Onnistunut paasto alkaa hyvällä valmistautumisella

Onnistunut paasto alkaa hyvällä valmistautumisellatakkatulityyny-2 olkkari-2 liljat Viikonloppu meni kivan seesteisissä tunnelmissa. Ulkoilua kauniissa lumimaisemissa ja kynttilöiden ja takkatulen polttelua kotona. Lämmittelyä viltin alla, infrasaunassa ja vaahtokylvyssä (kerron kohta miksi). Isänpäiväkin meni ensimmäistä kertaa aika lailla ohi. Oma isäni ja isoisäni ovat jo nukkuneet pois eli heitä on mahdollista juhlia ja muistella vain mielessä. Molemmat lapset ovat tällä hetkellä maailmalla ja mies lähti aamulla kertauksiin eli ei saatu perinteisiä isänpäivän onnitteluja ja laulujakaan aikaan. Ensimmäistä kertaa ikinä vietin isänpäivää ihan itsekseni. En silti voi valittaa. Olen aina viihtynyt hyvin itsekseni ja se on ollut tosi sosiaalisessa elämässä oikeastaan ylellisyyttä. Niin eilenkin.

Koska isänpäivän juhlaruokailuja ei siis järjestetty, päätin myös valmistella jo hetken aikaa mielessä ollutta paaston aloitusta. Olen tehnyt paaston kerran vuodessa monen vuoden ajan ja olen todennut marraskuun sille yhdeksi hyväksi ajankohdaksi. Kun vuoden pimein aika koittaa ja jouluun on vielä matkaa, tekee paaston tuoma puhdistus- ja virkistykuuri hyvää. Se katkaisee makeanhimon, jonka pimeys tuo helposti tullessaan. Paasto rauhoittaa ihanasti ja  sen jälkeen taas on hurjasti energiaa. Se myös estää valahtamasta joulun ajan mässäilyihin, kun paaston jälkeen makuhermot ovat niin herkistyneet ja insuliinitoleranssi laskenut, että aidot maut ja kohtuuannokset ovat ihan parasta. Silloin jo pala mandariinia on suurta superherkkua. Uusi tutkimustieto on tuonut myös hyviä tuloksia ikiaikaiselle paastolle ja koska olen todennut sen sopivan itselleni, yritän tosiaan paastota kerran vuodessa.

Oikeastaan olin ajatellut ajoittaa paastoon valmistautumisen viikonlopulle, mutta perjantaina poikkesimme miehen kanssa naapurustoon muuttaneille hyville ystäville ja pöytä notkui emännän edellisen illan yllätyssynttäreiltä jääneitä herkkuja. Niiden maistelu glögin kanssa ei ollut ihan sitä, jolla kannattaa paasto startata. Jos paaston haluaa aloittaa hyvillä energioilla ja ilman huonoa oloa, kannattaa siihen oikeasti valmistautua paria päivää etukäteen. Omasta kokemuksestani minulle paras tapa on jättää pois varsinkin kaikki viljat (joita en pahemmin muutenkaan syö) ja lihat. Muuten paaston alussa verensokeri kaipaa viljojen pitkäkestoisia ja korkeita hiilareita (päänsärky) ja eläinproteiinin täyttävyyttä (nälkä). Jotta paastosta tulee positiivinen kokemus, kannattaa edeltävien päivien ruoka-annokset pitää kohtuullisina, juoda vettä paljon ja keskittyä lähinnä tuoreiden kasvisten syöntiin.

Ehkä kaikkein tärkeintä on jättää kokonaan kahvi ja tee (kofeiinit) pois monta päivää ennen paastoa, suositusten mukaan jopa viikkoa aikaisemmin. Itse en juo ollenkaan kahvia ja teetäkin melkein aina vain yrteistä eli sitä en ole nyt edes huomioinut. Ja tietysti alkoholi ei sovi paaston läheisyyteen.

Mutta nyt starttini menee puhtaasti smoothieilla. Sunnuntaiaamusta asti olen tehnyt erilaisia smoothieita kannun kerrallaan vain tuoreista marjoista, kohtuumäärästä hedelmiä, viherjauheesta ja luonnonjogurtista. Haen kannusta aina lasillisen, kun on nälkä ja kun kannu loppuu, teen uuden. Smoothieta on tänään mukana toimistollakin. Tällä on tarkoitus mennä yhteensä 2-3 päivää ja sitten aloittaa 5-7 päivän luomumehupaasto.

Mitään pakkoa en tästä itselleni ikinä tee, mutta sen verran päättäväinen olen, että vielä en koskaan ole lopettanut kesken aloittamaani paastoa. En tietenkään koskaan myöskään tee sitä, jos se ei tunnu hyvältä idealta tai ajoitus ei ole oikea. Yleensäkin huomaan mietiskeleväni parin viikon ajan, että nyt voisi olla taas hyvä aika paastolle. Ja jos ajatus voimistuu, teen vain päätöksen sen aloittamisesta. Jos se ei tunnu todella hyvältä idealta juuri silloin, unohdan toistaiseksi koko jutun. Minusta sen pitää olla aina miellyttävä ja positiinen kokemus, ei itseään vastaan taistelemista. Asenne ratkaisee varmasti myös paaston onnistumisen.

Nyt on aika rauhallinen viikko tiedossa ja sen jälkeen taas paljon erilaisia ruokajuhlia ja -tapaamisia. Tosin sekään ei sinänsä ole varsinaisesti ongelma. Kun paasto on käynnissä, olen silti aina kokannut ruoat perheelle ja välillä järjestänyt isojakin juhlia. Ja jos menen kyläilemään paastotessani, kerron siitä etukäteen ja otan mukaan oman mehuannoksen ja paastoteepussin. Kuitenkin, kaikkein eniten paastosta saa myös henkisesti irti, kun ajoitus on rauhallinen. Paasto puhdistaa kehon lisäksi kivalla tavalla myös mieltä ja rauhoittuminen antaa taas paljon uutta virtaa.

Voin kirjoittaa vaikka viikon kuluttua yhteenvetoa paastojutuista. Tässä välillä on kuitenkin tulossa paljon muita postauksia, myös terveellisiä ruokia ja herkkuja on jo jonossa. Niin siis tuo alussa mainittu lämittelyni johtuu siis jo tästä paastoon valmistautumisesta.

Olen muutenkin vilukissa ja paasto kylmettää todella paljon. Se on ehkä ainoa talvipaaston negatiivinen puoli. Sen sijaan kesähelteellä paasto toimii ihanana sisäisenä viilentäjänä. Mutta viileneminen talvellakin on ok, kun valmistaudun siihen ja varaan aikaa helliä itseäni kaikilla mahdollisilla lämmittelykeinoilla. Aamuksi katson jo valmiiksi tuplavillapaidat ja joka päiväksi varaan aikaa  kuumaan suihkuun, kylpyyn tai saunaan. Kodin siivous on myös loistavaa lämmittelyä ja sopivaa liikuntaa. Toimistollakin minulla on tyhjässä huoneessa joogapatja, jossa käyn välillä venyttelemässä itseni lämpimäksi. Vedenjuonnin lisäksi kevyt liikunta tukee paastoa ja kuona-aineiden poistumista hyvin. Samoin hyväksi on kaikki positiivinen itsensä palkitseminen, joka minusta parhaimmillaan on juuri noita omia hetkiä, jotka myös pitävät lämpimänä.

Onko siellä muitakin paastoajia? Onko jotain erityistä, mikä paastoamisessa herättää kysymyksiä tai kiinnostaa?

Kommentit (4)
  1. En ole paastonnut, mutta kiinnostaa. Mielelläni luen kokemuksia.

    1. inspirations
      14.11.2016, 16:00

      Hei ja kiitos kommentistasi! Ensi viikolla on tarkoitus palailla aiheeseen.

  2. Olen paastonnut vuosia (20??) sitten, mutta en oikein muista toteutuksesta mitään. Joten mielelläni luen kokemuksia ja vinkkejä (esim. mehureseptejä). Teetkö suolihuuhtelun vai pärjäätkö ilman?

    Tsemppiä paastoon!

    1. inspirations
      14.11.2016, 17:52

      Moikka Emma! Kiva kuulla, kerron täällä sitten tarkemminkin, mitä juon ja mitä muuta teen ja miten kaikki sujuu. Ainakin aina tähän asti olen tehnyt huuhtelunkin, eikä se oikeastaan ole mikään kovin ihmeellinen juttu, vaikka monet sitä varmasti vieroksuvatkin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *