Itujen kasvatuksesta iloa ja terveyttä

Ensin tuli elävä ravinto, sitten superfood ja sitten rawfood. Iduissa on oikeastaan kyse niistä kaikista. Itse teen ituja yleensä talvisin. Näillä lämpötiloilla kasvihuoneen sisältö ei tunnu kasvavan ihan suunnitellussa aikataulussa ja itujen kasvatus on helppo ja hyvä vaihtoehto seurata kasvun ihmeitä ja saada huippuravitsevaa naposteltavaa.
Aikoineen hifistelin idätykseen tarkoitetuilla verkko- ja kerrosastioilla, mutta jo vuosia olen tehnyt homman paljon helpommaksi … ja kauniimmaksikin ; ) 
1. Laitan siemeniä pari senttiä maljakon pohjalle
2. Kaadan reiluti vettä päälle ja jätän likoamaan yön yli
3. Aamulla kaadan vedet pois ja tästä eteenpäin aamuisin ja iltaisin huuhtelen idut: Kaadan ne tiheään metallilävikköön, kääntelen ha vääntelen reilusti lusikalla juoksevan veden alla. Huuhtelen samalla majakon. Valiutan ituja hetken ja kaadan takaisin maljakkoon.
4. Pienimmät lajit ovat valmiita parissa päivässä, suuremmat viimeistään neljässä.
Valmiit idut säilytetään jääkaapissa. Itse pidän itumaljakoita heti valmistumisen jälkeen pöydällä päivisin. Siitä ne katoavat hyvin nopeasti salaatteihin, keittoihin, wokkeihin tai muuten vaan ohikulkijoiden suihin. Välillä niitä rouskutellan sellaisenaan kipoista vaikka leffanaposteltavina. Iduthan ovat käytännössä aika mauttomia ja meillä kaikki ovat oppineet tykkäämään niiden napostelusta.
Maljakoissa idut ovat kuin pienissä terraarioissa ja on hauksa huomata, miten ne muuttuvat koko ajan. Iduissa on runsaasti elinvoimaa antavia kivennäis- ja hivenaineita sekä vitamiineja. Melkein puolet idusta on hyviä proteiineja – ne ovatkin kasvikunnan parhaita protskun lähteitä. Niissä on paljon lehtivihreää ja hyvää rasvaakin. Kaikki ravintoaineet moninkertaistuvat kasvun myötä, mikä juuri elävän ravinnon juju onkin.
Iduissa on kohtuullisesti hiilareita ja kaloreita eli ne sopivat melkein jokaiseen ruokavalioon ja hyvin myös painonhallintaan. Näissä kuvissa idätin linssejä ja mung papuja. Etuna moniin muihin superruokiin verrattuna iduissa on niiden edullinen hinta. Yhdestä parin euron pussista luomuituja saa vaikka kuinka monta maljakollista syötävää ja niitä voi ostaa melkein mistä tahansa isommasta ruokakaupasta. Seuraavaksi on tulossa ruokapostausta näistä pienistä herkkupaloista.

Kommentit (2)
  1. Hiidenuhman keittiössä
    25.6.2014, 15:09

    Melko hassu yhteensattuma lukiessani sinun postausta: Minulla on juuri kikhernepaketti pöydällä, mutta tällä kertaa en idästä, vaan käytän sitä salaattiin. Idätys on meilläkin talvihommia, ehkä voisin idättää jo syksyllä. Kiva, että muistutit idätyksestä!

  2. inspirations
    25.6.2014, 22:58

    Kiva, että ajatukset kohtasivat. Ja kiitos sinulle muistuksesta käyttää kikherneitä muutenkin. Hummustakin voisi taas joku päivä tehdä, mmm…

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *