Härkis 10 faktaa uudesta ruokailmiöstä

Härkis 10 faktaa uudesta ruokailmiöstä Härkis 10 faktaa uudesta ruokailmiöstä. Siitä kuhisevat kaikki. Härkis on somen, ruokapalstojen ja median puheenaihe sen tämän viikkoisen julkistamisen jälkeen.   Itse olen Härkiksestä vähintään yhtä innoissani kuin kaikki muutkin – ja vihdoin siitä saa puhua julkisestikin. Minusta on erityisen kutkuttavaa nähdä tämä kesällä valmistamani ja kuvaamani Härkis-annoksen kuva Härkis-pakkauksen kannessa kaikkialla!!

Blogin lukijat tietävät pitkän yhteistyöni Verso Foodin kanssa ja sen, että kehittelen tänne blogiin uusia ruokainspiksiä Verson härkäpaputuotteista viikoittain; aamupaloja, ruoka-annoksia, jälkkäreitä, salaatteja, keittoja, leivonnaisia, raakaruokaa… oikeastaan mitä vain… ja hyvähän niitä on kehitellä, kun tuoteperhe sisältää helppoja, monipuolisia ja mielikuvitusta ruokkivia kivoja tuotteita. Siksi tähän väliin päätinkin ennen uusia Härkis-reseptejäni kirjoittaa tämän Härkis 10 faktaa uudesta ruokailmiöstä -tekstin.

Arvostan aitoja ja terveellisiä asioita syömisessä ja olen aika nirso mitä tulee blogin yhteistyökumppanuuksiini. Verson kohdalla voin todeta arvostukseni ulottuvan tuotteiden lisäksi yritykseen ja sen toinintafilosofiaan saakka, mikä on minulle yrittäjänä myös tärkeää.

Mutta mitä se Härkis sitten on? Se on kotimainen, härkäpavuista valmistettu korkean proteiinipitoisuuden sisältämä kasvistuote, jolla voi helposti korvata vaikka jauhelihan tai kanasuikaleet (tai osan niistä) missä tahansa ruoassa. 

Härkispaketti

Härkis 10 faktaa uudesta ruokailmiöstä

  1. Verson tuotteilla on korkea kotiamaisuusaste, jota arvostan suuresti maailmassa, jossa kansainvälisten markkinoiden halpatuotanto ja aitojen aineiden korvaaminen manipuloiduilla tehokkuus- ja säästömenetelillä pyrkii kaikkeen, ruokaankin. Härkiksessä ei ole eikä tule olemaan geenimanipuloituja aineita. Härkis valmistetaan Suomessa ja sen pääraaka-aine härkäpapu hankitaan kotimaisilta, pääosin eteläpohjalaisilta tiloilta.
  2. Ekologisuus on hyve,  jonka pitäisi yleensäkin jättää taakseen suurin osa muista tuotantoa koskevista ominaisuuksista. Härkiksessä kasviproteiinin jalanjälki on pienempi, samoin kuin kotimaassa valmistetun tuotteen, jonka raaka-ainetta on saatavilla runsaasti.
  3. Perinteisyys on harvinaista nykyisessä pikamaailmassa. Olen aina ajatellut, että jos jokin tuote tai menetelmä säilyy sukupolvilta toisille, on sen pakko olla muita tuotteita parempi. Vaikka Härkis on upouusi ja innovatiivinen, vasta markkinoille vyöryvä tuote, on sen pääraaka-aine, härkäpapu yksi maailman vanhimpia viljelykasveja, jota on  viljelty Suomessakin jo 1200 -luvulta asti.
  4. Ravintoaineet lopulta rakaisevat ruokavalintani. Härkäpapu on kotimaista superfoodia. Härkis sisältää proteiinia 17%. Härkiksessä on myös paljon kuituja ja niitä tärkeitä B-ryhmän vitamiineja. Suolaa välttelevillekin voi kertoa, että Härkiksessä on lisättyä suolaa vain 0,6%. Hieman korkeampi kokonaissuolapitoisuus johtuu Härkiksen raaka-aineen eli herneproteiinin luontaisesta natriumista.
  5. Helppous usein ratkaisee. Elämä tarjoaa sinällään usein riittävästi haasteita ja ruoanlaiton pitää olla hauskaa ja helppoa. Härkistä ei tarvitse metsästää, juuri nyt malttamattomimmat saavat sitä saa Helsingin keskustan Stockalta ja  syyskuun alusta asti sitä saa käytännössä kaikkialta. Härkis-ruoka valmistuu hetkessä, koska Härkis on valmiiksi kypsä ja se lisätään ruokaan lämmityksen loppuvaiheessa. Edes maustaminen ei ole välttämätöntä, vaikka itse mielelläni lisään lämpimään ruokaani valkosipulit, yrtit ja pippurit – ehkä chilinkin.
  6. Säilyvyys. Syön kilotolkulla tuoreita kasviksia, joiden ainoa ikävä puoli on säilyvyyden rajoitteisuus. Siksi arvostan sitä suuresti muissa ruoissa. Härkis säilyy jääkaapissa ja sitä voi pakastaa!
  7. Sopii kaikkiin ruokavalioihin – tai ainakin meistä suurimmalle osalle. Tämä on yksi Härkiksen suurimpia kilpailuvaltteja. Nykymaailman suvaitsevaisuus ja ihmisten ravintotietoisuuden kasvu näkyvät erilaisissa ruokavalioissa.  Härkis ei ole pelkkä jauhelihan korvike, vaan se on selkeä kasvistuote, joka sopii myös vegaaneille, vhh-ruokavalioon, laktoosittomaan, soijattomaan ja gluteenittomaan ruokavalioon jne. Itse arvosta nimenomaan Härkiksen viljattomuutta. Tosin tämän hetken Härkis saattaa sisältää pieniä viljoista (ei vehnästä) peräisin olevia jäämiä, samassa tehtaassa käsittelystä johtuen, mutta pitoisuus on niin pieni, että Härkis anastaa kuitenkin gluteenittomuuden määritykset. Härkäpavulle on vaikeaa olla allerginenkaan. Sitä on tuskin kukaan suomalaiseen kantaväestöön kuuluva. Poikkeuksena Välimerellä ja Afrikassa esiintyy harvinaista geenimuutosta, jonka kantajille härkäpapu saattaa aiheuttaa anemiaa.
  8. Lapsille ja urheilijoillekin. Moni pikkulapsi oppii uusiin ruokiin liittyvät yökki-raktiot viimeistään päiväkodissa, mutta käsi ylös, kenen lapset eivät pidä jauhelihasta? Minusta Härkis on pienille lapsille jopa jauhelihaa sopivampi ruoka, koska sen suutuntuma on hieman pehmeämpi, eikä koskaan sitkeä. Sitä osaavat varmasti arvostaa myös hammaspotilaat ja vanhukset. Urheilija saa Härkiksestä helposti monipuolisuutta, ja proteiinilisää ruokaan kuin ruokaan. Härkis antaa myös pitkäkestoista energiaa, koska siinä on kohtuullisesti, mutta riittävästi luonnollista rasvaa sekä hitaita, pitkäkestoisia hiilareita.
  9. Puhtaus meritsee aitoutta. Härkiksessä ei ole säilöntäaineita. “Ylimääräisenä” tuotteessa on vain hyvin pieni määrä kasvikuituvalmistetta sidonta-aineena, joka mahdollistaa Härkiksen rakenteen ja suutuntuman, mikä mahdollistaa monipuolisen tuttujenkin ruokalajien kokkailun.
  10. Laatu ja taito. Hyvät asiat eivät synny sattumalta. Veron perustivat kokeneet suomalaiset elintarvikealan ammattilaiset vuonna 2010. Yritys on tehnyt vuosia kestänyttä tuotekehitystyötä hienona liikeideanaan tuoda markkinoille kotimaisia eettisesti tuotettuja ja ympäristön kannalta kestäviä kasviproteiinituotteita. Suunnittelussa ja toteutuksessa on pidetty kiinni hienosta ruokafilosofiasta, korkeasta laadusta ja samaan aikaan onnistuttu kehittämään kasvava tuoteperhe mielenkiintoisia, kivoja ja lähes jokaisen makuun, ruokavalioon ja ateriaan sopivia tuotteita.

P.S. Ensi kerralla lupaan julkaista, mitä tuo kuvaamani Härkis-annoksen resepti sisältää. Se oli jo nyt tarkoituksena, mutta Härkis 10 faktaa uudesta ruokailmiöstä -listaan syntyikin asiaa paljon aikomaani enemmän. Hyvä Härkis ja hyvä aito suomalainen elintarviketuotanto!

Kommentit (6)
  1. “Blogin lukijat tietävät pitkän yhteistyöni Verso Foodin kanssa ”

    Kukapa sitä työantajaansa haukkuisi 🙂

    1. inspirations
      27.8.2016, 11:58

      Hei Aki! Totta, pyrin työskentelemään sellaisten tuotteiden ja henkilöiden kanssa, joiden asioista voin viestittää positiivisesti – eikä aihetta mainitsemaasi haukkumiseen edes silloin synny. Siihen viittaan tuossa tekstissänikin “Olen aika nirso, mitä tulee blogin yhteistyökumppanuuksiin.” Verson kohdalla kehittelen mielelläni reseptiikkaa ja minusta on hienoa seurata tämän päivän ruokamaailmassa kehitystä vastuullisempaan ja ravinnerikkaampaan suuntaan myös tällaisissa ruokatuotteissa, joiden valmistusprosessit ja jakelu mahdollistavat tarjonnan ja saatavuuden valtakunnallisesti lähes kaikkien saataville. Merkitsen aina yhteistyöni selkeästi. Tämä postaus on muuten syntynyt omasta halustani kirjoitaa Härkiksestä, joka on nopeasti herättänyt paljon huomiota ja kiinnostusta mediassa – eli kyseessä ei ole yhteistyöpostaus tai sovittu tai palkkion sisältävä kirjoitus.

  2. Saisiko noille mainituille asioille lähteet ja faktat? Ilman niitä jää tyhjiksi heitoiksi.

    Paljonko se nyt on se kotimaisuusaste ja kuinka monta prosenttia raaka-aineista kotimaisia? Paljonko sitä suolaa tuotteessa on? (jos se on jo alunperin voimakassuolaista, niin miksi suolaa on vielä lisätty reilusti?)

    Ravintoaineet – mikä se ravintosisältö on? Kaivattaisiin tietoa, ei pilvilinnojen rakentelua.

    1. inspirations
      27.8.2016, 11:32

      Hei Janne! Kiva, että kiinnostuit. Härkiksessä on lisättyä suolaa 0,6 %. Lisäksi tuotteessa käytetään herneproteiinia, joka sisältää luontaisesti natriumia ja lisää kokonaissuolapitoisuutta, joka on yhteensä 1,5 g/100 g. Tuotteen kotimaisuusaste on noin 57 %. Härkäpapu on pääraaka-aine ja se on Suomesta. Herneproteiinia taas ei valmisteta Suomessa eli sitä ei ole kotimaisena saatavilla. Ravintoaineet löytyvät täältä: http://www.versofood.fi/fi/tuotteet/verso-harkis Lisäsin linkin kirjoitukseenkin pariin kohtaan, oli jäänyt epähuomiossa pois. Tiedot näihin ovat valmistajalta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *