Tärkeimmät vitamiinit talvikautenaTämä viikon aamupostauksissa lupasi sarjan terveellisiä aamiaisia ja oikeastaan niihin olennaisena osana kuuluvat ravintolisät. Monet ovat edelleen sitä mieltä, että monipuolisesta ruoasta saa kaiken tarvittavan, mutta itse taas vannon lisäravinnon nimeen varsinkin pimeään talviaikaan. Varsinkin matkalta Suomeen tullessaan huomaa selkeän eron valon ja tureen ravinnon vähenytessä. Ja minusta tuloksetkin puhuvat superfoodien ja vitamiinien puolesta. En edes muista, koska meillä olisi podettu mitään tarttuvia tauteja, vaikka junioritkin viettävät paljon aikaa leireillä, täysissä urheiluhalleissa ja muissa väenpaljouksissa.

Erityisesti talviaikaan suositellaan tärkeimpien vitamiinien syömistä. Meillä vitamiineja syödään ympäri vuoden ja pakkaan ne matkallekin mukaan. Esimerkiksi C-vitamiinin pois jättäminen aiheuttaa väsymystä ja muutaman päivän jälkeen. C-vitamiini pitää yllä vastustuskykyä, mikä on erityisen tärkeää juuri matkoilla, kun bakteerikanta muuttuu ja tulee usein liikuttua lentokoneissa ja muissa paikoissa, jotka vilisevät ihmisiä. D-vitamiini suojaa ihoa auringolta ja kalaöljy kuivumiselta.

Meillä on ympäri vuoden syötäviä vitamiineja ovat 
C vitamiini (pitkäkestoinen versio 500 mg) 
D vitamiini (aina D3, koska D2: on todettu imeytyvän heikosti) vähintään 50 mikrogrammaa päivässä. D-viamiini on meille aikuisillekin välttämätöntä. Sitä kun ei täällä pimeänä aikana juurikaan saa. Ja itse asiassa sitä kannattaa ottaa kesälläkin sen monien terveysvaikutusten ja aurinkosuojan takia.
Omega3 -öljykapselit. Ne ovat erityisen tärkeitä iholle, aivojen toiminnalle, jaksamiselle ja oikeastaan koko solu toiminnallemme. Kun poika aikoinan aoitti koulun, huomasimme selkeän parannuksen keskittymiskyvyssä, kun öljykapselit lisättiin aamiaispöytään. 

Tarpeen mukaan lisään vitamiineja valkoimaan, yleisimmin B-vitamiinin. Se auttaa palautumaan ja korjaa esimerkiksi stressin, rasituksen ja rankan treenin ongelmia. Magnesiumia meillä otetaan silloin, kun junioreilla on erityisen paljon  pelejä tai kovia treenejä ja se estää tehokkaasti esim. lihaskramppeja.

Vitamiinit tiputtelen aamuisin keittiöön ”värikoodattuihin” Kreikan matkalta tuotuihin tuliaiskippoihin ja illalla vitamiinipoliisina huomaan, jos jonkun kippo ei ole tyhjä ; ) Vitamiinejakin voi muuten ostaa reissutulisiaiksi, ei ehkä niitä kivoimpia ; ) tuliaisia, mutta monissa maissa paljon edullisempia kuin täällä. 

Minusta vitamiinit on hyvä ottaa mieluiten aamulla, jolloin niiden vaikutusaika kolahtaa päivään, jolloin kulutamme energiaa ja tarvitsemme vastususkykyä.  Kivaa tiistaita!

Aamiaispostauksia paljon lisää täällä. 


Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *