Estetiikan vaikutus hyvinvointiin – kaunis Suumala eli Mummola

Estetiikan vaikutus hyvinvointiinMaljakkoPlantation

Kaunista ja ajatonta tunnelmaa

Olimme pari viikkoa sitten illallisella isovanhemmillani Hämeenlinnassa. Täällä kirjoittelee Juliaana, itse bloggaajan tytär. Oikeastaan ohjelmassa oli asunnon uuden makuuhuoneen tupaantulijaiset, jonne oli kutsuttu meidän perhe sekä iskän sisarukset perheineen. Tätini perhe ei tällä kertaa saapunut paikalle Lapista viettämään keskiviikkoiltaa, mutta meillä oli hauska ilta sedän perheen sekä isovanhempien kanssa.

Talvella 80 vuotta täyttävät Suuma ja Suutu – saarelaiset nimitykset Mummille ja Vaarille – ovat ottaneet korona-ajan projektiksi uuden makuuhuoneen rakentamisen keittiön takana olleesta pannuhuoneesta. Isovanhemmat ovat todella hyvässä kunnossa niin mieleltään kuin myös fyysisesti. Heillä tuntuu olevan jokin projekti aina päällä, millä taitaa olla vaikutusta kunnossa pysymiseen. Pärnun maaseudun lomakoti valmistui jo pari vuotta sitten eikä nyt ole päässyt matkustamaan, joten remontti kotona oli hyvä vaihtoehto.

MaalausTaidePöytäryhmäValkoviini

Räpsin kuvia illan aikana kauniista esineistä, tiloista ja asetelmista. Monesti ikääntyessä sisustus- sekä vaatemaku tuntuu muuttuvan erilaiseksi kuin nuorempana on ollut. Olen miettinyt, että johtuuko se siitä, että tietynlaiset visuaaliset asiat miellyttävät silmää eri tavoin eri iässä, vai johtuuko se siitä, että niin ajatellaan olevan sopivinta. En tiedä, mutta hauskaa on se kuinka Suumalla ja Suutulla näin ei ole käynyt.  Tyylikkäissä sisustuksissa näkyy erilaisia vaikutteita 80 vuoden elämän ajalta ja se tekeekin tyylistä ajattoman ja iättömän. Sama pätee asuihin.

Vastavalmistuneesta makuuhuoneesta en tajunnut ottaa kuvaa, kun ihastelimme sitä sankoin joukoin ja kuuntelimme projektin kulusta. Vaalea vinyylilankkulattia, Ikean tyylikkäät valkoiset liinavaatekaapit, katon reunaan sijoitetut tyylikkäät ledivalaisimet sekä ruskea divaani ja persialaistyylinen punasävytteinen matto ja muutama kaunis koriste-esine voisivat olla omaa 21-vuotiaan nuoren naisen käsialaa.

Kattaus Espanjan vesikoiraViinilasit SavulohiKoira

Estetiikan vaikutus hyvinvointiin ja terveyteen

Isovanhempieni iättömän tyylin voi helposti yhdistää olevan nuorekkaan mielen ansiota. Yhdistän näiden kahden tekijän vaikuttavan toisiinsa myös toisessa suunnassa. Estetiikan vaikutus hyvinvointiin ja terveyteen on merkittävä, vaikka sen painoarvo jää vähälle terveysnäkökulmasta aihetta tarkastellessa.

Lauseen “kauneus on katsojan silmissä” merkitys on totta, mutta oikeammin kauneus prosessoidaan aivoissa. On yksilöllistä, kuinka aivot reagoivat tiettyihin muotoihin, väreihin ja kontrasteihin silmien havaitessa niitä. Kuitenkin pääpiirteittäin tietyt asiat näyttävät ihmisen silmään kauniilta. Visuaalista mieltymystä voi hyvin verrata makuaistiin – valtaosa varmasti pitää makuelämyksestä kun saa suuhunsa tuoreen vadelman, sveitsiläistä suklaata tai caprese-salaattia ja toisaalta taas esimerkiksi monet juustot, merenelävät tai sienet saattavat herättää oikein himon toisella kun taas toinen ei saisi haarukallista edes suustaan alas. Samoin tietyt tekijät sisustuksessa herättävät valtaosalla ihmisistä aivoissa tiettyjen välittäjäaineiden, kuten dopamiinin ja serotoniinin tuotannon. Jokin monimutkaisempi kuvio tai väriyhdistelmä tapetissa saattaa myös saada aivoissa saman reaktion aikaiseksi tai sitten täysin päinvastaisesti vaikuttavien välittäjäaineiden ryöpyn aiheuttaen negatiivisemman reaktion.

Sitä, miksi aivot reagoivat näköhavaintoihin juuri niinkuin reagoivat voidaan selittää monella tapaan. Tietyt yleiset mieltymykset ovat evolutiivisia, osa perustuu henkilökohtaisiin kokemuksiin jo hyvinkin nuorella iällä ja osa on opittua elämän aikana. Makuhan myös muuttuu usein iän myötä.

AsetelmaAntiikkikaappi KaappiRyijy

Aivot tarvitsevat kaunista

Esteettisyyden vaikutusta hyvinvointiin ja terveyteen on tutkinut esimerkiksi Aaltonen ym. (2016), Galindo ym. (2000) ja Frank ym. (2013). Aivoissa erittyvät välittäjäaineet ohjailevat mielialaamme – eli myös mielenterveyttä ja hyvinvointia. Ympäristöllä siis tosiaan on merkitystä. Kaikki ne tunnit, jotka vietämme kotona ovat hyvin merkittävä osa elämäämme. Se mitä näemme kotonamme ja prosessoimme aivoissamme vaikuttaa mielen hyvinvointiin ja terveyteen. Aivokemialle ei varmastikkaan ole merkittävää se, kuinka paljon tietty huonekalu on maksanut, kuka sen on suunnitellut ja mikä asuinalueen neliöhinta on. Merkittävämpää on varmasti omaa silmää miellyttävät sävyt, tapa kuinka valo kiertää huonetta, tasapainoinen huonekalujen ja esineiden asettelu sekä siisteys ja järjestys. Tärkeää on tietenkin myös lämpimiä muistoja herättävät yksityiskohdat.

Itselleni yksittäinen tärkeä tekijä sisustuksessa on tila. Tyhjä tila saa aivot lepäämään ja samalla se korostaa kauniita huonekaluja ja esineitä sekä tilan muotoja. Paras äitini opettama sisustusneuvo onkin, että tilan näyttäessä kauniilta ilman mitään, ei siihen kannata laittaa mitään.

Tunnelmallisessa Suumalassa kauniita esineitä, valoa, tilaa, värejä ja muistoja on valittu harkiten ja hyvällä maulla – mikä tekee hyvää mielelle. Ei siis ihme, että Suuma ja Suutu voivat niin hyvin.

Jälkiruoka KakkuVanajanlinna

hyvinvointi onnellisuus
Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *