Sydänystävällinen dippilautanen

Sydänystävällinen dippilautanen

Halusin ottaa kopin Sydänmerkin blogihaasteeseen ja kehitellä mukaan oman  ♥-ystävällisen ruokavinkkini. Itse halusin lähestyä ideaa sellaisesta kulmasta, että ideani sopisi kaikenikäisille, perheen pienimmistä iäkkäimpiin ja että pöydän ympärillä voitaisiin istua pitkään ja nautiskellen, rennosti kuitenkin. Ilokin hoitaa sydäntämme ja halusin myös kokkaamisen olevan helppoa ja hauskaa yhdessä tekemistä. Lopputuloksena syntyi sydänystävällinen dippilautanen.

Ravitsemussuositusten mukaan sydänystävällinen ruoka sisältää roppakaupalla kasviksia, mahdollisimman täysjyväisiä viljoja ja siemeniä sekä laadukkaita öljyjä mm. oliiviöljystä, avokadosta ja lohesta. Tämä dippilautaseni koostuukin oikeastaan vain niistä.

Suolan kanssa suositellaan varovaisuutta ja halusin myös osoittaa, että aito kunnon maku ja ytyisyys ruoassa ei synny suolasta, vaan hyvistä raaka-aineista, yrteistä, chilistä ja valkosipulista. Niitä on ohjeissa aika reilusti eli kannattaa maistella kokatessa ja annostella oman maun mukaan.

Sydänystävällinen dippilautanen

Dippailtavat

Porkkanaranskalaiset 

1 kg porkkanoita

oliiviöljyä

tuoretta timjamia

hunajaa

hieman suolaa ja pippuria myllyistä

  1. Kuori ja leikkaa porkkanat tasapaksuisiksi ranskalaisiksi. Ne kutistuvat kypsennyksessä eli älä tee puikoista liian ohuita.
  2. Levitä porkkanapuikot pellille irtonaisesti, pirskottele päälle oliiviöljyä, hiero se niihin käsillä tasaisesti ja mausta.
  3. Paista 225 asteisessa uunissa 30 minuuttia, kokeile pehmeys. Pinta saa tulla tumman rapeaksi.

siemennakkarinaSiemennäkkäri

2 dl auringonkukan siemeniä
1 dl pellavan siemeniä

1 dl kurpitsansiemeniä
1 dll mantelia  (Sydäntuote: Meiran Kuorittu manteli)
1 tl suolaa

1 dl oliiviöljyä

2 dl kuumaa vettä

  1. Jauha mantelit tehosekoittimessa.
  2. Sekoita kaikki aineet pehmeäksi taikinaksi.
  3. Levitä pellille leivinpaperi ja taikina sille.
  4. Laita päälle toinen leivinpaperi ja kaulitse taikina litteäksi sen läpi.
  5. Voit leikata näkkärit jo tässä vaiheessa sopivan kokoisiksi paloiksi.
  6. Paista 170 asteessa 20 min.

quacamole

Dipit

Quacamole eli avokadotahna:

3 avokadoa

2 sitruunan mehu

hieman oliiviöljyä

2 valkosipulin kynttä

pieni pala punaista chiliä

merisuolaa ja pippuria myllyistä

  1. Hienonna kuoritut valkosipulin kynnet.
  2. Poista chilistä siemenet ja leikkaa pieniksi paloiksi.
  3. Kuori ja soseuta haarukalla pehmeät avokadot.
  4. Sekoita kaikki aineet keskenään.
  5. Anna vetäytyä hetki ennen syömistä.

tuoresalsa

Raikas ja mausteinen tuoresalsa

6 tomaattia

3 valkosipulin kynttä

2 punasipulia

reilusti ruohosipulia tai pesiljaa

1 sitruunan mehu

1 tuore punainen chili

0,5 dl oliiviöljyä

suolaa ja mustapippuria myllystä

  1. Kuori puna- ja valkosipuli.
  2. Leikkaa pieniksi kaikki kasvikset.
  3. Sekoita ainekset reilusti käsin, että saat öljyn ja mausteet kaikkialle.
  4. Anna maustua hetki ennen tarjoilua

Lohitartar

n. 600 g lohta (Sydäntuote: Rainbow lohifilee)

1 kermaviili (Sydäntuote: Valio kevyt kermaviili)

1 tillituukku (Sydäntuote: Järvikylän tilli)

1 rkl sinappia

0,5 sitruunan mehu

2 tl hunajaa

hieman suolaa ja pippuria myllyistä

  1. Kypsennä lohi pannulla esim. medaljongeina tai fileinä.
  2. Mausta se kevyesti suolalla ja pippurilla ja jäähdytä.
  3. Palastele lohi pienkiksi ja silppua tilli.
  4. Sekoita kaikki aineet keskenään ja anna maustua puolisen tuntia.

sydantuotteet

Valmiita Sydänmerkillä varustettuja käyttämiäni tuotteita olivat kermaviili, lohifilee ja yrtit. Kaikki muutkin käytetyt raaka-aineet eli tuoreet kasvikset ja näkkärin siemenet kuuluvat isoja ja pieniä sydämiä hellivään syömiseen.

dipattavat-2

Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *