päästä takaisin joskus.

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.