Paastosta energiaa talveen

Tein muutama viikko sitten seitsemän päivän mittaisen paaston. Olen jo vuosien ajan paastonnut kerran vuodessa, yleensä alkukesällä. Nyt kesän kiireiden takia se siirtyi myöhäiseen syksyyn. Pidän kesällä paastoamisessa siitä, että paasto viilentää ja kuumalla ilmalla olo on juuri sopiva. Mutta syyspaastossakin oli puolensa ja pimeän ajan makeannälkä ei sen jälkeen iske niin kuin yleensä.
Paastoista kuulee jos jonkinlaista mielipidettä. Nykyään kuitenkin enenevässä määrin julkaistaan  tutkimustuloksia, jotka osoittavat sen terveyshyötyä. Paasto on aika iso muutostila elimistölle, eikä sitä kannata minusta kokeillakaan, jos ei itse ole motivoitunut ja koe sitä hyödylliseksi. 
Minä olen saanut jokaisen paaston jälkeen energiaa ja hyvää oloa pitkäksi aikaa. Paaston aikana mieli rauhoittuu ja olo kevenee. Pitkään sen jälkeen insuliinitoleranssi on reilusti pienentynyt eli mitään erityisen makeaa ei tee edes mieli, vaan jo vaikka mandariinista tulee tosi tyytyväiseksi. 

Tärkeintä hyvän olon saavuttamisessa on paastolle laskeutuminen pikkuhiljaa. Oman kokemukseni mukaan kyse ei ole niinkään siitä, että jättää proteiinipitoisen ruuan pois ja korvaa sen esim. leivällä (kuitujen suositusten mukaan), vaan juuri päinvastoin. Tärkeintä on vähentää hiilareita kolmisen päivää ennen paastoa. Eli leivät, pastat, muut viljatuotteet ja sokerit kokonaan pois ja tilalle vihanneksia, marjoja, hedelmiä ja proteiinia. Lihan voi hyvin korvata vaikka tuorejuustoilla ja lunnonjogurteilla, jos haluaa. 

Näin verensokeri tasoittuu ja välttyy paaston ensimmäisten päivien huonosta olosta, joka johtuu juuri hiilareiden äkillisestä poisjäännistä  – ja tapahtuukin oikeastaan päinvastoin; pääsee heti nauttimaan paaston tuomasta rauhallisesta ja kevyestä olosta, joka johtuu tuuansulatuksen lepotilasta.

Silloin myös paaston aikana juotavat mehut maistuvat erityise hyviltä heti alusta asti ja niiden nauttimiset tuntuvat oikeasti kunnon ruokailuilta. Teen itse yleensä Vogelin paaston, jossa nautitaan Biottan luomulaatuisia vihannes- ja hedelmämehuja ja kasvisliemiä sekä puhdistavia aineita selkeissä annoksissa ja rytmissä, joka mukailee ihan normaalia ruokarytmiä. 
Kummallista, että kun ei odotakaan syövänsä sen suuremmin, puolikkaasta kasvisliemikuutiosta tehty keittolautasellinen ja porkanahedelmämehu maistuvat hyviltä ja täyttävät tarpeeksi. 

Oikeastaan ainoa hankaluus oli minulle alussa huomata, että sain hienoista päänsärkyä jättämällä äkisti teen pois. Olin jo pidemmän aikaa vaivihkaa lisännyt haudutettua teetä päivääni monta isoa kupillista, oikeastaan ihan turhaan vain, kun mieli  teki juoda jotain lämmintä. Paaston jälkeen on teen juontini ollut tosi vähissä ja olo tosi pirteä. Taitaa olla niin, että minkä tahansa piristävän aineen liika käyttö laiskistuttaa omaa luonaista energiatasoa. 
Paastoon ei kannata väkisin ruveta, jos ei näe mitään motiivia. Itse voin suositella paastoa kaikille siitä kiinnostuneille. Se antaa sopivan rauhoittumisen  ja irtioton tunteen, joka ei rajoitu vain syömiseen. Sen jälkeen ruokavalio saa entistä terveellisemmän sysäyksen ja energiataso kasvaa. Usein myös unentarve vähenee ja mieli rauhoittuu. Ja myös mitattuna terveysarvot paranevat. Tosin ne säilyvät hyvinä vain hyvää ruokavalioa jatkossakin noudattamalla. 
Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *