Aurinkosalaatti ja tuoremakkarat rennon illanvieton VHH pääruuaksi

Edellinen postaus oli vappuaaton pöydästämme, joka koostui erilaisista VHH-pikkupurtavista. Minulle itselleni kävi tuttu buffetti-ilmiö eli napostelin näitä alkuruuaksi tarkoitettuja makupaloja niin paljon, etten oikeastaan jaksanutkaan ”pääruokaa” ennen kuin myöhään illalla.
Nämä kuvat otin vappuaaton aamuna, jolloin yllätyin iloisesta auringonpaisteesta, vaikka sääennuste oli ollut heikonlainen.  Vaahterat ja koivut jo isoissa lehdissä ja koko päivästä tuli kirkas ja kaunis.

 

Pääruuaksi – tai myöhäissyötäväksi – miten sitä nyt halutaankaan nimittää, halusin myös tehdä jotain vähähiilarista ja terveellisempää ihan perinteisen perunasalaatin ja nakkien sijaan, mutta kuitenkin mennä tutun vapputyylisellä ruualla. Eli jotain rentoa, jota saa tehtyä helposti isonkin annoksen. Muistin ystävältä saadun kaalisalaatin superhyvän reseptin, josta nyt tein vähähiilarisen version ja nimesin sen pirteän värin ja maun perusteella Aurinkosalaatiksi. Salaatti on raikas ja oikeastaan makea, mutta juuri herkullisen tuoreella tavalla, eli ei lainkaan imelä. Tämä on todella herkullinen ihan sellaisenaan tai minkä tahansa grilliruuan kylkiäiseksi. Lisäksi se säilyy hyvin jääkaapissa ja kastikkeen maut vain syventyvät eli sitä voi hyvin tehdä kerralla reilun satsin.

 

Päätimme tehdä Aurinkosalaatin kanssa tuoremakkaroita. Parhaat löytyvät todennäköisesti Hakaniemen hallista, mutta sinne ei ollut nyt aikataulullisesti mitään mahdollisuuksia lähteä. Itse asiassa (lähes?) yhtä hyvä vaihtoehto on Liddlen maukkaat pakastetut tuoremakkarat, joissa on 97% lihaa. Niinpä mies haki niitä pari kiloa.

 

Ja paisteli ne voin ja öljyn seoksessa rautapannulla. Makkarat ovat itsessään niin muhevia, että rasvaa tarvitaan vain vähän ja loput voi kaataa pois. Mitään mausteita ei tarvitse lisätä ja makkarat paistetaan jäisinä eli todella helppo valinta. Makkaroita voi hyvin myös grillata ja kasvattaa nälkää houkuttelevalla tuoksulla. Niitä voi hyvin pitää varalta pakastimessa. Aurinkosalaatin tein jo aamulla ennen töihin lähtöä ja kun mies valmisti makkarat, sain rauhassa keskittyä alkuruokien näpertelyyn ennen vieraiden tuloa.

 

Kun olin saanut sulatella iloisessa seurassa muutaman tunnin pikkupurtavia, niin kyllä tämäkin annos maistui ja sopi vappuaaton myöhäisiltaan hyvin. Oikeastaan voisin suositella tätä mihin tahansa kesäiseen rentoon illanistujaistilaisuuteen.

 

VHH-Aurinkosalaatti, alle 20 g hh/reilu annos
Noin 15 henkilölle:
 
1 kg kaaliraastetta 
1 sipuli  kuorittuna ja pilkottuna
1 purjosipuli silputtuna
200 g herkkukurkkua pieninä kuutioina
1 punainen paprika pieninä kuutioina
1 keltainen paprika pieninä kuutioina
3-4 porkkanaa raasteena
Liemi
1 dl (omena)viinietikkaa
1 dl roliiviöljyä
1 tl suolaa
1,5 dl sokeria vastaava määrä makeutusainetta (tai sokeria, jos ei halua rajoittaa hiilareita)
mustapippuria
Sekoita kaikki kasvikset keskenään. Kiehauta liemiaineen ja kaada kuumana salaatin päälle. Sekoita hyvin.
kauneus
Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *