Vastauksia lukijoiden kiperiin kysymyksiin

”Kuinka paljon olet miinuksilla dieetillä? Entä lyhyemmällä välidieetillä? Kuinka paljon suunnilleen syöt proteiinia ja rasvoja päivässä? Millainen on perus treeniviikkosi noin suunnilleen?” Mm. näihin ja muihin kysymyksiin vastailen tänään.

– Kuinka paljon olet miinuksilla dieetillä? Entä lyhyemmällä välidieetillä?

Pitkällä dieetillä käytännön tasolla miinuksella olen noin 500 tienoilla tai siitä vähemmän. Dieetin edetessä en enää ole niin paljoa pakkasella käytännön syistä. Siinä vaiheessa, kun ei ole enää niin paljoa poltettavaa eikä keho luovu rasvavarastoista niin helpolla, kulutuksen ja energiansaannin erotus kapenee.

Lyhyemmillä välidieeteillä voi olla reilumminkin pakkasen puolella olettaen, että välidieetti tarkoittaa noin 1-3 viikon pientä siistimistä. Parin viikon aikana kalorivaje ei vielä merkittävästi vaikuta treenitehoihin ja toisaalta aineenvaihdunnan taso ei tuossa ajassa ehdi käytännössä laskea.

– Voiko välidieetin jälkeen jatkaa heti rakennuskautta vai pitääkö silloinki pitää ns. reverse dieetti?

Myös välidieettien jälkeen voi pitää lyhyen siirtymäjakson. Mitä lyhyempi dieetti, sitä lyhyempi reverse ja päinvastoin.

ida jemina

– Kaunko dieettisi yleensä kestää?

Riippuu täysin lähtökunnosta ja siitä mitä dieetillä tavoitellaan.

– Mitkä ovat mielestäsi parhaat liikkeet, joilla voisi korvata kyykyn ja jalkaprässin (koska polvet ei näistä tunnu tykkäävän)?

Voit kokeilla erilaisia kyykkyjen ja prässien variaatioita sekä näin testata mikä tuntuu polvien kannalta luontevimmalta. Ihan ensimmäiseksi kannattaa kuitenkin tarkistaa, että suoritustekniikka on kunnossa. Suurin syy polvikipuiluun löytyy tästä. Voi toki olla myös aiheellista käydä fyssarin paikkeilla, mikäli kyykkyliikkeen suorittaminen aiheuttaa kipua. Useimmiten liikkeistä ei kannata luopua vaan harjoitella liikkeitä polvien ehdoilla esim. pienillä painoilla/ilman painoja ja lähteä vahvistamaan polvea tukevia lihaksia. Polvivammat ovat hyvin yksilökohtaisia, mutta melko pahoistakin vammoista on mahdollista selvitä sitkeällä harjoittamisella. Ensikäden kokemusta tästä löytyy. Polvileikkauksen jälkeen vasta reilun vuoden päästä jalkatreenit alkoivat olla täysipainoisia, vaikka edelleenkin polven ehdoilla mennään.

– Millainen on perus treeniviikkosi noin suunnilleen?

Vaihtelee ohjelman sekä sen mukaan olenko kasvatuskaudella vai dieetillä. Yleisesti noin 4-5 treeniä viikossa. Dieetillä kuluttavampaa, rakennuskaudella ei juurikaan kulutukseen tähtäävää liikuntaa.

– Kuinka paljon suunnilleen syöt proteiinia ja rasvoja päivässä?

Tämäkin riippuu ollaanko dieetillä vai rakennuskaudella. Proteiinia noin 2-3 grammaa painokiloa kohden ja rasvaa noin 1 gramman verran.

icaniwill
ICANIWILL animal trikoot / Nike treenitoppi / Six Deuce trikoot House of Brandonilta

– Mistä otat yleensä hiilihydraatit?

Riisistä, pastasta, kaurahiutaleista, maltosta jne. Ihan peruslähteistä siis.

 – Mitä syöt aamupalaksi yleensä ja mitä suosittelet syötäväksi aamulla?

Tykkään puurosta ja myslistä. Niiden kaverina jotain maitotuotetta, heraa ja pähkinää. Esim. nämä ovat ihan hyviä vaihtoehtoja.

 – Tässä vähän randomimpi kysymys: Mikä on mielipiteesi arkeologiasta ja amerikkalaisesta jalkapallosta? 

Hauska kysymys! Arkeologia on kyllä erittäin mielenkiintoista vaikka ei minulle mikään jokapäiväinen harrastus olekaan. Amerikkalaisesta jalkapallosta taas en tiedä muuta kuin SuperBowl:n.

Lue lisää kysymyksiä ja vastauksia: Vastauspostaus 1 ja Vastauspostaus 2

Kommentit (21)
  1. Hei, millaista kuntouttavaa teit polvelle kuntoutuksen aikana? Itsellä kuntoutus juuri alkamassa..

    1. Hei Linda! Kuntoutus alkoi siitä, että istuuduin penkille ja nousin siitä ylös. Paljon tsemppiä polvien paranteluun <3

  2. hei! onko mahdollista että olen liikaa miinuskaloreilla, haluaisin polttaa rasvaa muutaman kilon, mutta paino on junnannut jonkun aikaa. Syön päivässä 1500 kaloria, olen 170cm ja n. 62,6kg. Käyn salilla 6 krt viikossa lihaskuntotreeniä tekemässä. pitäisikö nostaa kaloreita, ja laihtuisinko siten?

    1. Hei, painon jumahtaminen johtuu yleensä aineenvaihdunnan sopeutumisesta tieyttyyn energiansaantiin samalla aktiivisuusmäärällä. Näissä tilanteissa on tapauskohtaista kannattaako kaloreita liikuttaa alas vai ylöspäin. Myös makroilla on tässä oma roolinsa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *