Lyhyt ja helppo harjoitus vähentää tehokkaasti kiirettä ja stessiä

Lyhyt ja helppo harjoitus vähentää tehokkaasti kiirettä ja stessiä

Lyhyt ja helppo harjoitus vähentää tehokkaasti kiirettä ja stessiä

Olimme viikonloppuna ihanissa juhlissa ja kiinnitin sielläkin huomioni samaan asiaan, joka on ollut taas ilmeistä jo useamman viikon. Törmäsin ihmisiin, joita en ole nähnyt ikuisuuteen. Kun kyselin heidän kuulumisiaan, nousi lähes poikkeuksetta esiin kiire. Kiireen tunne on varmaan kaikkein eniten pinnalla juuri nyt – ja oikeastaan vain kasvaa vuoden loppua kohden.

Rentoutuminen ei saisi kuulua vain lomiin ja vapaa-aikoihin. Suurin osa valveillaojoajasta kuluu työnteossa, johon on tärkeää tuoda kiireettömyyttä ja stressittömyyttä.

Omat kokemukset ja tutkimukset osoittavat selkeästi, kuinka oikeat toimintatavat lisäävät terveellisempää tuottoisuutta. Rentoutumisen taito kesken hektisen päivän on tehokas keino kiireettömyyden tunteelle.

Kehitä itsellesi rauhoittava rituaali

Toimistollani on tällä hetkellä niin paljon vapaata tilaa, että olen voinut vallata yhden pienen huoneen omaksi rentoutumistilakseni. Siellä on vain joogapatja. On ylellistä nipistää päivästä pieni hetki, avata ikkuna, sulkea ovi ja keskittyä hetkeksi vain antamaan keholle liikettä ja virtaa patjalla vartin verran. Jos tähänkään ei ole aikaa, niin aina pystyn nappaamaan itselleni edes muutaman minuutin. Silloin, kun en ole niin tehnyt, huomaan päivän päätyttyä, että jatkossa minulla ei oikeastaan ole aikaa eikä varaa jättää tätä hetkeä  käyttämättä. Niin paljon tehokkaammin, rennommin ja paremmin tuloksin päivä sujuu, kun sitä saa rytmitettyä rentoutumishetkellä.

 Myös tutkimuksissa on todettu, että sekä eläinten että ihmisten aivot rauhoittuvat tehokkaasti rytmikkäästä tai itseään toistavasta tekemisestä. Oikeastaan voisi ajatella, että päivittäiset samalla tavalla toistuvat rituaalimmekin ovat alunperin syntyneet stressin välttämiseksi.

Tämä pätee erityisesti tilanteissa ja ympäristöissä, joissa tunnemme olomme erityisen turvattomaksi, kontrolloimattomaksi tai joudumme elämään tai työskentelemään ison paineen alla.

Toistuvia rituaaliharjoituksia voi kehittää itselleen sopiviksi ja käyttää hyväkseen. Kun elämä tuntuu ottavan ohjat sinusta ja ajanhallinnastasi, kannattaa kehittää tapa, joka auttaa saamaan takaisin oman rauhallisen kotrollintunteen. Oma rituaali voi olla mikä tahansa pieni toistuva tekeminen. Urheilijoilla on usein oma lähes huomaamaton rituaali esim. ennen erän tai kilpailun alkamista.

Rauhallinen hengitys ja tehokas liikesarja

Kiireessä hengityskin kiihtyy lähes huomaamatta. Oma hengityksen rauhoittaminen toimii minulla parhaana kiireen pysäyttäjänä. Mieluiten yhdistän siihen myös muutaman venytyksen, niin että saan varsinkin pään seudulle pumpattua tehokkaammin verta ja sen myötä happea ja ravinteita.

Yleinen pieni rauhoitusrituaalini on irrottautua kiireen tunnusta niin, että hengitän syvään ja hitaasti. Suljen silmäni. Hengityksen tahdissa teen päälläni hitaasti niin suuria ympyröitä kuin pystyn, muutama kumpaankin suuntaan. Jo tämä auttaa.

Parempi vielä, jos voin sen jälkeen nousta ylös ja laskea ylävartalon rennosti alas, niin että kädet roikkuvat kohti lattiaa kuin mollamaijalla ja otan käsillä vastakkaisista kyynärpäistä kiinni. Pari minuuttia tässä saa jo ihmeitä aikaan. Lapaluiden seutu venyy ja rentoutuu ja mieli tyhjenee ja irrottautuu kiireestä.

Yleensä viimeistelen tämän hetken vielä niin, että asetun selin makuulle ja nostan jalat ylöspäin seinää vasten. Silmät suljettuina keskityn vain hitaaseen hengitykseeni parin minuutin ajan. Yritän päästä tilaan, jossa en ajattele mitään. Jos en onnistu siinä, ohjaan ajatukseni johonkin minua rauhoittavaan ympäristöön, vaikka sinne kesäiseen auringonlaskuun tai muuhun rentoon  tilanteeseen.

Tämän muutaman minuutin pituisen hetken jälkeen on oikeastaan mahdotonta tuntea enää liiallista kiirettä ja voin taas aloittaa keskittymiseen raikkaalla fiiliksellä kuin puhtaalta pöydältä.

Rauhoittuminen tehostaa työpäivää ja pitää meidät pidempään terveinä

Näistä pienistä rentoutumishetkistä on myös pitkäaikaista terveydellistä hyötyä. Mitä enemmän niitä tuo arkeensa, sitä harvemmaksi pienenee kiireen tunteen ajanajaksot ja stressitaso laskee. Jatkuvan stressin on todettu kasvattavan riskiä masennukseen ja pitkällä ajalla dementiasairauksiin. Ja päinvastoin, rauhallinen mieli auttaa sekä tämän hetken työtilanteessa että kokonaisvaltaisessa hyvinvoinnssa.

 

hyvinvointi tyouupumus mielenterveys stressi
Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *