Moussaka and omelets in traditional Greek tavern

Ylioppilaatkin on taas eilen lakitettu ja juhlittu. Onnittelut uusille ylioppilaille! Tänään on kotipäivä ja pian on minulla ohjelmassa puutarhassa mönkimistä. Sitä ennen julkaisen muutaman kuvan Kreetan loman tuulisesta iltapäivästä ja sen läpimästä kreikkalaisesta ateriasta viehättävässä tavernassa. 
Välimereltä pauhasi mahtavaa lämmintä tuulta. Päätimme tyttöjen kanssa lähteä kävelemään pitkin kilometrien pituista hiekkarantaa. Hiuslenksua ei ollut mukana ja aikamoisessa föönissä tuli kuljettua pitkin Kato Staloksen rantaa. Vaikka päivä oli kuuma, niin kovassa tuulessa alkoi kuitenkin tehdä mieli lämmintä ruokaa suosikkilounaidemme fetasalaattien sijaan.
Kylän melkein toisessa päässä istahdimme viihtyisään rantatavernaan, jossa Kreikan siniset tuolit ja ruutuliinaiset pöydät oli aseteltu kutsuvasti palmujen ja köynnösten siimekseen. 

Listalta valtsimme lämpimät paikalliset VHH-ruuat; fetamunakasta ja moussakaa. Tuhti vuohenmaidosta tehty feta suli ihanasti munakkaaseen. Munakas on niin hyvä ja helppo ruoka ja sopii yhtä hyvin lounaaksi kuin aamiaiseksikin – tai tietysti ihan mihin tahansa aikaan. 
Lomalla parasta on kiiteettömyys. On aikaa vain ihmetellä ja keskustella kaikenlaisista asioista ilman aikatauluja, nautiskella seuran lisäksi uusista ympäristöistä ja hyvästä ruuasta. 

Perinteinen kreikkalainen moussaka on täyttävä ja ihana herkku ja munakoisosta valmistettuna melkein hiilaritonkin. Tässä hyvä VHH-moussakaresepti, jota olen kotona tehnyt sekä munakoisosta että kesäkurpitsasta:
VHH-munakoiso, alle 10 g hh/reilu annos
Noin 6 henkilölle:

reilu munakoiso
suolaa, mustapippuria, chliliä, paprikajauhetta
oliiviöljyä
jauhelihaa (Kreikassa usein lammasta)
1 purkki tomaattimurskaa
1 sipuli
2 kynttä valkosipulia
1 kerma
3 dl juustoraastetta (Mozzarella/Emmental/Parmesaani)
1 muna

Leikkaa munakoiso vajaan sentin paksuisiksi pitkiksi viipaleiksi. Ripottele pinnoille suolaa ja anna vetäytyä puolisen 
tuntia. Huuhtele sen jälkeen viipaleet vedessä ja pyyhi talouspaperilla. Paista ne molemmilta puolilta pannussa 
oliiviöljyssä. 

Kuori ja pilko sipulit. Ruskista ne, jauheliha ja valkosipuli. Mausta, lisää tomaattimurska ja hauduta samalla, 
kun valmistat juustokastikkeen. 

Keitä kermaa koko hetken aikaa, että se sakenee. Sekota joukkoon muna ja juustoraaste. 
Voitele uunivuoka. Lado alimmaiseksi munakoisoviipaleita, sitten jauhelihaa, sitten taas munakoisoa jne. Päällimmäiseksi juustokastike. Paista vajaa tunti noin 200 asteessa. 
Munakoison voi korvata myös kesäkurpitsalla, tai käyttää molempia. 

Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *