12 vuotta ”karppausta”

Tässä kuussa tulee kuluneeksi 12 vuotta ruokavaliomuutoksestani. Lyhyeksi interventioksi ajateltu ja hiilihydraattien kohtuukäytön omaksumiseen tähtäävä kokeilu jäi elämäntavaksi.

Ravintoaineryhmien mustavalkoinen kategorisointi hyviin ja huonoihin ei ole millään tavoin järkevää, mutta toisille meistä syntyy niin epäterve suhde tiettyihin ruokiin, että dramaattinen ”väliintulo” voi olla ainoa keino muuttaa tilanne. Minulle epäterveen suhteen kohde olivat hiilihydraatit, ja aivan erityisesti nopeat ja kaikkein epäravinteikkaimmat hiilihydraatit pastan, pullan, murojen ja valkoisen riisin muodossa.

RAVINTOTOTTUMUKSET SYNTYVÄT LAPSUUDESSA

Olin jo lapsena nirso, mutta toisaalta kasvoin perheessä, jossa ei juuri vaalittu monipuolista ruokavaliota ja totuin yksipuoliseen ruokaan. En esimerkiksi koskaan maistanut riistaa tai ylipäänsä monipuolisesti eri liharuokia. Kalaa en muista meillä syödyn koskaan, ja salaatit olivat tuntematon asia. Lapsuudesta minulle ovat jääneet mieleen mm. kotletit sekä lauantaisin saunan jälkeen syöty uunimakkara emmentalilla ja ketsupilla.

Koulussa ruokamaailmani hieman laajeni kun tarjolla oli monipuolisempaa ruokaa, mutta olin yhä hyvin nirso ja suhtauduin uusiin ruokiin epäluuloisesti. Saatoin syödä lounaaksi pelkkiä voileipiä, jos ruoka näytti tai tuoksui kummalliselta. Lempiruokiani koulussa olivat pinaattiletut, makaronilaatikko ja uunipuuro marjakiisselillä. Kalamureke oli ainoa kalaruoka, josta tykkäsin.

Erinäisistä syistä johtuen meillä ei kotona enää ollut lainkaan säännöllisiä, yhteisiä ruokailuja muutoin kuin jouluisin (mistä johtuen jouluruoka on minulle yhä pyhä asia), ja teini-ikäisenä ruokin itseni ranskalaisilla perunoilla, makaronilla ja leivällä. Proteiini loisti poissaolollaan, ja ateria saattoi olla ranskalaiset perunat ketsupilla tai spagetti oliivikastikkeella – joka kaadettiin purkista suoraan kylmänä pastan päälle. Kasviksia en syönyt, ja leivän päälläkin oli pelkästään margariinia.

AIKUISUUTEEN NUUDELIEN JA MANNAPUURON VOIMIN

Aikuisena työssäkäyvänä pastan merkitys yhä vain korostui, ja tyypillinen lounaani oli pussillinen nuudeleita. Viikonloppuisin lounas saattoi olla suklaamannapuuro. Tässä vaiheessa nyrjähtänyt suhteeni ruokaan oli jo tiedostettu, ja ruokavaliotani olivat yrittäneet korjata niin ravitsemusterapeutti kuin kuntosalini personal trainer. Ammattilaisten vinkeistä olin opetellut lisäämään ruokaani edes vähän proteiinia, ja nuudeleiden sekaan saatoin sekoittaa valkoisia papuja ja iltaisin närpin rahkaa.

Oppi proteiinin tärkeydestä ei kuitenkaan integroitunut luonnolliseksi osaksi ruokailuani ja voileivät, uunipatongit ja iänikuinen pasta voittivat aina monipuolisesti koostetun lautasmallin. En ollut pätkääkään kiinnostunut terveellisestä ruoasta. Leipä ja leivonnaiset olivat sitä paitsi vain NIIN herkullisia, että en voinut enkä halunnut vastustaa niitä. Tunsin tästä välillä syyllisyyttä, mutta koska en esimerkiksi lihonut, en kokenut motivaatiota muutokseen. Vähät välitin siitä, että vatsa oli usein kipeä ja turvonnut ja kärsin kroonisista ilmavaivoista. Hulluin esimerkki lounaastani oli valikoima erilaisia leipiä kuten ruis- ja myslileipää ja jälkiruoaksi rahkapullaa.

Jossain vaiheessa tajusin viimein, että kyse oli riippuvuudesta ja että tein oikeasti keholleni hallaa syömällä niin yksipuolista ja ravinneköyhää ruokaa.

INTERVENTIO – KARPPAUS EI OLEKAAN PELKÄSTÄÄN LAIHDUTTAJILLE

Tuli vuosi 2011. Karppaus nousi trendiksi ja inspiroiduin vähähiilihydraattisesta ruokavaliosta lukemistani kokemuksista. Oivalsin, että ruokavalio ei ollut pelkästään laihduttajille, vaan siitä saattoi yleisesti saada apua sokeriaddiktioon ja ylikorostuneeseen hiilariherkutteluun.

Tein täysmuutoksen ja lopetin kerralla kaikkien hiilariruokien syömisen. Sitä ennen olin huolellisesti miettinyt vaihtoehdot tavanomaisille puuro-, pasta- ja leipäaterioilleni ja jääkaapin ovessa oli viikon vhh-ruokalista valmiina. Kaikki kaapit oli tyhjennetty hiilariruoista ja tilalla oli vain uuden ruokavalion ruokaa.

Vaikka muutos oli dramaattinen, olin niin hyvin valmistautunut, että muutos oli vieroitusoireista huolimatta lopulta hämmentävän helppo. Leipäheikotusta varten olin valmistanut mantelileipää, ettei vain tulisi leivän takia ratkettua. Vaikka mantelileipä ei makukokemuksena muistuta lainkaan viljaleipää, sillä saa simuloitua leivän syömisen kaltaisen tapahtuman, mikä riitti rauhoittamaan hetket kun tuli ylivoimainen ”pakko saada leipää” -olo.

Mitä pidempään kokeilu jatkui, sitä paremmin voin. Makuaistini vapautuessa sokerin ylivallasta aloin maistaa eri ruokien hienovaraisia nyansseja ja ennen tylsinä pitämäni ruoat suorastaan pursuivat makua. Ruoka maistui ihan erilaiselta enkä ikinä unohda hetkeä, kun tajusin maidon maistuvan luonnostaan makealta kiitos laktoosin. Puhumattakaan siitä, että jopa parsakaalissa maistui makeita vivahteita..!

Uusi makumaailma innosti ja kannusti minua ja suorastaan lumosi minut. Ruoasta tuli minulle ilon lähde.

Pian oli selvää, että en enää halunnut palata entisten lempiruokieni pariin. Aluksi olin kaavaillut palauttavani leivät ja pastat hitaasti ruokavalioon siten, että söisin niitä nyt fiksusti ja kohtuudella – mutta tajusin, että en halunnut.

NYKYHETKI: MALTILLISESTI HIILAREITA

Fast-forward vuoteen 2023. Ruokavaliomuutoksesta on 12 vuotta, ja aikaan on mahtunut niin vuosikausien ketoosia kuin rennompaakin vhh-lähestymistapaa. Hiilarien taso on vaihdellut, mutta pastat, vehnäiset, karkit ja muut lisättyä sokeria sisältävät ruoat eivät koskaan palanneet lautaselleni.

Tällä hetkellä ruokavalioni on jossain määrin ikään kuin kultivoitunut versio siitä hiilihydraattien kohtuukäytöstä, johon 12 vuotta sitten interventiollani tähtäsin.

Nykyään syön viljaa säännöllisesti, mutta vain kauran muodossa. Vehnä- ja sokeriruokiakin maistan satunnaisesti, kun tilanne on erityinen, esimerkiksi fine dining -ravintolan maistelumenussa. (Tällainen tilanne oli viime lauantaina Helsingissä, ja tästä on tulossa juttua blogiin. ☺️)

Lautasmalliini hiilarilisuke ei edelleenkään kuulu, vaan syön aterialla kasviksia ja proteiinin lähteen. En kaipaa hiilarilisuketta, eikä sille tunnu olevan tilaa. Kaurapuuro toimii silloin tällöin vaihtoehtona vakiintuneelle kananmuna-aamiaiselleni ja kauraleipä lohi- tai juustopäällysteillä puolestaan tekee usein seuraa salaatille iltapalalla.

Millainen on suhteeni vanhoihin lempihiilariruokiini nyt?

Tietyt hiilihydraattiruoat kuten jotkin leivät ja leivonnaiset koen yhä puoleensavetävinä ja voin hyvin muistaa, millaisia tuntemuksia niitä kohtaan koin. Mutta mielenkiintoisesti – kaikkein suurin addiktioni kohde eli pasta on täysin, siis täysin kadonnut rekisteristäni. En pysty käsittämään, mikä siinä oli niin herkullista. En saa millään tavoin kiinni siitä maku”elämyksestä”, joka pastaan oletettavasti linkittyi.

PERUNA – en syö perunaa arjessa, mutta jos ravintola-annokseen kuuluu paistettuja perunoita, saatan syödä niitä. Paistettu peruna on hyvää. Kuten myös uudet perunat voin kera, myönnettävästi! :)

RIISI – en syö lainkaan eikä herätä mitään tunteita. Poislukien riisipiirakoissa… ☺️

PASTA – en syö lainkaan enkä osaa palata tunteeseen, jolloin pasta on joskus maistunut hyvältä. Ei houkuta millään tavalla.

KARKKI – en syö lainkaan. Poislukien oikein tumma suklaa pari kertaa vuodessa (yli 70%).

LEIVONNAISET – en syö kotioloissa, mutta pari kertaa vuodessa tulee maistettua miesystäväni tekemää mustikkapiirakkaa. Se on aika hyvää, koska ei ole kovin makeaa. Mustikkapiirakkaa tekee joskus rehellisesti mieli! Erityistilanteissa saatan kohteliaisuudesta syödä tarjotun pullan. Kuten tänä kesänä, kun 93-vuotias sukulaisrouva tarjosi ylpeydellä leipomaansa pullaa.

LEIVÄT – syön kauraleipää tai -näkkäriä viikottain. Muita leipiä saatan maistaa ravintolaolosuhteissa eli muutamia kertoja vuodessa. Leivän rooli ateriankorvikkeena on täysin poistunut systeemistäni.

Karjalanpiirakka on niitä harvoja hiilariruokia, joiden hyvä maku ei ole unohtunut. Tiukempinakin vhh-vuosina saatoin kerran vuodessa nauttia seremoniallisesti aidon, huolella valmistetun karjalanpiirakan – tietysti tuhdilla munavoilla..!

Ketogeeninen vai ”peruskarppaus”?

Puhtaasti oman olon kannalta ketoosi-taso oli minulle toimivin. Verensokerini heittelee voimakkaasti ja kuulun niihin, joille näläntuntemukset tulevat nopeasti ja jos ruokaa joutuu odottamaan pitkään, sitä seuraa aina heikotus ja päänsärky. Olen oikein klassinen ”nälkäkiukku”-tyyppi. Ketoosissa tämä ilmiö poistuu kokonaan ja aina on tasainen ja hyvä olo.

Ylipäänsä vireys- ja energiataso ketoosissa oli omaa luokkaansa, enkä ole koskaan ollut yhtä energinen. Oli ihanaa, kun nälän tuntemukset eivät ohjanneet päivärytmiä ja tekemisiä.

Vaikka edelleen syön vähän hiilareita verrattuna virallis-terveellisiin ruokavaliosuosituksiin, verensokerini heittelee helposti ja olo sen mukaisesti. Tämän vuoksi kaipaan ketoosia. Samalla tunnistan kuitenkin, että en halua luopua ruoista kuten juurekset, hedelmät ja jogurtti. Siksi keto-karppaus ei enää ole mun tapa syödä.

treeni-ja-ravinto ruokavaliot
Kommentit (20)
  1. Entä syötkö koskaan jäätelöä?

    1. En. En ole oikein koskaan ollut jäätelön suuri ystävä enkä syönyt sitä usein ennen ruokavaliomuutostakaan.

      (Mulle leivonnaiset olivat makeiden herkkujen ”se” juttu ☺️🧁)

      1. Minulle se juttu oli ehdottomasti karkki. Jäätelöinnin olen lopettanut täysin.

        1. Mulla hiipui intohimo karkkiin aikuisena. Olen aina rakastanut makeaa, mutta karkit ovat liian imeliä. Makuni muuttui aikuisena miedomman makeuden suuntaan, ja siksi mun himon kohde ovat/olivat leivonnaiset, erityisesti kaikenlaiset pullat. Rahkapullat, kanelipullat, voipullat… Ja piirakat..! 😍

          Karkeista tykkäsin aikuisena oikeastaan vain suklaasta ja Julia-karkeista. Juliat olivat aina suosikki numero yksi, ja olenpahan muuten valmistanut niistä myös vhh-version joka toimi oikein kivasti :)

          1. Olen nyt lopettanyt karkkeilunkin toistaiseksi, vaikka kyllä kunnon hedelmäkarkit ovat parasta herkkua mitä tiedän – joku pulla ei ole siihen verrattuna mitään. :D

            1. We all have our fixes! ☺️

              1. Jos pullasta haluaa yhtään karkkia vastaavan kokemuksen, voisilmän pitää olla suuri ja hienoa sokeria tulee olla päällä kunnon keko. Ja juomaksi kylmää maitoa, aah.

                Olenko muuten vielä kehunut by Mukkin Light Day Creamia. Blogijulkaisusi jälkeen kiirehdin ostamaan tuotteen ja hyvä on ollut! By Mukk on aivan ihana sarja. No ehkä tuo korkki voisi helpommin takaisin pyöritettävä päivittäin käytettävässä tuotteessa.

                1. Onpa kiva kuulla, että tykkäät By Mukk’ista 🙂 Sarja on laadukas ja koostumukset yksinkertaisia ja funktionsa tehokkaasti täyttäviä. 🙂 Minäkin olen tykännyt Light-voiteesta nyt kesällä. Talvella menee Rich.

  2. Tää on kyllä sellainen juttu, että mun pitäisi kokeilla tätä itsekin. Mun syömishistoria on todella paljon samanlainen kuin sulla, ehkä poislukien kodin syömiset lapsena, koska meillä syötiin erilaisia lihoja ja kalaakin, mutta aikalailla tyyliin läskisoosia ja perunaa, joten eivät olleet minun makuuni. Ja siihen ehkä vastareaktiona söin itse päättäessäni hyvin samaan tyyliin kuin sinä. Ja asia ei ole parantunut näin keski-ikäisenäkään. Ehkä kuitenkin voisin kokeilla tuota täyskäännöstä jollain tasolla. Itse saattaisin myös laihtua prosessin avulla.

    1. Kodissa omaksuttu ruokailun malli tai perinne voi vaikuttaa omaan tapaan syödä koko elämän, uskon. Vaikka itseänikin houkuttaisi tuntea harmia siitä, etten jo lapsena oppinut syömään hyvin ja arvostamaan ravintorikasta ruokaa, täytyy muistaa, että jokaisen kodissa vanhemmat tekevät varmasti parhaansa resurssiensa mukaan.

      Vaikka muutos voi vanhemmalla iällä olla vaikeaa, meillä on siihen mahdollisuus. Sinullakin. ❤️ Tapoja on monia, mutta joillekin ihmisille muutoksen todellisena mahdollistajana toimii vain kunnon ”shokkihoito”, ja minä olin sellainen. Ehkä sinäkin..? Jos on jo kokeillut ”lempeämpiä” ja järkeilyyn perustuvia tapoja eivätkä ne toimi, voi tällainen raaka interventio ja täysi vieroitus epäterveellisestä ruoasta olla ainoa tapa. Myöhemmin on aivan mahdollista palata vanhojen lempiruokien pariin kohtuudella, mutta ensin on täysin vieroituttava niistä ja katkaistava suhde niihin.

      Kokeilussa voi auttaa sekin, että ottaa sen haasteena ja suhtautuu siihen uteliaisuudella. (Etenkin jos omaa luonteen, joka ei helpolla luovuta, kun on päättänyt ottaa jonkin haasteen vastaan.) Muutoksesta ei tarvitse alussa pitää, mutta epämiellyttävissä tunteissa voi auttaa haasteen tunne, että ”prkl, tämän mä menen läpi vaikka mikä!” Viikko viikolta helpottaa. Kun on kaksi viikkoa takana, se antaa aivan valtavasti voimia ja luovuttamisen kynnys nousee. Tunne siitä, että nyt oon jo viikon, kaksi tai kolme selvinnyt, todellakin vahvistaa ja motivoi jatkamaan! 💪 Kynnys luovuttaa nousee joka ikinen päivä, mitä pidemmälle pääset. Se on varmaa!

      Jos joskus päätät kokeilla tätä, Kirsi, toivotan sinulle mitä parhaimmat tsempit! ❤️ Tällainen haaste voi omalla tavallaan olla dramaattisuudessaan myös hauskaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *