Valkoinen makuuhuoneemme

Ihana aurinko tarjosi valohoitoa päivällä sunnuntaina, mutta muuten myrskyinen syyssää houkutteli käpertymään valkoisen seesteiseen makuuhuoneeseemme. Rakas mummolani, suuri ja kaunis maalaistalo, myytiin viime vuonna muutaman vuoden tyhjillään olon jälkeen. Hain sieltä joitain muistorikkaita, ajan patinoimia ja kauniita vanhoja esineitä muistoksi. Tässä kuvassa on kaksi niistä. Toinen on tuo pieni kaappi, joka on sotavuosien jälkeen itse tehty ja monta maalikerrosta ja käyttäjää kokenut kaunotar. Se oli ollut jo pitkään suuren vintin perällä, josta kannoin sn jyrkkiä portaita myöten autoon. Kotona suihkutin sen ja pesin karkealla harjalla perusteellisesti. Halusin kuitenkin välttää kaikkea kovaa käsittelyä ja jättää sen mahdollisimman ennalleen. Olen tosi tyytyväinen sen kunnosta ja ulkoasusta. Monikerroksinen pinta on kuin kaunein taideteos, jossa näkyy melkein vuosisatainen eletty elämä. 

Nuorimman lapsemme synnyttyä halusimme lisätilaa ja teimme autotallista muuhuoneen ja vaatehuoneen. Silloin talvetkin olivat vähälumisia, eikä autotallilla ollut käyttöä… toisin kuin nyt olisi 🙂
Koska makuuhuoneesta ei tullut kovin suurta, halusin siihen vain mahdollisimaman suuren sängyn. Päädyimme lopulta teettämään koko huoneen levyisen, 280 cm leveän, sängyn ja ostamaan siihen ylellisen pehmeät patjat. Valinta osoittautui täydelliseksi. Olisi ollut turhaa laittaa pieneen huoneeseen liikaa huonekaluja hankaloittamaan siivousta ja täyttämään tilaa. Nyt huone on rauhallinen ja on ruhtinaallista oleskella ja nukkua jättisängyssä muhkean tyynyvuoren keskellä. Usein sanotaan, että makuuhuoneen ei tulisi olla liian valoisa, koska tumma sävy auttaisi nukkumaan paremmin. Nukkumaan mennessämme vedämme kuitenkin pimennysverhon alas ja laitamme valot pois, jolloin huone on pilkkopimeä.

Ei ollut kovin yllättävää, että lapsetkin viihtyivät pienininä pomppimassa ja löhöilemässä jättisängyssämme. Niinpä en aikoihin laittanut sinne mitään seinille ja sisustus jäi pitkäksi aikaa kesken. Vasta viime talvena päätin, että nyt huone remontoidaan. Vanha tapettikin oli jo kulahtanut eikä enää tätä päivää. Mieheni irrotti tapetit ja maalasi seiniin valkoisen pohjamaalin. Halusin uuden tapetin sijasta maalipinnan ja minulla oli mielessäni muutamia eri värivaihtoehtoja. Mutta kun koko huone oli pohjamaalissaan, se oli niin kaunis ja rauhallinen ja aivan täydellinen, etten enää missään nimessä halunnut siihen mitään sävyä. Uusi valkoinen maalikerros päälle, uudet peitot ja tyynyt ja puhtaan valkoiset lakanat, valkoiset kauniit lukulamput ja pehmeät valkoiset lampaantaljat lattialle. Vielä vuoden jälkeenkin joka kertaa huoneeseen astuessani, tulee ihanan rauhallinen fiilis sen valoisasta ja harmonisesta tunelmasta. Maalasin seinälle pari vaalean sävyistä rosoiseen kaappiin sopivaa taulua ja muut seinät ovat edelleen tyhjiä ja puhtaan valkoisia. Mielestäni valkoinen väri toimii täydellisen rauhoittavana ja rentouttavana ympäristönä makuuhuoneessakin. Se on raikas, muttei väärällä tavalla virkistävä, niin kuin joku kirkkaampi ja stimuloivampi väri voisi olla.
Toinen mummolasta tuomani esine huoneessa on tämä navetan varastosta löytynyt kaunis lasinen maitotölkki, joka sai sisälleen herkät talven kuivattamat oksat. Välillä laitan siihen valkoisia ruusuja, mutta pian taas palaan näihin samoihin kauniisiin oksiin. Makuuhuoneemme on hyvä esimerkki remontti- ja sisustuprojekteistamme. Meille sopii se, että tietenkin suunnittelemme etukäteen, mutta kuitenkin etenemme pala kerrallaan ja maistelemme tilan edistymistä, vähän kuin taulua maalatessa. Lopputulos saattaa olla hyvinkin erilainen kuin ennen remontin alkua suunnittelimme, kun ideoita on syntynyt matkan varrella ja tila onkin edennyt erinäköiseksi ja -oloiseksi kuin kuvittelimme. Valon ja värin tuomia fiiliksiä on usein vaikea kuvitella ennen kuin ne näkee oikeassa ympäristössään ja siksi pidämme mielemme avoimena koko projektin ajan. Nyt makuuhuone on ollut tällaisenaan vuoden ja mietiskelen vielä, kiinnittäisinkö takaseinälle kolmannen mummolasta tuodun esineen, kuluneen ikkunan valkoisine kehyksineen. Se sopisi tilaan täydellisesti, mutta toisaalta huone on meille juuri täydellinen ilman mitään muutoksiakaan.
Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *