Loimulohi tuo tunnelmaa talvi-iltaan

Lohesta on tullut suomalaisten yleisimmin syöty kala. Suomalaiset syövät norjalaista lohta maailman toiseksi eniten, heti norjalaisten jälkeen. Minusta kaikkein parhaimmillaan lohi on silloin, kun se kypsytetään elävällä tulella. Loimulohella on kaupassa melkoinen kilohinta, mutta jos vain on mahdollista tehdä se itse, on tekeminen helppoa ja tunnelmallista eikä maksa mitään.
Me asumme isäni aikanaan rakentamassa talossa, joka on siis ollut jo lapsuudessa kotini. Paljon on remontoitu ja ennen keltainen tiilitakkakin rapattiin jossain vaiheessa valkoiseksi. Monet ovat päivittäneet vanhojen talojen avotakkoja uusiksi varaaviksi takoiksi, mutta me pidämme kovasti avotakan tunnelmasta, liekkien ympäristöön hohkaavasta lämmöstä ja nuotiomaisesta valosta ja äänestä. Koska avotakka tarjoaa hyvän mahdollisuuden loimuttamiseen, tehdään meillä usein loimulohta ja monta puista loimutuslautaa on saatu jo kulutettua.
Lohi maustetaan suolalla ja pippurilla ja naputellaan lautaan kiinni pienillä puisilla tapeilla. Koko lauta kastellaan vedellä. Naputtelussa kannattaa käyttää kunnon nuijaa tai vasaraa, koska lohi on niin painava, että romahtaa helposti alas, jos se ei ole kunnolla laudassa kiinni. Koko lauta sitten sijoitetaan tulen lähelle 20-40 cm liekeistä –  eli ei kuitenkaan liian lähelle, ettei se pala.  Lauta laitetaan takkaan, kun tuli palaa kunnolla. Kypsytysaika on isolle lohifileelle noin 40 minuuttia.

Pöytämausteeksi suola, koska jokaisella on vähän oma makunsa suolan määrän suhteen varsinkin kalaa syötäessä. Itse pidän todella paljon tuoreesta tillistä ja se sitruunan kanssa on mielestäni aina kala-aterialla tärkeä lisuke.

Kalassa on paljon hyviä kalaöljyjä, eikä juuri lainkaan hiilihydraatteja. Koko ateria pysyy vähähiilarisena, kun kalan kanssa syö kasviksia. Oma suosikkini tällä hetkellä on yksinkertainen tuoresalaatti.

Kun kalan valmistaa loimuttamalla, tulee koko ruokailuun kiva odottamisen fiilis ja ruokailusta pieni juhlahetki. Siihen tuo lisäpanostuksensa kynttilät, hyvä viinilasillinen ja pöytähopeat. Kala on parhaimmillaan valmistamisen jälkeen ja meillä se jaetaankin heti tasaisiin osiin syöjien kesken.


VHH-loimulohi max 30 g hh/annos:
reilusti loimutettua lohta
merisuolaa, pippuria
tilliä, sitruunaa
tuoretta salaattia
Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *