Näin hoidat itsetuntoasi – älä jätä sitä muiden varaan

Näin hoidat itsetuntoasi - älä jätä sitä muiden varaan

Viikon alun kunniaksi pohdintaa taas oman mielen koukeroista. Tällä viikolla olen moneen kertaan kohdannut erilaisia tilanteita liittyen itsetuntokysymykseen, siksi se on juuri nyt mielestäni ajankohtainenkin.

Itsetuntoon vaikuttaa paljon muiden ihmisten mielipiteet, viestit tai kommentit. Ehkä tärkein itsetuntoon vaikuttava oivallus on näkökulma. Omanarvontuntomme tai itsetuntomme tarkoittaa kirjaimellisesti juuri itsetuntoa. Itsetuntoa ei kannata määritellä mustavalkoisesti hyväksi tai huonoksi. Psykologian näkökulmasta se määritellään minäkäsitykseksi, joka on sekä informatiivinen että elämyksellinen kokemus omasta itsestä ja joka rakentuu persoonallisuuden kehittyessä jo lapsuudessa ja nuoruudessa. Siihen vaikuttavat myös perinölliset tekijät ja ympäristö, jolloin se on usein myös tilannesidonnaista. On meidän tehtävämme tukea lastemme itsetuntoa, mutta yhtä tärkeää esim. äidin on näyttää esimerkkiä tyttärelle hoitamalla olaa itsetuntoaan. Nyt yli neljäkymppisenä naisena tarkastelen itsetuntoa myös ihan eri näkökulmalla ja elämänkokemuksella kuin vaikka kouluiässä.

Itsetunnon pulmien ympärille saattaa muodostua itseeän toistava negatiivinen kehä, joka voi hankaloiduttuaan johtaa masennukseen ja adistukseen.

Näin hoidat itsetuntoasi – älä jätä sitä muiden varaan

  • Pyrkimällä totuudenmukaiseen minäkuvaan, on helpottavaa hyväksyä, että olen juuri tällainen kuin olen – ja näin olen hyvä
  • Arvostamalla itseään ja omaa ainutlaauista elämäänsä. Vertailu muihin on turhaa, eikä se ole hyväksi
  • Tekemällä itsenäisiä hyvää tekeviä ratkaisuja, riippumatta mahdollisesta muiden painostuksesta
  • Sietämällä epävarmuuksia ja pyrkimällä ja nousemalla vaikeuksista kohti positiivisuutta
  • Arvostamalla muita ja tukemalla rohkeasti myös vääryyttä kokevaa henkilöä sosiaalisesta paineesta huolimatta

Itsetuntoa kannattaa hoitaa ja arvostaa sitä ikiomana henkisenä pääomana. Asenne ratkaisee jo paljon. On tärkeää vetää raja oman itsensä ja ympäristön välille. Tämä somen ja pikaviestinnän aikakausi tuntuu korostavan mielipiteiden jakamista, arvostelua ja kommentointia nimellä tai anonyyminä. Itsetuntomme kulmakivi ei kuitenkaan pitäisi olla muiden ihmisten kommentit, viestit tai katseet tai media yleensäkään – vaan omat ajatukset omasta itsestämme. Voimme muuttaa ja kehittää vain itseämme. Ja meillä on myös vastuu omasta hyvinvoinnistamme.

Jos itsetunto on muiden ihmisten arvostelujen varassa, on se oikeastaan ihan tuuliajolla. Iso osa ihmisistä arvostelee muita ilman sen suurempaa ajattelua, oikeastaan vain viihteeksi, tai tavan vuoksi.

Valitse rakkaus itseäsi ja muita kohtaan

Selkeä osoitus tästä on varsinkin tilanne, jolloin et ole tehnyt mitään ansaitsaksesi ikävää kommentointia tai käytöstä, ja kohtaat sitä kuitenkin. Tämä ei kerro sinusta, vaan kommentoijasta, joka on todennäköisesti itse ikävässä elämäntilanteessa ja jonka sanat heijastavat hänen omaa pahaa oloaan. Älä keskity epäasialliseen kommentointiin, vaan lähetä mielessäsi kommentoijalle rakkautta ja hyviä asioita elämään. Mieti hetki, onko sinulla omia kipupisteitä, joihin tarvitset rakkautta ja voimaa. Ja seuraavaksi yksinekertaisesti unohda tilanne ja jatka eteenpäin. Valitse rakkaus.

Voit myös kasvattaa hyvän kierrättämistä. Kun saat positiivista ja kaunista kommentointia, voit vaatimattomuuden ja hymähdyksen sijasta nostaa kommentoinnin huomiota. Kiittää kommentoijan kyvystä hyvän mielen levittämiseen ja asian muistuttamisesta sinullekin. Sen jälkeen voit taas unohtaa tilanteen.

Muiden kommentit sinusta – olivat ne sitten mitä tahansa, eivät oikeastaan tosiaankaan kerro sinusta, vaan heistä. Vain oma reaktiosi kertoo itsestäsi. Voit vaikuttaa vain siihen, miten reagoit kommentteihin kasvaaksesi itse. Et oikeastaan voi vaikuttaa muiden mielipiteisiin ja yrittäminenkin on ajan hukkaa, pois jostain merkityksellisestä ja oikeasti hyvästä. Sinähän et ole muuttunut mitenkään, vaikka kohtaisit hyvää tai huonoa kommentointia tai mielipiteitä itsestäsi. Muiden kehut eivät muuta sinua paremmaksi tai haukut huonommaksi ihmiseksi. Ne ovat pelkkiä heijastuksia heidän omasta näkökulmastaan, johon vaikuttaa heidän oma henkilökohtainen elämäntilanteensa ja oma henkinen asteensa. Sinä, kommentoija eikä kukaan tai mikään muukaan hyödy siitä, että annat näiden heijastusten vaikuttaa itseesi millään tavalla.

Yogi Bhajan selittää tämän (vapaasti suomennettuna) seuraavasti: ”Jos olet halukas tulkitsemaan toisen ihmisen käytöksen itseäsi kohtaan heijastuksena heidän oman suhteensa tilasta omaan itseensä mieluummin kuin lausuntona sinun arvostasi ihmisenä, tulet jonkun ajan kuluttua luopumaan koko ragoinnistasi kokonaan”

“If you are willing to look at another person’s behavior toward you as a reflection of the state of their relationship with themselves rather than a statement about your value as a person, then you will, over a period of time cease to react at all.”

hyvinvointi mieli itsetunto
Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *