Paras ihon kosteuttaja: öljy vai voide?

HS kysyi viikolla: Öljy vai voide? Asiantuntijat kertovat, miten kuivan ihon saa kuntoon. Kosmetiikka-asiantuntija ja Helsingin yliopiston väitöskirjatutkija Päivi Kousa kertoi, että iholle siveltävän öljyn ja perusvoiteen ero on vastaava kuin kasviöljyn ja margariinin. Öljy on puhdas luonnontuote ja toimii yksin ilman mitään lisäaineita. Kosteusvoiteissa öljyn lisäksi on (halpaa) vettä. Öljy ja vesi eivät sekoitu tasaisesti ja säily ilman lisättyjä säilöntä- ja apuaineita, kemikaaleja. Rakenne-ero on siinä, että öljy tekee ihon pinnalle suojaavan kalvon, joka estää kosteuden haihtumisen. Vesipitoisiin voiteisiin on lisätty usein kosteutta sitovia aineita. Se taas kääntyy niitä vastaan, koska ne voivat sitoa kosteuden omasta ihosta ja itse asiassa johtaa ihon kuivumiseen ja rasvauskierteeseen. Aika selvää tekstiä.
Sitten haastateltiin astma- ja allergialiiton asiantuntijalääkäriä, Timo Vantoa, joka myönsi, että suomalaiset ovat perusvoidekansaa. Voiteita mainostetaan, myydään ja käytetään turhankin paljon. Suomalaisten ihoa kuivattaa tietysti kylmä kuiva ilma ja D-vitamiinin puute, mutta voidekierre ei paranna asiaa ja kyse on myös siitä, mitä ihmisille myydään. Vanton mukaan joka vaivaan on oma voide tehokkaalla markkinointi- ja myyntijärjestelmällä. Esim. Norjassa ei ihovoiteita käytetä kuten meillä, vaikka ilmasto on samanlainen, vaan luonnonöljypohjaisia tuotteita. Vanto joutuu kuitenkin suorien suositusten sijasta toteamaan, että koska vertailevia tutkimuksia ei ole, joutuu käyttäjä itse päättämään, mikä on kenellekin parasta.

 

Niinhän se on. Vastuun ottaminen omiin käsiin on hieno asia ; ) Kuten moni tietää, olen kookosöljyn suurkuluttaja ja käytän sitä meikkien puhdistukseen, suihkugeeliksi, sheivaukseen, ihovoiteeksi, aurinkoöljyksi, hiusöljyksi, ruokaan… ainakin. Troppiisten alueiden kansat ovat tietenkin hyödyntäneet kookosta tuhansia vuosia, tutkimustyötäkin on tehty pitkään. Koko ajan saadaan uutta infoa ja tutkimustuloksia kookosöljyn hyödyistä, joita on todettu jo mm: Alzheimerin taudissa, 1 ja 2 tyypin diabeteksessä, ihosairauksissa (kuten akne, psoriasis, ihottumat ja rohtumat, tulehdukset), hilseilevässä päänahassa, suuhygieniassa. Kookosöljy tukee painonhallintaa, aineenvaihduntaa, nostaa elimistön lämpötilaa, tappaa monia bakteereita ja viiruksia, tukee energiansaantia huippuruorituksissa…
Mutta HS:n artikkeli koski ihon kosteutusta. Vuoden lopussa pakkasin Thaimaahan täydet purkit kotona käyttämääni CocoVin kookosöljyä. Siinä paahteessa ihoa öljytessä ja hieroessa omat purkit loppuivat pian. Onneksi Thaimaasta on helppo löytää paikallisista kaupoista 100% neitsytkookosöljyä. Iho ei ehkä voisi joutua alttiiksi juurikaan suurempaan ilmatilarasitukseen saman kuun aikana kuin lentokoneilmastointeihin, Thaimaan 40 asteen paahteeseen Helsingin yli 20 asteen pakkasiin. Viimeistään nyt voin sanoa oman kokemukseni tuottaneen täyden kympin kookosöljyn hyväksi ihon kosteuttajana. Olen hieronut sitä pari kolme kertaa päivässä ihon läpi. Hieronut tosiaan, eli levittänyt iholle ja imeyttänyt kunnon hieronnalla. Iho on koko ajan pysynyt aivan pehmeänä, ei kuivumista, kesimistä ym. Kun olen parina iltana käyttänyt iholla voidetta, on se allut aamulla hilseilevän kuiva – ja taas paluu pehmeään öljyn käytön myötä.
Iho on myös ruskettunut tasaisesti ja pitkäaikaisesti ilman palamista  – huom. käytän auringossa kyllä hyviä suojakertoimellisia aurinkovoiteita. Vaikka kookosöljyn luontaisen suojakertoimen on todettu vastaavan SPF 15:ta, ei se riitä suomalaiselle iholle keskellä talvea tropiikin paahteessa. Samaan aikaan mies on päässyt hilseestä eroon päänahkaan hierotuilla kookosöljynaamioilla. Ja kookosta on nautittu myös sisäisesti kotona lisäämällä öljyä smoothieihin ja Thaimaassa nauttimalla päivittäin tuoreita kookoksia. Tutkimuksissa on muuten todettu sekin, että kookosöljyn ravintoaineet imeytyvät iholta sisäelimiimme saakka.
Kookosöljy muuttaa olomuotonsa nestemäisestä kiinteäksi alle 24 asteessa. Siihen ei ole tarvinut thaimaalaisten pakkausvalmistajien varautua, vaan öljyt pakataan kapeakaulaisiin pulloihin, kun taas Suomessa kannellisiin purkkeihin (alla), joista kiinteää öljyä on helppo ottaa lusikalla. Kun kotona käyttää vaikka Thaimaasta tuotua pullotettua öljyä, saa sen muutamassa minuutissa nestemäiseksi lavuaarin lämpimässä vesihauteessa –  ja miellyttävän lämpoiseksikin <3 Kätevämpiä täällä tosin ovat nuo kannelliset purkit ; )

 

Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *