Veneretkeltä yrtti-juustosalaatille
Mistä on hyvät lauantait tehty? Ainakin tänään on nautittu taas veneretkestä, auringosta ja merituulesta, kuumasta rantahiekasta ja kallion pinnasta, tyttöjen kivasta seurasta.
Pidän aina tuoreita yrttejä saatavilla. Ranskan rakuuna oli minulle tämän kesän uusi tuttavuus ja muutenkin kuulemma harvinainen. Sain sen tuliaisiksi Haminan torilta ja olen aika ihastunut siihen. Maku on voimakas, raikas ja anismainen. Olemme käyttäneet sitä mm. grillilihan kanssa. Minusta se on erinomainen suun raikastaja ja pureskelenkin lehden tai pari yleensä joka ruokailun jälkeen.
Minttua kasvaa kodin ja saaristotalon pihoissa ja sehän leviää ahkerasti. Ulkosaareen tuon aina irto-oksia, jotka viihtyvät vesilasissa tuoreina vaikka viikkoja. Syön sitä hedelmien ja marjojen kanssa jälkkäreillä ja aamiaisjogurteissa.
Oregano on lempiyrttini. Sen tuoksu on huumaava ja syön sitä lähes kaikissa salaateissa.
Stevia on aika harvinainen Suomessa. Ostan kotipihaan taimen aina keväällä Muhevaiselta. Irtolehtiä saareen tuon pussissa. Ne säilyvät hyvin jääkaapissa ja maku on niin vahvan makea, että puolikas lehti revittynä silpuksi makeuttaa minkä tahansa annoksen. Stevia kasvaa ruukussa koko kesän, mutta ei kestä pakkasia eikä oikein pärjää sisälläkään.