Avokadoa ja artisokkaa iholle ja terveydelle

Pakkasten tultua kaipaan salaatiltakin enemmän täyttävyyttä. Lämpimät salaatit ovat hyvä vaihtoehto, mutta kylmistäkin saa helposti tuhdimpia. Lauantai-ilta meni meillä ihanissa tunnelmissa ystäven järjestämissä syntymäpäivä- ja nimijuhlissa. Tarjoilu oli yleisten juhlaruokien tapaan aika hiilaripitoista ja sunnuntaina tekikin sitten mieli kasvispainotteista tuoretta salaattia. Ruokaisammaksi salaatin tekevät mm. avokado ja artisokka, jotka kannattaa ottaa ihan perusraaka-aineiksi vähähiilarisessa ruokavaliossa niiden monien hyvien vaikutusaineiden takia.

Avokado on ikuinen suosikkini, kesllä ja talvella. Ehkä elimistö himoitsee sen terveellisiä ravintoaineita. Avokado sellaisenaan lasketaankin superfoodiksi erinomaisena rasvan ja energian lähteenä. Avokado hellii ihoa, koska se stimuloi ryppyjä ehkäisevän kollageenin tuotantoa.

Ihmisen pitäisi saada tasaisesti omega 3-, 6- ja 9-rasvahappoja. Avokadosta saa reilusti omega-9-rasvahappoa, jonka on todettu alentavan huonoa kolesterolia, parantavan muistia ja ehkäisevän rinta- ja eturauhassyöpää. Avokadossa on myös runsaasti erilaisia vitamiineja (B, A, K, E), kuituja, verenpainetta säätelevää kaliumia sekä hedelmistä eniten foolihappoa. Sitä tarvitaan solujen lisääntymisessä ja uusiutumisessa. Raskaana ja imetyksen aikana foolihapon tarve kasvaa, koska alkion ja sikiön kehitys vaatii paljon foolihappoa. Samoin esim. antibioottikuuri lisää sen tarvetta. Lisäksi avokado auttaa myös muista ruuista saatavien hyvien aineiden, kuten karotenoidien, imeytymistä.

Artisokka taas tunnetaan jo antiikin ajoista asti tärkeänä maksan solujen uudistumiskyvyn stimuloijana ja sitä on käytetty hoitamaan mm. anemiaa, syöpää, diabetesta ja psoriasista. Artisokalla on monia suotuisia vaikutuksia kolesterolin alentamiseen. Se auttaa myös elimistöä selviämään nopeammin raskaasta ruuasta, mikä tekee siitä täydellisen lisukkeen sunnuntaille, jos lauantaina on ahmittu juhlaruokia. Atisokka sisältää avokadon tavoin runsaasti foolihappoja ja kaliumia. Lisäksi artisokassa on paljon hyviä vaikuttavia vitamiineja ja hivenaineita.

Vähähiilarinen ruokaisa salaatti, max 20 g hh/annos

 

Salaattia, tomaattia, paprikaa, kurkkua
Sipulinvarsia, basilikaa
artisokkaa
Pehmeä avokado (per henkilö)
Muutama mansikka
reilusti basilikan lehtiä
Kastikkeeksi öljyö ja punaviinietikkaa
Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *