3 x Maaseudun Helmi

Esittelyssä kolme tänä kesänä löytämääni uutta ravintola/kahvilahelmeä Ahvenanmaan maaseudulla. Kaikki kolme ovat aivan erilaisia ja tarjoavat erityyppistä ruokailua omansalaisessa miljöössä. Ehkä sinäkin piipahdat joissain näistä ensi kesänä? :)

JohannasHembaktaSaltvik

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Saltvikin Kvarnbo’ssa sijaitsee viehättävä pienluomuleipomo ja kahvila Johannas Hembakta (= Johannan kotileivotut). Edit. Johannan leipomo on vuonna 2015 muuttanut Finströmiin vanhan Grelsbyn sairaalan tiloihin.

Johannan kahvila Grelsbyssä on auki kesäisin maanantaista lauantaihin klo 10-16 ja sunnuntaisin 12-16.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kahvila on sisustettu ihanan rustiikkisesti ja avaran tilan tuntu yllättää täyteen ahdettuihin kaupunkilaiskahviloihin tottuneen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ahvenanmaan maaseudulla ei ole moniakaan maininnan arvoisia kahviloita muutamaa kaikkien tuntemaa turistiklassikkoa lukuunottamatta (Uffe på Berget, Stickstugan), ja siksi olin niin hämmästynyt ja ilahtunut kuullessani Johannas Hembakta’sta.

Paikka sijaitsee suhteellisen syrjässä eikä tänne välttämättä löydä ihan sattumalta ellei sitten ole Kvarnbo’ssa Viikinkimarkkinoiden aikaan.

JohannasHembakta4

.

JohannasHembakta2

Johannan kahvilasta ei saa suolaista (vastaleivottua leipää lukuunottamatta), eli tänne kannattaa poiketa nimenomaan kahville ja jättää lounas toiseen paikkaan. Hapanlimppu on Johannan rakastetuin leivonnainen, nappaa sellainen mukaan vaikka täydentämään picnic-koria! :)

PubStallhagenGodby

Ahvenanmaan omalla olutpanimolla Stallhagenilla on jo vuosia ollut panimon yhteydessä Finströmin Godbyssa pieni pubi. Muutama vuosi sitten pubi alkoi tarjoilla myös ruokaa, ja pikkuhiljaa (jopa minun huomaamattani..!) Gastropub Stallhagen on kasvanut nauttimaan todellista kulttisuosiota paikallisten keskuudessa.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kenen tahansa ahvenanmaalaisen kaverini kanssa olen viime aikoina jutellut, on keskustelu jossain vaiheessa päätynyt ruokaan, ja aloin jo epäillä jotain outoa Stallhagen-salaliittoa kun jokainen hehkuttaa pubin ruokaa. ”Lounaat on vain ihan parhaat, sun on pakko käydä siellä syömässä..!”

No, tänne, kuten Johannan kahvilaankin, pääsee vain jos on varustettu autolla – tai jaksaa pyöräillä 18 km. Olenkin koko kesän kärkkynyt tilaisuutta päästä Stallhageniin jonkun kyydissä. :) Alkuviikon australialaisvieraillani Chrisilla ja Sarahilla oli auto mukanaan, ja he olivat heti ”up for it” kun ehdotin lounasretkeä Godbyyn. Jee!

GastropubStallhagen2

Lounasmenulla on päivittäin kaksi annosta – liha ja kala (ja kasvissyöjille valmistetaan pyydettäessä oma versio). Pubissa tarjoillaan myös illallista. Ruokalistoja ei julkaista etukäteen, vaan ne saa selville ainoastaan saapumalla paikalle tai soittamalla ja kysymällä. Illallinen Pub Stallhagenissa on ollut koko kesän niin suosittu että paikka on ollut loppuunvarattu lähes joka viikonloppu (varaustilanteesta ilmoitetaan pubin Facebook-sivulla).

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Stallhagenin tämän kesän olutlanseeraus on Blueberry Ale. En itse juo olutta (hh:t, you know..), mutta maistoin mustikkaa kavereiltani ja onhan se hyvän makuinen. :)

GastropubStallhagen4

Chris otti lasagnea ja minä ja Sarah kalaa. Sarah perunoilla, minä pelkillä kasviksilla. Ruoka oli erinomaisen hyvää ja annokset runsaita. Lounaan hinta on 10-12€, riippuen päivän menusta.

GastropubStallhagen3

Sääkin suosi. :) Aamulla vielä satoi, mutta saaristossa sää kirkastuu hyvinkin äkkiä ja lounaan saimme nauttia aurinkoisella terassilla. :)

SoderhagenEckero

Tämä paikka lieneekin teillä vielä tuoreessa muistissa. Esittelin persoonallisen, vähähiilihydraattiseen ruokaan erikoistuneen Söderhagenin Campingin ja sen ravintolan blogissa heinäkuussa.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Olihan sinne palattava syömään! :) Poikkesimme Mr Karkkipäivän kanssa Söderhageniin päivälliselle juuri ennen Englannin matkaa.

Leirintäalueen ravintola kun on kyseessä, on ruoka ja sen esillepano tietenkin aivan erityylistä kuin ”normi”ravintolassa. Täällä saa mutkatonta kotiruokaa kotoisilla lautasilla tarjoiltuna ja eipähän tarvitse kokille valittaa etteikö nälkä lähtisi! :)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tilasin päivän kala-annoksen (joka oli vaaleaa kalaa mutta olen jo noloudekseni unohtanut mitä kalaa…) ja misteri tilasi (tietenkin!) Svens kycklingin. Kummatkin ruoat tarjoiltiin kyssäkaalimuhennoksen ja tomaatti-kurkkusalaatin kanssa.

Havahtuminen! Kyssäkaali!! Miten en ole tiennyt tällaisen kasviksen mahtavuudesta aiemmin? Kun Susanna kertoi lisukkeena olevan ’kålrabbia’, meidän piti miehen kanssa ihan googlata se (kerrankin äijän älypuhelimesta jotain hyötyä ;)) kun se ei sanonut meille mitään. Kyssäkaalista syödään sen maan päälle kehittyvä varsimukula. Ihme kasvi – mukula siinä on mutta ei ole kuitenkaan juures.  Hiilareita on saman verran kuin lantussa, eli 4,2 g / 100g.  Ja oli muuten ihan mielettömän hyvän makuista. Tämä kasvis tulee kotiutumaan minunkin keittiöön!

Soderhagen_ruoka

Miehen annoksessa oli juustokuorrutteista, pekoniin käärittyä kanaa ja minun kalani oli peitelty suussa sulavaan kermaiseen rapu-juusto-kuorrutteeseen. Ruoka oli todella, todella hyvää.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Olimme edellisenä iltana syöneet Maarianhaminan italialaisravintolassa Umbrassa kauniit, tyylikkäät annokset. Nyt täytyi sanoa, että Söderhagenin vhh-kotiruoka hakkasi mauissaan edellisillan sapuskat mennen tullen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Jälkiruoka pisti hymyilemään. No kyllä kai kun eteen tuotiin eeppinen Ahvenanmaan pannukakku – Susannan vähähiilihydraattisena versiona…!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ihmiset, en ole syönyt tätä herkkua yli kahteen vuoteen – ja nyt silmieni edessä oli vihdoin omaan ruokavaliooni sopiva yksilö! Voi sitä autuutta!

Olen tainnut jo käyttää maksimikiintiön ilmaisusta ”oli niiin hyvää/maukasta/herkullista” joten tyydyn sanomaan että lautanen tyhjeni vilakkaasti. Vaikka vatsa oli jo pinkeänä pääruoasta.

Soderhagen_pannukakku2

Tätä ei vain voinut jättää syömättä……. Susanna, kiitos! <3 Kannatti odottaa kaksi vuotta!

* * *

Toivottavasti vinkeistä on jollekulle iloa tulevia Ahvenanmaan reissuja suunnitellessa. :) Ainakin minulle on iloa niiden jakamisesta! ^_^

Kommentit (17)
  1. Onpa hassua! Oltiin sattumoisin samana päivänä lounaalla Stallhagenissa ja näinkin teidät tiskin tietämillä, mutta en mitenkään tunnistanut siis. Nyt kuvista muistan. Ruoka oli todellakin taivaallista!

    Myös Smakbyn oli huippis!

    1. Oltiin sattumoisin samana päivänä lounaalla Stallhagenissa

      Voi ei mikä sattuma! :) It is indeed a small world.

      Smakbyn’istä meinasin kanssa jossain vaiheessa kirjoittaa, on tosiaan hinta ja laatu kohdallaan ja kiinnostava konsepti.

      1. smakbyn tosiaan yllätti edullisuudellaan. mielestäni siellä on myös koko saaren paras ruoka. ja lienee ainoa ravintola, missä ruoka on aina kuin strömsössä – kirjaimellisesti ;):D

  2. Eih, miten herkullisen näköinen pannari!! Laita nyt jo se resepti jakoon, että muutkin pääsevät herkuttelemaan! ;) Ei tarvitse ees testata reseptiä, mä voin tehdä sen sun puolesta! ;)

    1. Laita nyt jo se resepti jakoon, että muutkin pääsevät herkuttelemaan! ;)

      No okei okei :D Yksityiskohtaista ainesosaresptiä minulla kylläkään ei ole, mutta salaisuus on kookosjauhopuurossa joka korvaa perinteisen reseptin manna- tai riisipuuron. Ja sokeri luonnollisestikin korvataan stevialla ja/tai erytritolilla.

      Kookospuuron reseptiä Susannalla ei ollut päässään (tai sitten ei halunnut paljastaa, oli ilmiselvästi löytänyt aivan täydellisen reseptin koska pannukakun koostumusta ei erottanut normaalista, mannapuuroversion pannarista ;)). Puuroresepti löytyi kuulema googlaamalla. Itse kokeilin yksi aamu tehdä puuroa tällä reseptillä:
      http://56kilo.se/kokosgrot-paleo-lc-lchf/

      Ja ihme ja kumma, vaikka puuro vaikutti ensin hyvin munakokkelimaiselta, sen rakenne kuitenkin muuttui yllättävän mannapuuromaiseksi eikä makukaan ollut hirveän ”munamainen”.

      Mutta siis, Susanna sanoi käyttävänsä ihan ”perus” Ålands pannkaka -reseptiä, johon vain vaihtaa puuron ja sokerin vähähiilarisiin.

      Koska perusreseptissä kuitenkin puuroon sekoitetaan munia, niin mietin että tuleeko pannarista ihan tosi ”munaisen” makuinen kun jo puurossakin on munaa…? Susannan pannukakku ei kuitenkaan maistunut yhtään kananmunaiselta. Siksi halusin itse kokeilla reseptiä ensin ennenkuin laitan täällä jakoon. :)

      1. KIIIIITOSSSS!!! :)) Lähdenkin tästä heti testailemaan! :P

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *