10 keinoa, joilla selviän syksystä selväjärkisenä

10 keinoa, joilla selviän syksystä selväjärkisenä

Tunnustan, että olen perinteisesti kammoksunut marraskuun alkua. Pimeät aamut ja illat ja sateiset kelit ovat tuntuneet imaisevan energiani, eikä kylmän talven odottelu ole tilannetta juuri auttanut. Syksyn tulo lempivuodenaikani kesän jälkeen on kuitenkin aina vuorenvarmaa ja joitain vuosia sitten tajusin, että omaa asennettani voin muuttaa vain minä itse omalla toiminnallani.

Koska tuulimyllyjä vastaan on turha taistella, päätin kehittää oman selviytymispakettini syksyihin. Nyt olen testannut, kehitellyt ja hionut syksyn energiatyökaluni siihen vaiheeseen, että voin hyvällä omallatunnolla jakaa sen täällä blogissakin. Olepa hyvä, tässä kirjoituksessani 10 keinoa, joilla selviän syksyistä paitsi selväjärkisenä ja terveenä, jopa energisenä ja luovana. Oikeastaan niin hyvin, että nykyisin voin jo sanoa pitäväni syksyistä, niiden raikkaudesta ja hämärästä mystiikasta.

Tänä vuonna olen noudattanut selviytymispakettiani jo pari kuukautta. Varmaan myös siksi olin uteliaalla ja positiivisella mielellä, kun tein Tohtori Tolosen uuden hyvinvointitestin. Jaan kanssasi tuloksenikin tuossa heti selviytymispakettini perässä. Minusta testi oli inspiroiva ja hyödyllinen. Se on hyvä työkalu, joka auttaa tsemppaamaan jatkossa entistä enemmän syys- ja talvikauden hyvinvointiin. Kannattaa käydä tekemässä testi omalla kohdalla täällä.

selkavenytys

10 tehokasta keinoa energiseen syksyyn

♥ 1. Liiku ulkona aina kun voit

Silloin kun on säkkipimeää tai sataa poikittain, kutsuu sohva kieltämättä paljon enemmän kuin ulko-ovi. Nyt kysytään tahdonvoimaa kiskaista lenkkarit jalkaan. Muutaman minuutin päästä raikkaalta tuoksuvassa ilmassa muistat, miksi näin kannattaa tehdä aina kun mahdollista. Käy kavereiden kanssa kävelyllä, se palkitaan punaisilla poskilla ja hyvällä yöunella. Taistele syksyä vastaan lisäämällä ulkoliikuntaa ja ahmimalla happea. Kun ilma on kuulaimmillaan, hakeudu meren äärelle venyttelemään, lenkkeile sateessa ja ulkoile tuoksuvassa syysmetsässä.

lenkkarit

♥ 2. Hamstraa valoa mahdollisimman usein

Tämä vaatii järjestelyjä, jos ei sitten satu olemaan ulkotöissä. Järjestelyt ovat kuitenkin sen arvoisia. Osan lounastauosta voi käyttää pieneen happihyppelyyn. Vartti valoisassa pitää vireystilaa säätelevät hormonimme ojennuksessa.

♥ 3. Nuku silloin kun on yö, ei silloin kun on pimeää

Unirytmiä ei voi enää ajoittaa luonnonvalon kanssa, kun valoa ei enää oikeastaan ole lähelläkään aamua tai iltaa. Pitkät aamu-unet sekoittavat nukahtamisen illalla ja kierre on valmis. Joogien tuhansia vuosia vanha oppi taitaa edelleen olla paras arkirytmi: Mene mahdollisimman usein nukkumaan kymmeneltä ja nouse seitsemään mennessä.

♥ 4. Syö terveellisesti ja juo vettä

Syksy ei ole tekosyy ruokavalion romuttamiselle. Päinvastoin, kiertävät flunssat selätetään kunnon vastustuskyvyllä, johon tarvitaan roppakaupalla ravintoaineita. Syö pari kertaa viikossa kalaa, joka päivä reilusti tuoreita vihanneksia ja hedelmiä, siemeniä ja pähkinöitä. Lisää smoothieihin tuoreiden kasvisten lisäksi laadukkaita luonnonöljyjä ja  superfood-jauheita. Muista riittävä veden juonti kylmälläkin ilmalla, nestevaje väsyttää.

♥ 5. Ota käyttöön lisäravinteet

Uskon, että syksy imee meistä enemmän ravintoaineita kuin mitä saamme normaalista ravinnosta. Aurinko ei enää tarjoa ihollemme D-vitamiinia ja lähikasvikset odottavat seuraavaa kasvukauttaan. Kaikki tehokkaammatkin keinot hyvinvoinnin ja terveyden eteen kannattaa nyt ottaa käyttöön ja siihen osastoon kuuluu ilman muuta laadukkaat lisäravinteet. Itse syön vuoden ympäri ainakin C- ja D-vitamiinia ja kalaöljyä ja viimeistään syksyllä monipuolistan joka aamuisen vitamiinikuppini sisältöä. Olen alkanut kiinnittämään huomiota entistä enemmän ihon, hiusten ja lihasten energian ja hyvinvoinnin turvaamiseen. Siitä kerroin enemmän tässä postauksessa. Uusimpana olen testannut Ubikinonin positiivista vaikutusta päänsärystä eroon pääsyyn täällä. (Siellä on myös arvonnassa laaja lisäravinnetuotepaketti 22.12.2016 saakka)

etutaivutus

♥ 6. Älä lankea sokeriin

Tämä on yksi vaikeimmista selvitymispakettini kohdista. Kun annat sokerille pikkusormen, se vie koko käden. Pimeys houkuttelee nopeiden hiilarien ahmimiseen ja verensokerin heittely aiheutta kierteen, siksi ei kannata edes aloittaa. Varaa kotiin valmiiksi vihannestikkuja ja dippiaineita, makeita mandariineja, pähkinöitä, pakastemarjoja, paahda kurpitsansiemeniä tai tee lehtikaalisipsejä tai porkkanaranskalaisia (ohjeita löydät täältä blogistani). Napostele niitä ennen kuin sokerinhimo saa vallan. Kun olet ollut pari viikkoa ilman sokeria, voit onnitella itseäsi: olet selättänyt yhden hankalimmista riippuvuuksista.

♥ 7. Palkitse itsesi säännöllisesti

Nythän on syksy! Taistele pimeyttä vastaan valoisilla ja positiivisilla ideoilla. Tee säännöllisesti asioita, joista todella nautit. Mene leffaan, nauti kynttiläillallisista, hautaudu viltin alle kuuntelemaan hyvää musiikkia, polta tuoksukynttilöitä, lue kirjoja ja lehtiä, varaa aika hierojalle, käytä lempikosmetiikkaasi. Kaikki ihana, mitä voit itsellesi suoda on nyt sallittua ja jopa suositeltavaa!

laiturilla♥ 8. Ole sosiaalinen

Syksy on useimmille aktiivista aikaa työelämässä. Kun työpäivät venyvät ja illat pitenevä, on helppoa unohtaa ystävät ja kääriytyä omiin oloihinsa. Sekin tekee välillä hyvää, mutta parasta terapiaa ja rentoutusta työn vastapainolle on kunnon juttelu luotettavan ystävän kanssa. Hyviä ystävyyssuhteita ei saa kaupan hyllyiltä, niiden eteen kannattaa nähdä vaivaa. Pidä huolta itsesi lisäksi myös heistä, jotka tarvitsevat seuraa. Käy tapaamassa yksinäistä vanhusta tai ota kummilapsi hoitoon. Hyvän kierrättäminen palkitsee aina.

♥ 9. Tee sitä, mitä rakastat

Minulle luovuus on tärkeää. Luovat projektit tuulettavat mieltäni ja saavat hymyn huulilleni. Sinulle sitä voi olla jokin ihan muu asia. Varaa omaan juttuusi aikaa ja toteuta sitä säännöllisesti. Omat jutut kyllä tunnistaa niiden tuottamasta hyvästä fiiliksestä. Mieti, mitä teit silloin joskus, kun sinulla oli vielä omaa aikaa. Lupaan, että löydät saman tunnetilan nopeasti, kun alat toteuttamaan omaa kutsumusharrastustasi.

♥ 10. Muista huumori ja tee stressistä hyödytöntä

Nauru pidentää ehkä ikää, mutta ainakin takuuvarmasti rentouttaa, laukaisee stressiä ja kuuluu jokaiseen päivään. Sillä on voitettu vakavia sairauksia, mutta vaikkei niin suuresta asiasta olisikaan kyse, niin sillä voi katkaista turhat riidat, pitää oman mielen positiivisena ja nähdä syksynkin paljon kivempana aikana. Huumoria ei ole koskaan liikaa. Kannattaa hakeutua huumorintajuisten ihmisten seuraan ja pitää heistä kiinni.

Pienet asiat yrittävät joskus hermostuttaa. Silloin on hyvä miettiä, miltä ne vaikuttavat parin viikon, kuukauden tai vaikka vuoden  päästä. Niin juuri, täysin mitättömiltä. Pikkuasioista ei kannata stressata ja kun mittakaavaa skaalataan tarpeeksi, lähes kaikki asiat ovat pikkuasioita.

Tein tosiaan uteliaana Tohtori Tolosen hyvinvointitestin, joka oli hyvä lisä tähän syksyn buustaamiseeni. Sain siitä seuraavan tuloksen:

nayttokuva-2016-10-30-kello-19-59-05

D-vitamiinia syön vuoden ympäri, mutta nyt aion tosiaan siirtyä siinäkin vahvempaan ja ottaa Magnesium Plussan käyttöön, samoin kuin Sport-Carnosinkin. Karnosiinista meillä on jo perheessä hyviä kokemuksia. Mies on syönyt Carnosin Fortea ja tytär Sport Carnosinia parin kuukauden ajan. Molemmat ovat pysyneet terveinä ja jaksaneet liikkua säännöllisesti koko kiireisen syksyn.

Tyttärelle olen ostanut vuosia muutenkin Tohtori Tolosen tuotteita. Maajoukkueurheilijamme asuu tällä hetkellä toisella puolella maapalloa, opiskelee ja treenaa aktiivisesti Honolulussa. WhatsAppiin kilahtaa päivittäin viestejä pitkien juoksulenkkien, salitreenien ja surffituntien jälkeen. Pitkät lennot, suurin mahdollinen aikaero, opiskelu uudella kielellä ja hektinen elämä uudessa ympäristössä ovat sekä antoisia että rankkoja juttuja. Kaikki on sujunut niin hyvin, että Sport-Carnosiinin aiomme pitää myös tyttären joka aamun vitamiiniohjelmassa koko talven. Samanlaisia tuloksia Carnosin Fortesta on mies saanut täällä kotona hektisen arjen pyörityksessä.

carnosinitjuliTohtori Tolosen hyvinvointitesti kannattaa käydä tekemässä täällä. Saat hyvän kuvan omasta hyvinvoinnistasi ja ehdotuksia, miten voit parantaa sitä. Osallistu samalla 500 euron arvoisen kylpyläviikonlopun ja kolmen tuotepaketin arvontaan.

*Yhteistyössä Midsona/Tohtori Tolonen 

Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *