Lohen loimuttamista illallispöytään

Edellisessä postauksessa valmistuivat simppelit hunaja-melonialkupalat ystävien kanssa vietetylle dinnerille. Syksyisen iltana ne kannettiin alakerran takkatulen eteen ja naustiskeltiin kuplivan kanssa samalla, kun loimulohi kyspyi takassa.
Jo edellisessäkin kodissa teimme usein talvi-iltoina loimulohta. Jos kodissa tai mökillä on avotakka, tarvitaan lohen loimuttamiseen vain loimulohilauta. Meillä on jo toinen tai kolmas lauta käytössä. Välillä loimulohta on tehty ulkonuotiollakin ja suuri tuli on kuluttanut lautoja vähän liikaa.
Lohi kiinnitetään lautaan tikuilla. Niitä meidän pitäisi hankkia lisää, sillä juuri tällä loimutuskerralla toinen suurista lohifielistä romahti alas kypsymisen loppupuolella. Se saatiin kyllä pelastettua vielä ruokapöytään, mutta ensi kerraksi on jo parempi varata kunnon määrä puisia tikkuja, joilla kala kiinnitetään kunnolla laudassa oleviin reikiin.

Helpompi olisi loimuttaa yhtä pitkää ja ohuempaa lohifiletta, mutta usein meillä on kahta paksumpaakin palaa tehty. Ne kypsyvät tietysti hieman hitaammin, noin tunnin verran, mutta mielelläänhän takkatulen edessä tunnelmoi ja odottelee hyvässä seurassa.
Lohi saa kivan maun tulesta ja mausteiksi riittävät pintaan hierottuun oliiviöljyyn jauhettu merisuola ja pippuri. 

Kunnon tuuli pauhaa edelleen ulkona. Taitaa olla lisää tunnelmallisia iltoja tiedossa. Rentoa viikonloppua!

Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *