Vähähiilariset eväät urheilijalle
Meillä pakkaillaan eväitä aika usein. Tyttö lähti turnausmatkalle koko päiväksi ja valmistin hänelle pariin rasiaan kunnon eväät. Eväiden ei tarvitse aina olla leipiä ja banaaneja, vaan myös vihanneksia, lihaa ja juustoja voi hyvin pakata mukaan kunnon eväiksi. Proteiinipitoiset eväät auttavat jaksamaan paljon paremmin kuin esim. kerrosleipä.
Lihapullat on helppo paistaa pannulla kypsiksi. Pannullinen pieniksi pyöriteltyjä pullia tirisee kypsäksi vartissa ja palkintona saa maukkaita ja lihapitoisia pyöryköitä, paljon parempia kuin kaupan valmisversiot. Laitan lihapullataikinaan vain jauhelihaa, pippuria, suolaa ja lusikallisen sinappia. Sitten vaivaan sen kädellä taikinaksi ja pyörittelen pullat tiiviiksi palleroiksi – mitä pienemmiksi kooltaan, sen nopeammin ne kypsyvät.
Kun ne ovat jäähtyneet, ne on helppo pakata samaan rasiaan vaikka vihannestikkujen kanssa ja syödä haarukalla tai puhtain käsin.
Fetasalaattikin säilyy eväspakkauksessa pitkään, kun feta on öljytöntä ja reilun kokoisina paloina. Öljyn sijasta laitan kastikkeeksi sekoitusta, jossa on puolet pestoa ja puolet oliiviöljyä. Se on kiinteämpää ja kun sen levittelee salaatin pinnalle, se ei tee salaatista nestemäistä, niin kuin kävisi pelkän öljyn kanssa.
Vähähiilariset eväät, alle 30 g hh/annos
Fetasalaatti
Reilusti fetaa isoina paloina
Salaattia, minitomaatteja, kurkkupaloja, purjorenkaita
Kivettömiä oliiveja
Pinnalle kastiketta, johon on sekoitettu puolet oliiviöljyä ja puolet pestoa
Lihapullat ja vihanekset
200 – 400 g jauhelihaa
1 rkl sinappia
suolaa ja pippuria myllystä
(esim. 2 rkl kermaviilikastikketta mukaan, ohje täällä)
voita ja oliiviöljyä
– Sekoita aineet keskenään ja tee taikinasta käsissä pieniä pullia, paista ne pannulla voissa ja öljyssä kaikkialta kypsiksi.
– Jäähdytä lihapullat ja laita rasiaan.
Samaan rasiaan vihanneksia, kuten porkkana-/paprika-/kurkkutikkuja.