Maapallomaanantai: Uusia ideoita vastuulliseen vaatteiden hankintaan

Uusia ideoita vastuulliseen vaatteiden hankintaan Uusia ideoita vastuulliseen vaatteiden hankintaan

Meillä muuttopuuhissa tuli taas huomattua, kuinka paljon (liikaa) vaatteita aina on. Oikeastaan niitä varmaan kertyy yleensä ihan niin paljon kuin kotona on niille tilaa. Entisessä kodissamme ei ollut juurikaan kunnollisia vaatekomeroita, mutta todella suuri kodinhoitohuone, jonka toisesta päädystä teimme reilusti yli 10 neliöiden kokoisen vaatehuoneen, jota kiersivät tangot seinästä seinään kahdessa tasossa ja niiden alla pitkät kenkähyllyt. Niinpä vaatteita myös kertyi sinnekin aikalailla.

Olen tosin aina rakastanut kauppojen sijaasta kirppareita eli iso osa vaatteistani onkin kierrätettyjä, ja kierrätän niitä myös eteenpäin. Tämänkin muuton yhteydessä lähti taas monta lastia Punaisen Ristin Konttikauppaan. Ensin suunnittelimme Juliaanan kanssa vaatteiden viemistä Reloveen, mutta sitten puuhaa kertyi niin paljon, ettei edes kirpparikauppaan tuntunut riittävän aikaa.

Punaisen Ristin Konttikauppa on fantastinen paikka viedä vaatteiden lisäksi melkein mitä tahansa kotiin tarvittavia ehjiä ja puhtaita esineitä, astioita, kirjoja ym. Sieltä olemme tehneet myös monia ihania löytöjä itsekin.

Rikkinäiset vaatteet pakkasimme kasseihin, joita ottaa vastaan moni kauppa. Itse vein taas muutaman kassin HM:lle, josta saa myös aina vastineeksi alekuponkeja.

Silti kierrättämisenkään ei pitäisi olla tekosyy hankkia vaatteita hetken mielijohteesta tai varsinkaan sellaisia vaatetita tai muita tavaroita, joiden todellisesta tarpeesta tai käytöstä ei sillä hetkellä ole oikein itsekään varma.

Konkreettinen on raikas ja kaunis sivu Instagramissa, josta poimin muutaman ajatuksia herättävän ja hyödyllisen vinkin, joihin kannattaa kiinnittää huomiota ennen uusien vaatteiden hankintaa:

Arvaa hinta ensin

Ennen kuin ostat vaatteen, älä katso sen hintaa, vaan mieti itse, minkä arvoinen vaate sinusta on. Katso sitten hintalappu ja vertaa sitä omaan hintamielikuvaasi. Jos vaatteen hinta on ajattelemaasi reilusti se kalliimpi, kannattaa jättää se kauppaan. Näin voit helposti testata, pystytkö omassa budjetissasi vai ostatko vaatteen liian helposti vain oston halusta ja spontaanisti.

Rahaa vai uusi vaate?

Toinen hyvä tapa on miettiä, ottaisitko mielummin vaatteen arvon rahana vai vaatteena. Näin voit miettiä, saisitko rahalla mahdollisesti jotain itsellesi arvokkaampaa hankittavaa, tekemistä tai kartutusta säästötilille –  eli olisiko sinulle kuitenkin tärkeämpää kuitenkin säästää summa uuden ostoksen sijasta.

Varmista, että hankinta tulee käytetyksi

Osta vaate vain, jos pidät siitä niin paljon, että voisit kävellä samantien ulos kaupasta se päälläsi. Tällä tavalla varmistat sen, että et ainakaan osta turhaan vaatteita ajatuksella, että niille ehkä joskus on jotain käyttöä.

Toisaalta yhtä tärkeää on jo ostaessa ajatella, voisitko käyttää vaatetta vielä vuosienkin päästä. Itse pidän tästä ajatuksesta todella paljon. Haluan hankkia vaatteita, joihin voin oikeasti kiintyä. Minulla on edelleen kaapissani esim. ylioppilaspukuni sekä hääpukuni, jotka itse suunittelin ja teetin raakasilkistä, kaksi jakkupukua, joihin kuuluu housut ja hame ja jotka olen myös itse suunnitellut ja teettänyt, ja jotka ovat olleet ahkerassa käytössä sekä itselläni että nykyään myös Juliaanalla, teini-ikäisenä hankkimiani kasarivillapaitoja ja pipoja ja vaikka mitä. Kaikkia on käytetty paljon ja ne ovat edelleen kunnoltaan kuin uusia.

Erikoista onkin se, että vaatteeni eivät tunnu oikein koskaan kuluvan. Minulla on ihan perustoppeja, joita olen hankkinut joskus kymmenen vuotta sitten ja ne ovat edelleen paljon käytettyinä kuin uusia. Ehkä se johtuu siitä, että en ole kovinkaan kova hikoilemaan ja en säilytä vaatteita läjissä tuoleilla, vaan viikkaan ne aina kaappiin… tai ehkä sitten siitä, että alusta asti näen vaatteeni niin pitkäkestoisina hankintoina ja niitä tulee kohdeltuakin sen mukaisesti, vähän niin kuin ystävinä.

Muhittele ajatusta uudesta vaattesta

Tuo kuvan asu on hyvä esimerkki harkitsevasta hankinnasta – olin jo pari vuotta ajatellut, että kun valkoinen silkkipusero tulee vastaan, haluan sellaisen. Olin jo monta kertaa miettinyt, kuinka moneen tilanteeseen se sopisi. Joulun matkallamme juuri sopiva löytyi ja vielä joulualessa, niinpä hankin sen heti. Olinkin päättänyt hankkia vain muutaman sellaisen vaatekappaleen, joita olin jo pidempään suunnitellut. Nyt olen käyttänyt silkkipaitaa jo paljon ja tiedän, että se tulee olemaan kaapissani ja ahkerassa käytössä vielä vuosia.

Jakaminen

Kuvan farkut ovat Juliaanan, mutta tykkään niistä itsekin paljon – miten ihanaa ja fiksua, että voidaan myös äitinä ja tyttärenä jakaa lähes kaikki vaatteet. Aina vaatetta hankkiessa käy mielessämme, että tykkäähän toinenkin siitä eli että saadaan vaatteelle kaksi käyttäjää.

hyvinvointi onnellisuus
Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *