Tutustuminen Yin joogaan Thaimaan retriitillä

Yin jooga-postaukseni ovat herättäneet ilahduttavan paljon huomiota ja keskustelua, joten tässä vielä vähän kiteytettynä retriitillä koettuja fiiliksiä siitä.

Tutustuminen Yin-joogaan
Aamumme alkoivat dynaamisella Yang-tyylisellä lihaksia harjoittavalla joogalla, johon kuuluvat mm. Ashtanga, Power ja Flow-joogat. Joka iltainen joogamme oli Yiniä, joka oli minulle ihan uusi kokemus. Asennoissa viivyttiin pitkään kuunnellen aaltojen liplatusta, rauhallista musiikkia ja mielikuvitusta ruokkivia tarinoita vanhoista buddhalaisista viisauksista ja faktoja joogan vaikutuksista terveyteen. Jokaisen tunnin jälkeen oli uskomattoman hyvä ja uudistunut olo.

Yin- jooga on hitaampi laji, jossa keskitytään luiden ja sidekudosten venyttämiseen. Opettajamme Gabe vertasi Yiniä hammasrautoihin. Luut joustavat pikkuhiljaa passiivisessa venytyksessä paineen alla. Yinä säännöllisesti harjoitettaessa vaikutus tervehdyttää ja vireyttää kehomme luita ja sidekudoksia, hoitaa ja ehkäisee länsimaisille ihmisille kaikkein yleisimpiä ongelmia eli selän ja lonkan rasittumia, joita liika istuminen saa aikaan. Yin myös ehkäisee ikääntymisen tuomaa jäykkyyttä, painonnousua ja ongelmia erityisesti keskikehon alueella. 

Kun Yin-asnennoissa oppii rentouttamaan lihakset, tulee kokemuksesta rauhoittavan meditatiivinnen. Monet saavat Yinistä apua myös syömishäiriöihin, keskittymiseen ja uneen. Jos harjoituksia vain tekee ja jatkaa säännöllisesti, saa niistä lopulta terveyshyötyjen ja vartalon vahvistumisen ja notkistumisen lisäksi uskomattoman upean henkisen kokemuksen.


Yin-joogan perustaja taistelulajiekspertti ja taolaisen joogan opettaja Paulie Zink oli harjoittanut pitkään dynaamista joogaa sekä potkuja ja muita nopeita liikkeitä sisältäviä lajeja. Hän ymmärsi koko joogan tähtäävän aina lopulta siihen, että joogi pystyy istumaan pitkiä aikoja meditointiasennossa. Kuitenkin hän, huippukuntoinen joogi ja taistelulajimestari, koki siinä suuria vaikeuksia. Hän ymmärsi tarvitsevansa lisää harjoitusta luihin ja sidekudoksiin, taipuisuutta ja myös mielen harjoitusta. Tähän tarpeeseen syntyi Yin-jooga, jota kustustaan myös Yin ja Yang-joogaksi.
Itse nautin erityisesti juuri iltaan sopivasta Yin-joogasta, koska se rentouttaa tehokkaasti koko vartalon ja rauhoittaa vaeltelevan mielen. Se hieroo sisäisesti elimistöä ja olo sen jälkeen onkin yhtä reuntoutunut kuin hieronnasta tullessa. Periaatteessa minkä tahansa sopivan jooga-asanan (asennon) voi tehdä Yin-joogana. Asanaan ei mennä liian syvälle. Venytys saa tuntua, muttei liikaa, ettei sen vaikutus menisi lihaksiin luiden sijasta. Asanassa ollaan 5-20 minuuttia ja siitä tullaan pois hitaasti. Me viivyimme asennoissa enintään viisi minuuttia ja vaikka Gabe soitti niiden aikana miellyttävää taustamusiikkia, kertoi kiinnostavia joogatarinoita ja puhui joogan hyödyistä, olivat minuutit tottumatomalle todella pitkiä.

Jo viikon edetessä koin huomattavaa kehitystä. Opin rentoutumaan asanoissa eivätkä ne tuntuneet enää yhtä haastavilta ja olo joogatunnin jälkeen oli joka kerta entistäkin parempi. Yinin voi aloittaa kuka tahansa ja oma tavoitteeni on jatkaa Yinin hyvää oloa pysyvästi tekemällä siitä osa jokapäiväisiä rutiinejani.

Elämän tasapaino
Koko kiinalainen Yin-Yang-filosofia opettaa, että elämässä kaikella on oltava vastapainonsa. Ei ole yötä ilman päivää. Ei ole helppoja kokemuksia ilman vaikeita. Kaikki vastakohdat vuorottelevat ja kaikesta tästä syntyy elämän tasapaino, jossa kaikki on yhtä. Jokainen Yin valmistaa meidät seuraavaan Yangiin, ja jokainen Yang seuraavaan Yiniin.
Yö valmistaa meidät jo päivään ja raskas suoritus rountoutukseen, helppo vaikeaan, pimeä valoisaan. Siksi dynaaminen jooga tarvitsee vastapainokseen passiiviset, pitkät Yin-harjoitukset. Länsimaiseen elämäntapaan kuuluvan liiallisen istumisen vastapainoksi Yin-jooga on meille erityisen tärkeää. Samoja alaselän ja lonkan ongelmia ei tunneta idässä. Vieraillessaan thaimaalaisen kylän kodeissa, ei näe tuoleja tai sohvia ollenkaan. Kaikki istuminen tapahtuu lattialla.
Täältä löytyy ne Gaben jokaiselle suomalaiselle sopivat 5 tärkeää joogaliikettä, jotka soveltuvat hyvin Yin-jookaksikin.

Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *