Oikea syöminen helpottaa lentomatkustamista

Viikon sisällä on työrintamalla ollut pitkiä päiviä. Ensin messurupeama ja sitten yhden päivän Amsterdamin matka. Kahdella lennolla sinne, pitkä ja hyvä palaveri – ja kahdella lennolla kotiin. Oikeastaan itsekin ihmettelin, miten hyvin jaksoin todella pitkän päivän. Uskoisin, että iso syy oli matkapäivän syömiset ja juomiset.
Muistan lukeneeni joskus Kirsti Paakkasen haastattelun, jossa hän paljon matkustavana kertoi, ettei koskaan syö lentokoneruokia. Ne eivät osu hänen luontaisiin ruoka-aikoihinsa eivätkä ole sellaista ruokaa, jota hän muuten söisi. Minulle kävi nyt oikeastaan vahingossa samoin. Jos lennoilla halusi syödä, piti ruuat varata 48 h etukäteen, josta myöhästyin. Aamulennolla totesin, etten olisi lounasta niin aikaisin kuitenkaan halunnut ja sille oli juuri sopivasti aikaa toisessa päässä ennen palaveria. 
Kun päivä sisälsi lähinnä vain istumista, ei mieli todellakaan tehnyt mitään kovin raskasta syötävää – vaan ihan päinvastoin mahdollisimman tuoretta ja kevyttä. Löysinkin sekä lounas- että päivällisaikaan ihanat salaattiravintolat, joissa annokset sai koota monista haluamistaan lisukkeista ja tuoreista vihanneksista. Yrtit sai leikata päälle suoraan ruukuista.
Juon aina paljon vettä. Lentomatkalla olen tarkka siistä, että mukana on koko ajan vesipullo, myös koneeseen mennessä. Olisi ahdistavaa odottaa vesitarjoilua, kun koneen ilma on niin kuivattavaa. Pullot tyhjenevätkin tiuhaa tahtia ja tälläkin matkalla join ainakin 2 l vettä. Molemmilla suunnilla join lisäksi isot Starbucksin teet. Voi kun samoja teepusseja saisi ostaa kotiin. Niiden kokonaisten teelehtien hauduttama tee on ihan omaa luokkaansa laadussaan. Riittävä nesteiden juonti, hiilareiden ja raskaan ruuan välttäminen todella auttoivat pitkän päivän jaksamisessa. Edes nestettä ei kerääntynyt niin kuin silloin kun syö tavallisia lentoruokia ja liian juo liian vähän vettä. Nyt lentäminen oli vain Euroopan sisäistä, mutta seuraavaksi isomman aikaeron päähän ja pidemmäksi aikaa lentäessäni, aion kokeilla myös hyväksi mainittua keinoa totutella kohdemaan ruokarytmiin jo ennen lähtöä, minkä pitäisi helpottaa tai poistaa kokonaan aikaerorasitus. 

Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *