Karkkipäivä
Karkkipäivä

Asiaa ja kokemuksia retinolista

Nyt on meikäläisenkin naama päässyt viimein marinoitumaan retinolissa.

Mutta ennen kuin mennään tuotekokemuksiin, tsekataan vähän kosmetiikkanörttitietoa ainesosaan liittyen.

Mitä retinoli on ja mitä se ylipäänsä tekee iholle?

Retinoli on yksi a-vitamiinin lukuisista yhdisteistä, yhteisnimeltään retinoidit. Muita retinoideja ovat mm. retinyylipalmitaatti ja retinaldehydi. Retinoli, retinyylipalmitaatti ja retinaldehydi ovat a-vitamiinin varastomuotoja. Ennen kuin iho voi hyödyntää niitä, sen täytyy muuntaa ne tretinoiiniksi eli a-vitamiinihapoksi. Solumassan a-vitamiinireseptoriin sitoutuessaan tretinoiinihappo käynnistää valkuaisainesynteesin, joka johtaa iholla nähtäviin a-vitamiinin suotuisiin vaikutuksiin.

Tretinoiinihappoa saa myös puhtaana, mutta vain reseptillä. Roaccutan-lääke lienee monille tuttu, sen vaikuttava aine on isotretinoiini. Avitcid puolestaan on tretinoiinituote voidemuodossa.

A-vitamiinin hyödyt iholle keksittiin 50-luvulla. A-vitamiini on todellinen ihonhoidon superstara ja sillä voi hoitaa niin aknea kuin ikääntymisen merkkejä. A-vitamiinista on runsaasti tutkimusta kosmetiikassa ja sen teho ei ole kiistanalainen. A-vitamiinin teho perustuu sen talineritystä tasapainottavaan ja solujen uusiutumista kiihdyttävään vaikutukseen.

Kuva: Unsplash

Mitä tämä tarkoittaa käytännössä? A-vitamiini häivyttää juonteita ja liikapigmenttiä, kiinteyttää ihoa, supistaa huokosia, vähentää ihon liiallista rasvoittumista ja epäpuhtauksia, parantaa aknea ja korjaa valovaurioita (–> auringon aikaansaamat muutokset iholla kuten rypyt, kuivuus ja pigmenttiläiskät).

A-vitamiinin vaikutukset voi summata näin: se vaikuttaa kokonaisvaltaisesti ihon rakennetta parantavasti. Oli iho sitten ryppyinen, epäpuhdas, karhea, läikikäs, näppyinen, veltto tai samea, a-vitamiini auttaa kaikkii näihin ongelmiin.

Tretinoiini vs. retinoli vs. retinyylipalmitaatti

Tretinoiinihappo on a-vitamiinimuodoista tehokkain ja sen vaikutukset nopeimmat, mutta myös sivuvaikutukset kuten ihon kuivuminen, hilseily, kihelmöinti ja punoitus ovat voimakkaammat kuin retinolissa tai muissa a-vitamiinin johdannaisissa. Koska tretinoiinia saa vain reseptillä, se ei myöskään ole se a-vitamiini jota tavallinen peruskuluttaja yleensä käyttää.

Retinoli on asiantuntijoiden mukaan ”over-the-counter”- eli reseptivapaan kosmetiikan käyttämistä a-vitamiinin muodoista tehokkain ja sen vaikutuksista on eniten tutkimuksiin perustuvaa näyttöä, siksi sitä pidetään kosmetiikassa käytettyjen a-vitamiinimolekyylien ”sankarina”.

Myös retinyypalmitaatti on yleinen, ehkä retinoliakin yleisemmin käytetty a-vitamiinimuoto. Se on muoto, jota ihossa on jo itsessään eniten; se muodostaa noin 80% ihoon varastoituneesta A-vitamiinista. Retinyylipalmitaatti ja muut a-vitamiinin esterit kuten retinyyliasetaatti, -propionaatti tai -linoleaatti ovat iholle lempeämpiä ja paremmin siedettyjä kuin retinoli, ja sopivat myös nuorelle ja herkälle iholle. Vaikutukset ovat kuitenkin miedommat kuin retinolilla.

Uusimpiin a-vitamiinijohdannaisiin kuuluu retinyyliretinoaatti (retinyl tai r-retinoate), joka valmistajansa mukaan on kahdeksan kertaa tehokkaampi kuin ­retinoli, mutta ei ärsytä ihoa kuten retinoli tai tretinoiinihappo. Tämä muoto on niin uusi että sitä näkee tuotteissa kuitenkin vielä aika vähän. Tulevaisuus näyttää hakkaako se retinolin anti-age-voiteiden kuningatarainesosana.

Kuka siis ei haluaisi käyttää a-vitamiinia ihonhoidossa?

No, käytännössä asiat eivät tietenkään mene niin sileästi ja yksinkertaisesti, että ostat retinolivoiteen ja rypyt ja finnit alkavat häipyä silmiesi edessä. :)

Reseptivapaassa normikosmetiikassa käytetyn a-vitamiinimuodon täytyy ensin muuttua ihossa a-vitamiinihapoksi, ja prosessi on suhteellisen hidas ja vaihtelee yksilöittäin. Lukuisat tekijät vaikuttavat konversion onnistumiseen eikä ole mitään takeita, että  tuotteen X sisältämät retinoidit lopulta tuovat iholle a-vitamiinin optimaalisia vaikutuksia. Myös kullekin yksilölle sopiva ja tuloksia tuova pitoisuus vaihtelee.

Luulen, että moni ostaa retinolivoiteen näkemättä koskaan tuloksia.

Lisäksi retinoli ärsyttää joidenkin ihoa, joten herkkäihoiset eivät välttämättä voi sitä käyttää.

Toisten iho ei tarvitse mitään kosmetiikan taikoja… Nelikymppinen ystäväni Anna on täysin no-cosmetic.

Muuta huomioitavaa retinoideista

  • Kuten hydroksihapot, retinoli herkistää ihoa UV-säteilylle, joten korkean suojakertoimen käyttö vahvan retinolihoitotuotteen kanssa on tärkeää.
  • A-vitamiini on herkkä tuhoutumaan valossa, minkä vuoksi kannattaa välttää purkkimuotoon pakattuja a-vitamiinivoiteita.
  • Aloita miedoilla pitoisuuksilla; retinoideihin tottumaton iho voi reagoida punoituksella, kutinalla ja hilseilyllä liian vahvaan pitoisuuteen. Pitoisuuksista lisää seuraavaksi :)
Kuva: The Ordinary

Tavallisen kuluttajan on tietysti vaikea ellei mahdoton tietää pakkausselostetta lukemalla, paljonko tuotteessa on a-vitamiinia. Se, että löydät purkista maininnan ’retinol’, ei kerro vielä mitään. Siksi suosin aktiiviainesosien (kuten hydroksihapot, c-vitamiini) kohdalla itse sellaisia valmistajia, jotka kertovat aineen pitoisuuden.

Tällaisia valmistajia ovat mm. The Ordinary ja Paula’s Choice. Eikö ole muuten hassua, että valtaosa kaikkein ”vakavammin otettavista” ja ainesosallisesti asiantuntevimmista kosmetiikkamerkeistä on vain verkossa myytäviä sarjoja..? Ihan kummallista! En tajua miksei tavallisista kaupoista löydy Paulan ja The Ordinaryn kaltaisia sarjoja. Hoitoloistakin toki löytää tehokkaita a-vitamiinituotteita (sarjat kuten Medik8 ja Dermalogica), mutta huomattavasti mehevämpään hintaan kuin nettikauppojen omat merkit. Hintavertaus: Medik8 R-Retinoate-emulsio 165€ / 50 ml, The Ordinaryn Granactive Retinoid 2% 9,80€ / 30 ml.

Ostin viime syksyn USAn reissussa Paula’s Choicelta kolme eri tyyppistä retinolituotetta kahdella vahvuudella. Olen käyttänyt niitä tammikuun lopusta maaliskuuhun, runsaat kahdeksan viikkoa. Matkalle retinolit eivät päässeet / mahtuneet mukaan joten nyt on meneillään neljän viikon tauko.

Yleisimmin retinolia käytetään kosmetiikassa 0,1-1% pitoisuudella, mutta Paulan mukaan retinoli hyödyttää ihoa jo niinkin pienellä pitoisuudella kuin 0,01%. (Luotan Paula Begounin juttuihin aika vankasti koska kaikki sivuston asiantuntijatiedot ja ainesosiin liittyvät väitteet on tuettu tutkimusviittein.)

Yhden prosentin pitoisuus on jo sen verran voimakas että voi herkällä tai tottumattomalla iholla aiheuttaa ei-toivottuja sivuvaikutuksia kuten punoitusta ja ihon hilseilyä. Joillain merkeillä, kuten The Ordinarylla, näkee myös yli 1% pitoisuuden retinoidituotteita.

Kuva: Paula’s Choice

Monia retinolituotteita ei saa levittää herkälle silmänympärysiholle. Koska minun ”ongelmani” ovat etenkin silmänympärysihon juonteet, kiinnitin retinolituotteiden valinnassa huomiota siihen, että tuotteen kerrotaan sopivan myös silmänympärysiholle.

Ostamani retinolikomikko koostuu erittäin miedoista 0,01% prosentin seerumista ja voiteesta ja keskivahvasta  0,1% seerumista. 1% tuotetta en vielä ostanut, mutta sitten kun on sen aika, hankin varmaankin Paulan Retinol Boosterin koska se sopii myös silmänympäryksille.

Skin Recovery Super Antioxidant Concentrate Serum 0,01% retinol

34 $ / 30 ml

Monet Paulan seerumeista (kuten kaikki nämä retinolipitoiset) ovat vedettömiä ja silikonipohjaisia, ja olin jo valmiiksi vähän negatiivisesti latautunut tuotteen testaukseen. Ihoni ei reagoi huonosti silikoniin, mutta en vain erityisesti pidä silikonin tunteesta iholla enkä siitä ajatuksesta, että se ei itsessään hoida ihoa.

Yllätyin seerumin ”kuivasta” tunteesta ja ohuesta, kuin öljymäisestä koostumuksesta. Odotin paksuhkoa koostumusta Kiehlsin C-vitamiiniseerumin tyyliin, mutta Paulan ”silikoniseerumi” onkin ohutta ja juoksevaa. Se tuntuu iholle levittäessä kevyen öljyiseltä, samettiselta ja oikein miellyttävältä. Tuntuu, että seerumi oikeasti imeytyy, vaikka silikonipohja tuo ajatuksiin väkisinkin ihon pinnoittamisen.

Skin Recovery -seerumi on hajusteeton ja tuoksuu vähän lääkemäiseltä. Se ei jätä järin kosteutettua jälkitunnetta ja laitankin päälle aina kosteuttavan seerumin.

Resist Barrier Repair Moisturizer 0,01% retinol

33 $ / 50 ml

Tätä voidetta voi parhaiten luonnehtia sanalla arkinen. Sen koostumus ei herätä sensorisesti juuri minkäänlaisia tunteita; se on ”hajuton ja mauton”. Niin tavallinen peruskosteusvoiteen tuntu kuin olla voi. Ei ole millään lailla huonon tuntuinen mutta ei loistavankaan, vain tavallisen. Myös tuoksuttomuus vaikuttaa kohdallani merkittävästi kokonaiselämykseen. Tähän tekisi mieli lisätä pari tippaa jotain eteeristä öljyä tuomaan lisäarvoa..! (Paula tosin heristäisi tälle sormeaan, eteeriset öljyt ovat pannassa PC:n tuotteissa.)

Ainesosaluettelo kyllä on mieleeni; koostumus on silikoniton ja sisältää retinolin ohella erinomaisia hoitavia ainesosia kuten sheavoita, skvalaania, keramideja, peptidejä, granaattiomenauutetta, vihreää teetä ja lakritsiuutetta. Paulan tuotteiden koostumukset ovatkin kyllä yleensä vaikuttavia.

Resist Intensive Wrinkle-Repair Retinol Serum 0,1% retinol

42 $ / 30 ml

Resist-linjan seerumissa on keskivahva pitoisuus retinolia. Koostumuksellisesti Intensive Wrinkle Repair tuntuu hyvin samanlaiselta eli samettisen kuivaöljymäiseltä kuin punainen Skin Recovery -seerumi, se vain on hitusen ohuempaa ja vailla Skin Recoveryn aavistuksen lääkemäistä tuoksuvivahdetta. Hopeinen seerumi on niinikään vedetön ja pohjana silikoni (cyclopentasiloksaani ja dimetikoni, ensinmainittu haihtuu levityksen jälkeen ilmaan, toinen jää iholle muodostamaan kalvoa).

Wrinkle Repair -seerumissa on retinolin lisäksi hoitavina aineina mm. skvalaania, C-vitamiinia, lesitiiniä, levää ja kaurauutetta. Vaikka Paulan tuotteet mielletään hyvin synteettispainotteisiksi, niissä käytetään myös paljon luonnollisia ainesosia.

Silmänympärysiho maaliskuussa 2018

Ja sitten kenties se kiinnostavin osuus:

Onko vaikutuksia havaittavissa?

Vastaus on innostava, MUTTA, valitettavasti tein sen virheen, että käytin retinolituotteiden kanssa samanaikaisest myös uusia silmänympärysvoiteita. Näissä voiteissa (Clarinsin Extra-Firming) ei ole retinolia. En siis itse asiassa voi tietää, perustuuko vaikutus Paula’s Choicen vai Clarinsin tuotteisiin. Extra-Firmin-tuotteista tulee myöhemmin oma juttunsa.

Silmänympärykseni on se alue, jossa ikääntymisen merkit näkyvät eniten, ja kyllä väittäisin, että näen muutosta tällä alueella kevään aikana. Silmien alla olevat hienot juonteet eivät ehkä niinkään ole häivyttyneet, mutta silmäkulmen harakanvarpaat kyllä.

Silmänympärys toukokuu 2017
Silmänympärys maaliskuu 2018

Hymyilen kummassakin kuvassa, ja hymyillessä rutut korostuvat eniten.

Mitä kasvoihin kokonaisuudessaan tulee, iho on kirkas ja hyvinvoiva. Mutta – sellainen se on ollut jo pitkään. Ihon kunto on mielestäni parantunut etenkin kosteustasapainon osalta viimeisen 9 kuukauden aikana, aihe, josta kirjoittelin täällä. Lopulta on vaikea sanoa, onko retinolilla ollut mitään sellaisia vaikutuksia, mitä muut ihonhoitorutiinini päivitykset eivät olisi jo tuoneet. Voi olla, että vasta vahvempi retinolituote tuo selkeitä tuloksia

Minulla on juurtuneita pigmenttiläiskiä, mutta niihin en ole toistaiseksi havainnut vielä minkään tuotteen vaikuttaneen. Korkea suojakerroin ehkäisee hyperpigmentaatiota joka tulee ja menee, mutta mikään aine ei ole vaalentanut ihoni pysyviä läiskiä.

Summa summarum: koska retinolin vaikutuksille yhtenä tehokkaimmista anti-age-ainesosista löytyy kuitenkin vahvaa näyttöä, aion jatkaa retinolin käyttöä. Fakta on se, että ihoni ikääntyy, ja haluan suojata ja hoitaa sitä parhailla keinoilla joita kosmetiikka ja veitsettömät, piikittömät vaihtoehdot voivat tarjota. Tällöin olisi tyhmää jättää retinoli sivuun, etenkin kun ihoni ei näy ärtyvän siitä.

Periaatteella; jos se ei tee mitään huonoa niin pitkällä aikavälillä se voi lopulta tehdä jopa hyvää ;) Aina voi 10 vuoden kuluttua ajatella, että jos en olisi kaikkia näitä vuosia käyttänyt aineita x ja y, ehkä ihoni olisi vielä veltompi ja ruttuisempi..?

Millaisia kokemuksia teillä on retinolista?

Paula’s Choicen tuotteita saa Euroopassa vain heidän EU-nettikaupastaan joka on USA-kauppaa kallimpi.

The Ordinaryn tuotteita saa Euroopassa ainakin Cult Beauty -nettikaupasta. Merkin omasta, Kanadassa sijaitsevasta kaupasta tilatessa on huomioitava 20€ arvon raja jos haluaa säästyä alveilta.

Lisää anti-age-aiheesta:

Kuinka optimoida AHA-ja BHA-happojen vaikutukset

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Mádaran uudet aurinkosuojatuotteet ja alennus -40%

* Sis. mainoslinkkejä Tänään juttua Mádaran uusista aurinkosuojallisista kasvovoiteista – ja alennusvinkki! Vain huomenna 17.huhtikuuta 24 tunnin ajan Madaracosmetics.fi -sivulla kaikki Mádaran tuotteet -40% alennuksessa! Mikä tilaisuus hankkia Mádara-suosikkejaan ja uutuuksia mielettömään hintaan! Alkaen kello…

Kylien ja kyyhkysten Tinos

Tänään esittelyssä pyhyydestään ja kymmenistä kylistään tunnettu Tinos. Edellisellä vierailulla oleskeluni rajoittui vain pääkaupunkiin, mutta tällä kertaa näin monia muitakin kyliä ja pääsin saaren toiseksi korkeimman vuoren huipulle. Amorgoksella asuvalla ystävälläni Melinalla on ystävä Tinoksella;…

Söpöysvaroitus: hellyttävät konjac-sienet

Kaupallinen yhteistyö: Raw Beauty Aika esitellä nämä söpöläiset! Aaaww, tällaiset suloisuudet on niiiin suunnattu meikäläisen kaltaiselle kuluttajalle, joka rakastaa kaikkea hellyttävää. Lyö jonkin tuotteen kylkeen sympaattinen ponihahmo, ja olen jo kaivamassa kuvetta… :P Yksi viime…

Uudella alustalla ja kohti uutta saarta

No niin, nyt sitten uudella alustalla :) Blogin osoite muuttui muotoon https://blogit.terve.fi/karkkipaiva/ ja layout uudistui. En ole vaihtanut blogikotia vaan A-Lehdet uudisti blogialustojaan yhdistämällä Kauneuden & Terveyden, Voi Hyvin -lehden ja Terve.fi -sivun blogit samalle…

Pitkäperjantai ja matkakosmetiikkaa

Johan on hassu otsikko, mutta halusin lyödä kaksi kärpästä yhdellä blogi-iskulla. Kerron tänään eilisestä päivästäni Amorgoksella ja luon perinteisen katsauksen matkakosmetiikkaan. Pitkäperjantai avautui pilvisenä. Katselin parvekkeeltani kun kello 06.55 Egialin satamassa pysähtyvä Blue Star -laiva…

”Mä tuun kylmästä lämpimään”…

Hyvät huomenet kaikille aurinkoiselta Amorgokselta. :) Kirjoitin tämän jo Instaan ja kirjoitan sen uudelleen: tätä aamiaista näillä raameilla olen odottanut 12 kuukautta. Nyt olen täällä jälleen. Upea Egiali Amorgoksen saarella. Olen käynyt 45 Kreikan saarella…

Iho esiin talven jäljiltä: Juice Beauty -kuorinnat

Kaupallinen yhteistyö: Naturelle. * Sis. mainoslinkkejä Muistatteko, kun viime lokakuussa kirjoitin jutun siitä, miksi luonnonkosmetiikassa ei juurikaan näe AHA- tai BHA-happopohjaisia kuorivia tuotteita? Niitä on, mutta erittäin vähän. Tuon lokakuisen jutun yhteydessä minulle vinkattiin amerikkalaisesta Juice…

Essie-ihanuuksia lohkeileville kynsille ja pääsiäisarvonta

Puhuin tässä hiljattain kosmetiikkafriikkeyteni eri aspekteista, joihin myös kynsilakka on erittäin vahvasti kuulunut teini-ikäisestä saakka. Nykyään olen kuitenkin todella laiska lakkailija, ja kynsituotteet onkin ehkäpä ainoa kosmetiikan osa-alue joka on kokenut harrastukseni piirissä aikamoisen inflaation….

Aamiaisvinkki: Mama Bear -puurobistro

Tampereen Laukontorin perimmäiseen nurkkaan on kätkettynä pieni aarre : puurobistro Mama Bear.  Olen tiennyt paikasta jo pitkään, ja pelkkä sana puurobistro kuulostaa niin übersympaattiselta että luulisi minun tutustuneen nurkkaan jo aikaa sitten. Jostain syystä en…

Estelle & Thildin meikeissä pettymyksiä ja vahvuuksia

Ruotsalainen Estelle & Thild on tunnetusti lempimerkkejäni ihonhoidon saralla. Kun sarjaan viime kesänä lanseerattiin myös meikkikokoelma, olin tietysti vähintään innostunut. Ainakin tuotteiden visuaalinen puoli vakuutti välittömästi – mutta muuta en E & T:ltä odottanutkaan. Suomeen…