Valkoinen makuuhuone autotallista

Talossamme oli alunperin autotalli. Kotimme on oma lapsuudenkotini, jonka isäni rakensi ollessani 9-vuotias. Olen oikeastaan asunut täällä lähes koko ikäni, lukuunottamatta ulkomailla vietettyjä opiskeluvuosia ja suunnilleen yhtä vuotta miehen kanssa keskusta-aumista. ”Paluumuutimme” takaisin lapsuudenkotiini, kun odotin esikoistamme. Silloin poistimme useita seiniä, kun halusimme avointa tilaa. Entinen takkahuone ja yksi makuuhuone saivat lähteä. Myöhemmin keittiöstäkin tehtiin avokeittiö ja avointa tilaa tuli lopulta n. 80 m2, johon kuuluu eteishalli, olohuone, ruokatila ja keittiö. 

Kun odotin kuopustamme, olikin meillä yhtäkkiä yhden makuuhuoneen vaje. Emme halunneet luopua suuresta avoimesta tilasta ja päätimme ottaa käyttöön autotallin. Elettiin aikaa, jolloin Helsingissä ei ollut juurikaan lunta useampaan talveen ja ennustettiin, etteivät tulevaisuuden lapset sitä tule koskaan näkemään. Autotalli oli hyvin vähäisessä käytössä. Muutaman viikon rempassa se muutettiin sisätilaksi. Tiiliseinään puhkaistiin reikä isolle ikkunalle ja väliseiniä tuli pari, niin että saimme myös suuren vaatehuoneen (miulle) ja toiseen päähän jäin ”prätkän mentävä” (miehelle) varastotila. 
Makuuhuoneesta tuli suhteellisen pieni. Tavallisen sängyn kanssa sinne olisi mahtunut nojatuoli (=vaateteline) ja päädyimmekin tekemään, mökiltä nappaamamme idean mukaisen, koko huoneen levyisen sängyn. Kun olin esikoisen kanssa vielä Naistenklinikalla, mies ja remonttikaveri viimeistelivät huoneen 280 x 200 cm kokoista sängyn kehikkoa, johon olin jo tilannut mittojen mukaiset patjat. 
Edellisessä, parin vuoden takaisessa, makuuhuoneremontissa koko huone maalattiin valkoiseksi. Mäntylaudoitettu katto tosin jätettiin edelleen käsittelemättä ja se tuo oikeastaan kivan elävän pinnan muuten kokovalkoiseen huoneeseen. Valkoisessa huoneessa petivaatteetkin ovat ihan parusvalkoiset lakanat, ilman mitään erillisiä päiväpeitteitä. Isossa tyynykasassa on mukana yleensä pari pitsistäkin, joko vanhoja perintöliinoja tai uusia pitsisomisteisia. Mietinnässä on ollut myös hankkia pehmeät valkoiset pellavaiset petivaatteet HM Homesta. 
Toin mummolan vintiltä kauniiksi rapistuneen kaapin, joka on ollut aikanaan äidillä ja hänen sisariksillaan käytössä ja jonka pinnoissa on nähtävissä useita maalikerroksia eri vuosikymmeniltä. Kaappi sai vain kunnon pesun ja se oli kuin tehty tuomaan kivaa rosoisuutta muuten tasaisen valkoiseen tunnelmaan, jota joskus (harvoin) piristän värikkäällä tyynyllä. 

 

Kaapin päällä on vaihteleva pieni asetelma. Yleensä siinä on kirjoja ja samalta mummolan vintiltä löytämäni kaunis lasipurkki, jonka kyljessä lukee Keittiötölkki. Se saa toisinaan sisäänsä valkoisia ruusuja ja toisinaan kuivia meriheihinä. Välillä innostun tekemään siihen näyttävämmän asetelman tuoreista kukista, aina kuitenkin valkoisista.

Juuri ennen kaapin tuomista maalasin taulun, jonka aihe lähti merestä, mutta päätyi aika abstraktiin värien rytittämiseen. Siitä tuli kuitenkin mielestäni hyvä pari vanhalle kaapille. 

Vaikka viime vuosina olisi autotallistakin ollut hyötyä, emme varmasti vaihtaisi pois yhtäkään ylellisen suuressa jättisängyssämme ja levollisen valkoisessa tunnelmassa vietettyä yötä. 

Aluksi oli tarkoitus laittaa seinälle vielä vanha ikkunakehys valokuvineen, mutten ole halunnut lisätä mitään ylimääräistä ihanan pelkistettyyn tunnelmaan. Maailmassa on niin paljon hälyä, että valkoisuutta heijastava tila tuntuu sille rauhoittavalta vastapainolta. Usein, kuten juuri nyt, otan läppärin syliin ja tulen tänne jättisänkyyn kaikessa rauhassa naputtelemaan. Vielä useammin kuitenkin lukemaan hyvää kirjaa ; )

Kommentit (3)
  1. Hyvä idea tuo jättisänky. Meillä on makuuhuoneen remontti suunnittelussa ja tuo voisi pienessä huoneessa toimia hyvin.

  2. inspirations
    27.9.2014, 15:59

    Hei Niina! Jättisänky on ollut ihanaa luksusta. Kun lapset olivat pieniä, ei ollut ahdasta, vaikka tepastelivat kainaloon ja jäivät siihen. Nykyään saatamme herätä vaikka poikittain tyynykasan keskeltä ja aina on tilaa. Suosittelen lämpimästi ; )

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *