Hyvä rentoutusharjoitus auttaa nukahtamaan syvään uneen

Rentoutumisharjoitus

Nukahdan illalla helposti ja ihanteellisessa ajassa, lähes aina alle 10 minuutissa. Yöllä kuitenkin herään, kun on kuuma tai vessahätä tai jokin ulkoinen tekijä havahduttaa minut unesta. Sen jälkeen voi kestää kauankin ennen kuin uni tulee takaisin. Kuulostaako tutulta?

Yhtä yleistä on se, ettei uni meinaa illalla tulla, vaikka on väsynyt ja on tehnyt kaikki tietämänsä kommervenkit hyvän unen eteen. Tai jos nukkuminen sujuu muuten yleensä hyvin, niin esim. poikkeuksellisen kiireinen työrupeama, pikkulapsiarki, vuorotyö tai matkustamisen jälkeinen aikaero tuovat haasteita riittävään uneen.

Joogan maailmassa olen tottunt tekemään erilaisia rentoutuksia ja meditaatioita ja koen, että niistä on minulle paljon hyötyä mielen hallintaan ja hyvään ja harmoniseen olotilaan. Monet niistä ovat intialaisia, vanhoja ja perinteisiä tekniikoita ja saattavat tuntua tottumattomalle äänimaailmalta, jota on vaikea kokea omaksi.

Luit ehkä aikaisemman postaukseni Nukutko huonosti? Tervetuloa aikuisten unikouluun. Unikoulun osaksi sopii hyvin hyvän unirytmin tueksi tehokkaat nukahtamistekniikat.

Hyvä rentoutusharjoitus

Siksi haluan vinkata tästä erittäin tehokkaasta suomalaisesta unirentoutuksesta, joka sopii minusta ihan kenelle tahansa. Se on lähes puolen tunnin mittainen, mutta suurelta osin miellyttävää, hiljaista ja äärimmäisen rentouttavaa äänimaailmaa.

Olen käyttänyt sitä nyt pari kertaa. Kuuntelin sen itse ensimmäisen kerran herättyäni ennen neljää, eikä uni meinannut tulla takaisin. Koin esim. sen korkeataajuiset äänet niin miellyttäviksi, että konkreettisesti tunsin niiden resonoivan vaikutuksen aivoissani. Päälaelta voimakas kihelmöinti levisi niskaan, selkään ja käsivarsiin ja tunsin sen lopuksi kaikkialla. Se laukaisi minussa sellaisen todella rennon tilan, johon esim. jooga nidra eli meditatiivinen syvärentoutus tähtää. Tätä tietysti edesauttaa sitä, että meditointi on mielelleni tuttua ja välillä vajoan tuollaiseen tilaan ilman mitään ulkoista äänimaailmaakaan.

Unirentoutuksen jälkeen olo oli niin rento, että hädin tuskin jaksoin irrottaa kuulokkeet korvistani ja laittaa ne varovasti pois. Kierähdin kyljelleni ja vaivuin syvään uneen aamuun asti. Oura-sormus paljasti, että sydämen sykkeenikin laski alemmaksi kuin kertaakaan sen jälkeen, kun otin sormuksen käyttöön kesäkuussa.

Toisella kerralla harjoitus tuotti minulle taas ihanan raukean rentoutuksen ja pientä kihelmöintiä, mutta eri alueilla; niskassa ja ranteissa, joista se levisi käsivarsiin. Näin kehomme toimiikin; unen aikana ja syvässä rentoutuksessa se suuntaa energiaa niille alueille, joilla on sille sillä hetkellä suurin tarve.

Mihinkään kihelmöintiin ei tietenkään tarvitse rentoutuksella erityisesti pyrkiä, vaan rauhalliseen uneen. Minusta juuri tämä rentoutusharjoitus on todella miellyttävä ja tehokas ja sopii ihan jokaiselle. Olet sitten kokeillut rentoutumistekniikoita aikaisemmin tai et, joogaat tai et, suosittelen lämpimästi laittamaan kuulokkeet korville ja kuuntelemaan tämän rentoutuksen ensi kerralla, kun huomaat odottelevasi unta:

Rentoutusharjoitus auttaa myös stressin lievityksessä

Saattaa olla, että hyödyt rentoutusharjoituksesta vaikka unesi olisikin kohdallaan. Hyödyt varmasti uusista rentoutusavuista, jos:

  • tunnet olosi useimmiten kiireiseksi
  • Sinusta tuntuu, että et ehdi tehdä hyvin töitäsi ja motivaatiokin laskee
  • Pää tuntuu sumealta ja unohtelet asioita tavallista helpommin
  • Aikaa ei ole tarpeeksi niille tärkeimmille ihmisille ja asioille
  • Et palaudu treeneistäsi tuttuun tapaan, vaan jalat tuntuvat raskailta ja lihaksia särkee
  • Etkä tunne itseäsi niin virkeäksi kuin haluaisit

Silloin autonominen hermostosi on liian virittynyt ja on aika ottaa myös käyttöön rentoutumistekniikoita arjen kiireiden vastapainoksi. Kannatta katkaista rutiinit ja kokeilla vaikka työpäivän jälkeen puolituntista sängyllä rentoutusharjoituksessa.

Tässä niin kuin kaikessa muussakin itsensä kehittämisessä on hyvä muistaa, että vasta säänöllisyys ja toistot saavat aikaa tuloksia ja muutosta meissä niin sisäisesti kuin ulkoisestikin. Sanotaan, että tarvitaan 21 toistoa uusien tapojen ja tekniikoiden omaksumiseen, mutta tämäkin on täysin yksilöllistä. Hyödyt todennäköisesti rentoutuksesta jo ensimmäisellä kerralla, mutta pysyvämpiin tuloksiin pääset omaksumalla elämäntyylin, johon kuuluu myös säännöllistä ja mielellään päivittäisiä pysähdyksiä ja rentouttavia taukoja. Ole siis kärsivällinen ja yhtä lempeä itsellesi kuin olisit parhaalle ystävällesikin.

hyvinvointi unettomuus stressi
Kommentit (2)
  1. Rentouduin kyllä perusteellisesti mutta ei väsyttänyt enkä nukahtanut. Tuollaisia ohjeitahan pitää aktiivisesti kuunnella ja se voi häiritä nukahtamista.

  2. inspirations
    16.10.2019, 11:57

    Hei Elviira, kiitos että kerroit kokemuksestasi. Minullakin toimii juuri niin, että rentoudun todella hyvin, ja oikeastaan en voi harjoitukseen nukahtaakaan, kun pitää esim. ottaa kuulokkeet pois korvilta. Eli kuuntelen tämän puoli tuntia ennen kuin menisin muuten nukkumaan. Sen jälkeen käännyn kyljelleni ja nukahdan. Illalla nukahdan kyllä muutenkin hyvin, mutta olen tosiaan huomannut nyt pidemmän aikaa, että kun teen tämän unirentoutuksen tai vastaavan, on koko yön unen laatu parempaa. Eli sydämen syke laskee jo yön alkupuoliskolla, jolloin hermosto palautuu paremmin unen aikana. Olen myös saanut apua siihen omaan ongelmaani eli kun yöllisen heräämisen jälkeen on ollut vaikeaa nukahtaa uudelleen, niin nyt yöherääminen jääkin lyhyeksi ja saan taas hyvin nukuttua.

    Tietenkin, jos päässä pyörii liikaa asioita ja vireystila on edelleen liikaa päällä, ei tästäkään yksin ole välttämättä apua. Tämä toimii yhtenä apuna. Ja tehostaa vaikutustaan säännöllisesti tehtynä. Kirjoitan jatkossa myös muista uniavuista, toivottavasti saisit myös niistä yhdessä apua itsellesi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *