Maapallomaanantai: Maaliskuu ilman ruokahävikkiä

Muistatko, kun viime Maapallomaanantaissa kerroin, että haastan itseni ja teidät lukijat aloittamaan oman arkihaasteen joka kuukausi vuoden loppuun asti? Kyseessä voi olla  tosi pieni oma tapamuutos, joka kuitenkin säännöllisesti noudatettuna muuttuu pysyväksi elämäntavaksi, joka säästää maapalloamme ja on myös meille itsellemme hyväksi – tottakai, koska ihminenhän on olennainen osa luontoa.

Oma maaliskuun ympäristöystävällinen arkihaasteeni on minulle todella helppo. Ajatukseni olikin aloitaa pienenpienistä teoista, koska sellaisesta on helpompi tehdä itselleen tapa. Tämän kuun haasteeni liittyy ruokaan, mikä on myös luontevaa itselleni ja blogille. Aion aloittaa täysin ruokahävikittömän elämäntavan.

Mitä enemmän ruokahävikitön elämäntapa lisääntyy, sitä tehokkaammin saadaan estettyä täysin turhaa ja maailmanlaajuisesti suurta ongelmaa. Ruokaa menee hukkaan tuotantoketjun ja kulutuksen eri vaiheissa yhteensä kolmasosa, joka on noin 1300 miljoonaa tonnia vuodessa. Sillä määrällä saataisiin ruokittua jopa 2 miljardia ihmistä. Suomessakin syömäkelpoisesta ruoasta menee hukkaan 10-15%, josta kotitalouksien hävikki on puolet kauppoja suurempi. Suomen kodeissa ruokaa heitetään hukkaan 120-160 miljoonaa kiloa, joka on noin 20-25 kg jokaista henkilöä kohden.

Ruokahävikki

Maaliskuu ilman ruokahävikkiä

Oikeastaan olen ihan aina kiinnittänyt huomiota siihen, ettei ruokaa kannata jättää hävikiksi. Nyt aion kuitenkin julistaa itselleni tässä aiheessa nollatoleranssin ensin maaliskuuksi. Ja sen jälkeen pysyvästi, koska jokaisen kuukauden uuden arkihaasteeni tarkoitus on jäädä pysyväksi käytännöksi.

Listaan tähän muutamia vinkkejä sen noudattamiseksi:

1 Pyrin ottamaan ruokaa aina sen verran kuin jaksan syödä

Tiedän kuitenkin, että tämä ei ihan aina onnistu, enkä aio ruveta jatkossakaan ahtamaan itseäni ähkyksi. On liian vaikeaa arvioida jokaisella ruokailulla, minkälaisesta määrästä tulee täytteen. Oma ruoansulatus ei toimi samalla tavalla joka hetki. Eri ruoat ja ruokayhdistelmätkin täyttävät eri tavalla.

Olisi tietysti fiksua ottaa aina ensin vähän, mutta tämäkään ei aina nälkäisenä onnistu. Jatkossa, jos otan kotona liian suuren annoksen, lopetan ruokailun silloin kun vatsa tuntuu sopivan täydeltä ja säästän loppuannoksen jääkaapissa odottamaan sitä hetkeä, kun nälkä taas tulee.  Ravintolassa taas pyydän lopun ruoan mukaani. Kylässäkin otan ensin vähän ja vasta sitten lisää, jos edelleen on nälkä.

2 Oma eväsboksi mukaan

Pakkaan laukkuni perusvarusteeksi pienen eväsboksin. Silloin ei tarvitse ottaa ravintoloista kertisastioita dogibägiksi. Jos jollakulla on tiedossa isompi kokoon menevä eväsboksi, joka mahtuu parhaiten isoon käsilaukkuun, saa vinkata.

3 Säännöllinen oman jääkaapin inventaario

Kerään kerran viikossa jääkaapista kaikki vähänkin nuhjaantuneet vihannekset ja teen niistä yhden ison One panin. Niihin saa helposti hyödynnettyä ihan mitä vain raaka-aineita. Tässä muutama reseptivinkki: Vege 1-pan Härkikellä ja munakoisolla, Vege onepan paahdetuilla kasviksilla, Onepan syksyn sadosta sinihomejuustokastikkeella

Seuraan myös säännöllisesti pilaantuvien tuotteiden päivämääriä ja hyödynnän tai pakastan ajoissa ne, joiden päiväykset lähestyvät. Melkein kaiken voi pakastaa. Yrtit voi pilkkoa pieniksi ja pakastaa kelmusta tehdyssä pötkössä, josta saa leikkaamalla sopivia annoksia. Eläinperäiset tuotteet ja kaikki erilaiset maitotuotteet ovat pakastettavia. Härkiksen voi pakastaa kätevästi omassa kotelossaan.

4 Yrtti- ja salaattiruukkujen hyödyntäminen

Kaupasta ostetut yrtti- ja salaattiruukut eivät ole vain kertakäyttötavaraa. Nyt valon lisääntyessä otin taas esille pienet saviruukut, joihin istutan ne heti kotiin tuotuani. Yrtit kestävät pitkään, kun ne saavat valoa ja säännöllistä kastelua ja pian kun salaattiruukut voi siirtää parvekkeelle ja ulos ne kasvattavat monta uutta salaattia syödyn tilalle.

5 Suosi ravintoloita, jotka hyödyntävät ruokahävikkiä

Keskivertoravintolassa menee hukkaan 70 000 kg jätettä. Vaihtoehtojakin on. Kannattaa myös suosia hävikittömiä ravintoloita, kuten ravintolat LOOP ja NOLLA

Onko sinulla hyviä vinkkejä ruokahävikin vähentämiseksi? Voit jättää niitä postauksen perässä olevaan kommentointiosaan muidenkin hydöynnettäväksi.

P.S. Oletko jo tutustunut Ilmastoveiviin, josta kerroin ensimmäisessä Maapallomaanantaissa täällä? Se on ihan huikea suomalainen idea, johon kannattaa käydä osallistumassa.

treeni-ja-ravinto reseptit
Kommentit (2)
  1. Itse olen yrittänyt aina kaupasta tullessani merkitä paperille mitä ostin ja koska niissä on päiväykset. Laitan lapun jääkaapin oveen ja kynän lähettyville. Vedän viivan aina kun joku tuote loppuu. Näin pystyn katsomaan mitä kaikkea jääkaapissani on ja mitä pitäisi syödä seuraavaksi. Tähän tosin tarvitsee sitoutua kaikkien samasta jääkaapista syöjien, ei onnistu muuten..

  2. inspirations
    4.3.2019, 17:55

    Hei Laura, kiitos vinkistä ja että laitoit hyvän idean kiertämään – tuo on ihan loistava ajatus. Itse olen ihmetellyt sitä, miksei kotijääkaappeja myydä lasiovilla, että niiden edessä voisi seisoskella ja tutkia sisältöä ilman, että ovea pidetään auki. Tuo sinun listaideasi ajaa saman asian ja vielä paremminkin, täytyykin ottaa meilläkin kokeiluun.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *