Kiireisen kesäviikon hyvinvointipäiväkirja

Kiireisen kesäviikon hyvinvointipäiväkirja

Tämä viikko oli todella täynnä tekemistä, varsinkin näin taaksepäin katsottuna. Eipä ihme, että ainakin minulla on pari viime päivää ollut erityistä tarvetta pidempiin yöuniin ja palautumiseen. Ollaan ehditty viettämään aikaakin viidessä paikassa; saaristossa omalla ulkosaaren mökillä, isommalla saarella- ja siellä useammassakin paikassa, kotona Helsingissä, Pertunmaalla ja Kangasniemellä, taas Helsingissä ja nyt naputtelen tätä autossa nokka kohti saaristoa. Koko tämän ajan olen myös hoitanut aktiivisesti vielä työjuttuja.

Teki mieli kirjoittaa juuri tällaisesta viikosta hyvinovintipäiväkirja. Ihan rehellisesti voin sanoa, että olo ei nyt ole mitenkään erityisen energinen, eikä liikuntaan, lepoon tai terveelliseen syömiseen ole erityisesti ollut aikaa panostaa. Eli kyse ei ole sellaisesta ihanteellisesta viikosta, josta voi tyytyväisenä kirjata ylös tarpeeksi haluamaansa treeniä ym. – vaan enemmänkin esimerkki siitä, että kaiken menemisen ja tekemisenkin keskellä löytyy kesällä sopivia hetkiä liikkua luonnossa ja kasata lautaselle kevyttä ja tuoretta syötävää.

Kiireisen kesäviikon hyvinvointipäiväkirja

Lauantai

Aamu alkoi ihanasti yhteisellä laiturijoogalla, jonka Juliaana piti. Nämä kuvat ovat siltä aamulta. Heti herättyä juotiin lasit tuoretta appelsiinimehua, napattiin joogapatjat kainaloon ja käveltiin sukulaisten isolle laiturille joogaamaan porukalla. Tosin mies vei heidän ihanat koiransa samalla lenkille eli ne eivät tällä kertaa hääränneet mukana laiturijoogassa.

Aamainen joogan jälkeen oli jogurttia ja hedelmiä, lounas halloumi-hedelmäsalaattia ja päivällinen kanaa ja vihanneksia.

Illalla vesijuoksin meressä ennen saunomista. Askelia kertyi lähimaastossa pyörimisellä n. 13 000.

Sunnuntai

Aamulla nopea vartin aamu-uinti, munakasaamiaisen syöminen ja lounaiden tekeminen. Tavarat veneeseen ja eväiden kanssa kohti ulkosaarta. Sitä ei oltu vielä ehditty valmistella ollenkaan kesäkuntoon – ja kunnon siivoaminen haluttiin ehtiä hoitamaan ennen loman alkua.

Ulkosaarella on neljä viehttävää pientä mökkiä, joista kaksi on sinne siirrettyjä vanhoja käsinveistetystä hirrestä tehtyjä riihi- ja navettarakennuksia. Minä ja Juli siivottiin saaren pienistä mökeistä isoin – kannettiin kaikki tavarat ulos, pudisteltiin tekstiilit ja pestiin koko mökki katosta lattiaan. Kuusi tuntia siinä meni lenkkarit jalassa ja se tosiaankin kävi hyvästä treenistä.

Siinä samalla mies kasasi mereen Julin avustuksella laiturin. Aamulla valmiiksi tehdyt eväät maistuivat kaiken tekemisen välissä ulkona ihanilta; iso fetasalaatti ja jauhelihakastike uusilla perunoilla olivat edelleen lämpimiä foliopakkausissa ja hulahtivat nopeasti talkooporukan suihin.

Illalla siirryttiin veneellä takaisin isompaan saareen. Tuollaisen suursiivouspäivän jälkeen kylmässä meressä uinti oli taas parasta jäykistymien palautumista. Askelmittari näytti illalla 13,5 km.

Maanantai

Puolen tunnin aamu-uinti meressä aloitti energisen päivän. Sen jälkeen se menikin pääosin etätöiden teossa, läppärillä ja puhelimessa ja sen jälkeen pakkaamisessa ja ajamisessa veneellä ja autolla kotiin Helsinkiin. Sielläkin päässä illalla pieni vesijuoksu meressä.

Lounas oli taas salaattia ja päivällinen vihanneksia ja kanakastiketta. Illalla kävin äidilleni kaupassa ja pakkasin valmiiksi kassit seuraavien päivien reissuihin. Niissä touhuissa kertyi asekeleitakin paljon. Nukkumaan ehdin vasta puolen yön aikaan, mikä on minulle arkipäivänä liian myöhään – jos haluan pysyä energisenä. Taas kertyi askelia arkitouhuissa 13 000.

Tiistai

Aamu-uinti meressä taisi jäädä päivän ainoaksi liikunnaksi. Siitä suoraan vielä parin tunnin hyvään aamupalaveriin toimistolle, kotiin pikaiselle lounas-sushille ja sitten ajo Pertunmaalle viettämään iloisessa seurassa veljeni synttäreitä.

Siellä odotti jo ihana lohikeitto, kakkukahvit ja iloinen seura. Illalla syötiin grilliherkkuja, rentouduttiin pitkään kuumassa paljussa, pulahdettiin järvessä ja lämmiteltiin saunassa. Se onkin parasta mahdollista palautumista. Taas ilta venyi aamutuntien puolelle, mutta unet maistuivat hyvin pienessä uudessa hirsiaitassa, jossa ilma oli ihanan raikasta. Askelmittariin kertyi päivästä lähes 15 000 askelta.

Keskiviikko

Puolen tunnin aamu-uinti järvessä aloitti taas ihanan päivän. Sitten ajettiin seuraavaan etappiin eli ystävien mökille Kangasniemelle ja siellä oli taas ohjelmassa grillattujen vihannesten ja lihojen syömistä aurinkoterassilla, ihanan rentouttavaa saunomista ja pulahtelua järvessä. Illalla istuttiin myöhään napostelemassa juustoja ja kinkkuja.

Torstai

Aamu alkoi uinnilla järvessä ystävien mökillä ja siihen perään tunnin reipas kävely maantiellä katsomaan retkikohdetta rannalla. Lounaaksi nautittiin miesten kalansaalista – ahventa, haukea ja säynettä uusien perunoiden kanssa, ihan parasta kesäherkkua, jos minulta kysytään. Sen jälkeen pakattiin tavarat autoon ja ajeltiin kotiin Helsinkiin. Päivän mittaan oli kävelyä kertynyt 18,5 km.

Perjantai

Pitkän yöunen jälkeen aamulla puolen tunnin uinti meressä. Päivällä olo oli aika vetämätön parin edellisen päivän pitkien ajojen ja ihanien iltaseurustelujen ja -herkuttelujen jälkeen. Koko ajomatkan Helsinkiin tein autossa etätöitä.

Illalla käytiin Rajasaaseen rannalla klo 20.30. tunnin Saara Lindbohmin vetämällä yin-joogatunnilla auringonlasussa. Se teki todella hyvää, venytellessä kuonat lähtevät liikkelle ja olo virkistyy ihanasti. 

Lauantai

Vieläkin oli univelkaa jäljellä viikolta, johon oli sisältynyt niin paljon siirtymisiä, sosiaalista hauskan pitoa, etätyötä ja univelkaa. Matalapainekaan ei lisännyt energiaa ja nukuin toiset pitkät yöunet. Heti niiden perään uin 40 minuuttia meressä. Mielelläni olisin uinut pidempäänkin, mutta vesi oli viilentynyt niin, että alkoi jo paleltaa.

Loppupäivän aikana kertyi taas helposti yli 15 km kävelyä asioita hoidellessa, kävin ostamassa kanvaksia loman taiteiluihin, hoidin äidille kauppareissun ja tehtiin pieni kävely yhdessä, sitten taas pakkaaminen seuraavaksi viikoksi saaristoon ja vielä kunnon kauppareissu. Nyt istutaan autossa ja pian siirrytään taas veneellä saareen. Veikkaan, että kun tavarat on kannettu ja purettu mökkiin, alan olemaan aika valimis nukkumaan, ehkä taas meripulahduksen kautta. Tähän mennessä jalkani ovat liikuttaneet minua jo yli 14 km.

Ensi viikolla aion panostaa enemmän harkitummin hyvinvointiin. Olemme saaressa koko viikon ja ajatuksissa on uidan tunti joka päivä, joogata joka päivä – välillä myäs yin-joogaa iltaisin ja syödä paljon tuoretta ja hyvää kesäruokaa. Työjuttuja on enää satunnaisesti, enemmänkin loman viettoa ihanassa Suomen kesässä.

hyvinvointi treenit
Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *