Rapujuhlat elokuun illassa

Taas on rapujuhlien aika parhaimmillaan ; ) Meillä syötiin rapuja viime viikon lauantaina. Oikeastaan suunnitelmissa oli pitää silloin isompiakin biletyksiä. Ne kuitenkin siirtyivät, mutta ehdimme kuitenkin syödä yhdessä rapuja ukomailla asuvien sukulaisten kanssa, ennen kuin he taas lähtevät pois maasta. 
Koska ilma  viime viikollakin aika epävakainen (vaikkakaan illan aikana ei tainnut kuitenkaan sataa),  katoin rapupöydän sisään valopalloineen. 
Katan rapupöydän tarjoiltavat mieluiten korkeisiin jalallisiin astioihin ja ripottelen ne pitkin pöytää. Rapujuhlaan sopisi hyvin valkoinen liina, vaikka paperinenkin. Nyt jätin liinan kuitenkin kokonaan pois, koska touhu on sen verran mehukasta ja meidän pöytävanhuksemme rustiikkinen pinta ei onneksi loukkaannu uusistakaan kolhuista tai tipoista.

Tytär teki vielä kaatokierroksen vesikannun avulla lautasten viereen katettuihin sormienpesukulhoihin. Juuri sopivasti samaan aikaan vieraatkin tulivat ja rapujuhlat saatiin alkuun.
Mies täytti pari viikkoa sitten pyöreitä vuosia ja niiden tiimoilla myös rapuiltana saatiin pieni juhlapuhe alkukilistelyillä. Tai ehkä kyseessä oli enemmänkin muutama toisiinsa yhdistelty vitsi kuin varsinainen puhe, joka sopikin hyvin vähemmän muodolliseen touhuumme ; )’
Nyt kävi niin, että rapuveitset ja -liinat olivatkin saaressa, mutta ihan hyvin pärjättiin ilmankin. Tosin ensi vuonna muistan varata veitset mukaan, että saadaan saksista enemmän irti ; )

Vaikka rapuja syötiin hyvä tovi, ei niillä tietenkään nälkää tainnutettu, niin kuin ei ollut tarkoituskaan. Siksi ruotsalaiseen rapupöytään kuuluisi myös kermainen juusto lisäämään ruokaisuutta. Ehkä meilläkin kokeillaan sitä ensi vuonna. Välillä meillä on tehty rapujuhliin alkuruoka, yleensä kermainen keitto. Nyt ravut toimivat alkuruokana. Voisin tehdä pääruuasta vielä oman pienen postauksensa. Kuvauksellisten saksiniekkojen takia olen onnistunut pulauttamaan tähän postaukseen kuvia jo vähän liikaakin.
Näin siisti rivi ei onnistunut minulta, siksi pöytään katettiin myös suuria lasikuppeja roskiksiksi  ja paljon ylimääräisiä punaisia servettejä mukeihin. Taas tuli todettua, että ravut ovat hyviä syötäviä, mutta touhu on aina myös tosi hauskaa ajanviettoa. 
Ravut sopivat hyvin myös vähähiilariseen syömiseen. Ainoa hiilaripitoinen ruoka pöydässä on leipä ja sen määräähän voi säädellä ihan oman mieltymyksensä mukaan. 

Rapupöytä
Ravut
Paahdettu vaalea ja sekaleipä, foliopusseihin pakattuna
Voi
Tilli
Sitruuna

Valitsin helpomman reitin ja  ostin tilliliemessä keitettyjä pakastettuja kiinalaisia jumborapuja. Hyvä määrä on noin 4 kg 10 hengelle. Ne sulatetaan hitaasti, ensin jääkapiissa kaksi vuorokautta ja syömispäivänä useampi tunti huoneenlämmössä. Sen jälkeen ravuille riittää pelkkä hyvä huuhtelu, valutus ja esille laitto. Jotkut kiehauttavat ne vielä uudessa keitinliemessä, mutta se ei ole tarpeellista ja silloin ravut voivat helposti ylikypsyä. Selailin muutamia pakasterapujen testejä ja arvosteluja, joiden voittajiksi olivat selvinnet juuri nämä kiinalaiset jumbot ja niitä voin hyvin itsekin suositella.
Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *