Oikea syömisrytmi energisoi ja pitää terveenä

Oikea ruokarytmi aamiainen
Vähän aikaa sitten HS kysyi: Vaivaako nälkä pitkin päivää? Aamiaisen proteiinilla on maaginen vaikutus. Se on ihan totta. Päivä pitäisi aloittaa proteiinilla, koska se pitää nälkää hyvin ja aamupäivällä luontainen aineenvaihdunta ja energiankulutus on korkeimmillaan. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että istumatyöläisen kannattaisia ahtaa erityisen suuri aamiainen.
Leipä tai puuro on yleinen aamiainen, joka ei sellaisenaan aloita päivän energiansaantia oikein, vaan tekee aamuun hiilaripiikin ja uuden nälän parin tunnin päähän. Puuron kanssa kannattaa syödä vaikka maitotuotetta tai kananmunaa. Aamiaisen on aina hyvä sisältää proteiinia, tuoreita marjoja ja/tai hedelmiä sekä öljyä, joka pidentää ja madaltaa (eli estää piikin) hiilihydraattien verensokeria nostavaa vaikutusta. Öljy on myös tärkeää aivotoiminnalle ja keskitttymiselle. Kunnon aamupala vaikuttaa oikeanlaiseen lounasvalintaan päivällä. Parin tuntia pelkän leivän jälkeen verensokeri on matalalla ja lounaaksikin tekee mieli pastaa tai pitsaa.

 

Vitamiinit, ravintolisät ja superfoodit kannattaa syödä aamulla. Silloin niiden vaikutus on suurin sen aktiivisen ajan, jolloin liikumme eniten ja tarvitsemme suojaa esim. erilaisia tarttuvia pöpöjä vastaan.
HS kirjoitti: Jos töissä väsyttää, syöt ehkä päin honkia. Tämänkin on varmasti jokainen kokenut. Oikeanlainen lounas antaa hyvää energiaa, auttaa keskittymään ja pitää virkeänä, kun taas vääränlainen väsyttää ja hidastaa ajatustoimintaa.
hmiset ovat alkaneet kyllästyä monien työpaikkojen ketjuravintoloiden laitosruokaan. Eikä ihme, niiden korkea hiilari- ja matala ravintopitoisuus nostaa iltapäiväuupumusta ja lisää paino-ongelmia. Niin kuin HS:kin kirjoitti, isoja annoksia voi syödä – kunhan syö oikein; paljon kasviksia ja kohtuullisesti proteiinia ja öljyjä. Hiilaritkin kannattaa nauttia kasviksina, hedelminä, siemeninä ja pähkinöinä. HS:n mukaan myös syömisjärjestys on tärkeä; ensin kasvikset, sitten proteiini ja lopuksi hiilarit. Hedelmät kannattaa siis syödä jälkiruoaksi.
Olen nimennyt välipalan erityisen tärkeäksi. Siksi, että se helposti unohtuu ja sitä ei ole mitenkään pakko syödä. Päinvastoin, iltapäivä menee niin nopeasti, ettei välipalaa yleensä edes muista. Kuitenkin kolmisen tuntia lounaasta olisi hyvä syödä hedelmäannos tasoittamaan iltapäivän verensokeria. Ilman sitä ruokailujen väli kasvaa liian pitkäksi ja elimistö reagoi siihen illalla nostaen hiilarihimot mieleen.
Tätä on helppo kokeilla. Kun syö viikon verran hedelmän tai pari iltapäivällä, pari tuntia ennen päivällistä, ei iltaisin tee mieli suklaata tai leipää. Sitäpaitsi hedelmävälipala nostaa mielialaa ja vireystasoa työpäivän loppuun juuri sopivasti ja korvaa hyvin kahvipullan.
Päivälliselläkin kannattaa täyttää lautanen ainakin puolilleen tuoreista tai kypsytetyistä kasviksista; salaateista ja vihanneksista. Paras salaattikastikkeen pohja on oliiviöljy. Proteiiniksi käy yhtä hyvin liha, kala, kana kuin juustot ja pavutkin. Siementen ja pähkinöiden lisääminen on aina hyväksi. Niistä saa kaikkia hyviä ravintoeineita; kuituja, proteiineja ja öljyjä.
Iltapala on ainakin minulle tärkeä. Se auttaa nukkumaan hyvin. Iltapalalla kannattaa syödä taas hedelmistä ja marjoista saatavia hiilareita ja lisäksi proteiinia, vaikka turkkijogurttia. Jos minulla on univaikeuksia, on paras unilää yksinkertaisesti banaani (tai puolikas) ja luonnonjoguttiannos.
HS kirjoitti, että aamupala on päivän ruokailujen ja vireystilan tahdittaja. Mutta lisäisin siihen, että iltapala jo määrittelee yöunen ja seuraavan aamupalan. Kaiken kaikkiaan kasvisten runsas määrä ruokailuilla on oleellinen. Ne täyttävät, antavat hyvää energiaa, auttavat proteiininkin sisältämien vitamiinien ja mineraalien imeytymisessä ja pitävät yllä vastustuskykyämme. Öljyä tarvitsemme aivoille, iholle ja kaikille soluillemme. Ja proteiini on rakennusaine, jota tarvitsemme kaikki, erityisesti kasvavat ja urheilijat, ja joka pitää nälän parhaiten.
4-6 ateriaa päivässä on parempi kuin 1-3. Silloin energiansaanti on tasaista ja aineenvaihdunta pysyy tehokkaana. Tässä lasken yhdeksi ateriaksi myös sen yhden iltapäivän hedelmän (tai vaikka kourallisen pähkinöitä). Idea on se, että ruokailujen väli ei nousisi paljoa yli kolmeen tuntiin. Silloin myöskään nälkä ei kasva liian suureksi.
Ruoka on polttoaineemme ja määrittelee paljon elämänlaatuamme ja koko elämänkaarta. Hyvä ruokaa antaa terveyttä, iloa ja energiaa. Ruoasta nauttiminen ja ruoan rakastaminenkin on tärkeää. Lisää aiempia postauksiani siitä ja muusta aiheeseen liittyvästä täällä.

 

Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *