TREENI OLI HELPPO! MITÄ TEEN VÄÄRIN?

Salille tuli mentyä ja siellä treenattua, mutta kylläpäs oli helppoa! Liikkeet ei oikein ottaneet mihinkään ja hikikään ei irronnut. Mitä teen vääriin?

Treeni kuin treeni muuttuu helpoksi, jos muutama jutsku unohtuu. Tänään tuleekin vinkkejä siihen, mitä niille treeneille voi tehdä, jotka tuntuvat liian iiseiltä tai muutenkin kaipaat lisähaasteetta tekemiseen.

1. VALITSE LIIKKEET OIKEIN

Kaikkia liikkeitä voi todellakin hyödyntää eikä mikään liike ei ole yksittäin paha tai huono, mutta liikkeiden välillä on hirveästi eroa siinä kuinka raskaita ne on suorittaa. Jos treeni koostuu vaikkapa pelkästään vain eristävistä liikkeistä ja siitä puuttuu kokonaan kokonaisvaltaiset isommat liikkeet, on ihan luonnollista, että treeni tuntuu silloin helpolta, koska se on helppo.

Jos verrataan esim. kyykkyä reidenojennuksiin tai hang clean and pressiä vipareihin, on niiden välillä ihan jäätävät erot siinä, kuinka kokonaisvaltaisesti ne rasittavat kroppaa. Vaikka vipareihin laittaisi isotkin painot, eivät ne kertakaikkiaan ole niin kuormittavia kuin isommat liikkeet.

Onko viparit sitten ihan skeida liike? No ei todellakaan. Pienemmillä ja eristävimmillä liikkeillä on ehdottomasti oma paikkansa, mutta treeniä ei kannata rakentaa pelkästään niiden varaan. Ota mukaan myös isoja ja raskaita liikkeitä, niin saat paljon enemmän treenistä irti.

 

2. LISÄÄ PAINOA

Oli liike sitten iso tai pieni – kokonaisvaltainen tai eristävä – kannattaa painot olla tarpeeksi haastavat. Pelkkien sopivien liikkeiden valinta ei vielä riitä siihen, että treenistä tulisi haastava. Pitää valita myös tarpeeksi suuret painot niihin OMIIN voimatasoihin nähden. Se tekeekö viereinen jannu sata kiloa isommilla maastavetoa ei vaikuta sun painohin millään tasolla. Valkkaa painot sulle sopiviksi ja uskalla kokeilla myös vähän isompia painoja. Monissa tapauksissa on vain aina tottunut tekemään jollain tietyllä painoalueella tiettyjä liikkeitä, mutta sitten kun kokeileekin isompia painoja niin hupsheijaa! Se menikin ihan hyvin, kun vähän puri hammasta. Jos siis jokin treeni tai liike tuntuu kevyeltä, painojen lisääminen voi olla paikallaan.

3. TEE LIIKKEET HITAAMMIN

Okei eli raskaita liikkeitä, isompia painoja ja johan lähtee? On vielä pari muutakin juttua, jotka kannattaa tehdä.

Älä päästä itseäsi liian helpolla liikkeitä tehdessä. Hidasta vähän tahtia etenkin eksentrisessä vaiheessa eli jarrutusvaiheessa. Eli ei esim. pommilla alas kyykyssä tai penkkipunnerruksessa vaan rauhassa jarruttaen. Jos ei ole voimailuharrastaja, suoritustapojen kannattaa olla raskaita ja lihaksistoa mahdollisimman tehokkaasti aktivoivia sekä kuormittavia. Tämä tarkoittaa liikkeiden suorittamista mahdollisimman raskaasti hyödyntämättä liiaksi elastista energiaa ja huolehtimalla riittävän pitkästä lihaksen työskentelyajasta kiinnittämällä huomiota sarjojen ja toistojen suoritustempoon. Samoja liikkeitä pystyy tekemään niin eri tavoin. Jos sulla on jo tarpeeksi painoa, kokeile seuraavaksi hidastaa hieman tahtia toistoja tehdessä. Älä säästele työskenteleviä lihaksia vaan koita oikein rasittaa niitä mahdollisimman paljon liikkeen jokaisen toiston aikana, niin että ne pääsevät tosissaan työskentelemään.

KATSO: BOKSILLE NOUSU! TEETKÖ SEN VÄÄRIN?

4. LYHENNÄ PALAUTUSAIKOJA

Jos treeni tuntuu vieläkin liian kevyeltä, voit myös lyhentää palautusaikoja sarjojen välissä. Ei mene nojailuksi ja kuulumisten vaihteluksi. Varo kuitenkin, ettei niistä tule niin lyhyitä, että sen takia on otettava pienemmät painot sarjoihin.

PARASTA!

Mikä tässä hommassa on parasta? No se, että niihin omiin treeneihin ja niiden tehoihin pystyy itse vaikuttamaan tosi paljon ja tekemään muutoksia sekä hiomisia vaikka jo heti siinä seuraavassa treenissä. Näitä kaikkia kohtia ei myöskään välttämättä tarvitse täräyttää kehiin kerralla. Esim. jos olet tottunut tekemään vain pieniä liikkeitä treeneissä, ota seuraavaksi mukaan myös ne isommat liikkeet, äläkä stressaa muusta. Jos taas lisäät nyt joihinkin liikkeisiin painoa, niin älä heti samalla lyhennä myös palautumisaikoja. Askel askeleelta kohti tehokkaampia treenejä!

MITES SE HIKI?

Ja mitä tuohon hikiasiaan tulee – hiki ei ole mikään hyvän treenin tae. Se voi joko irrota valtoimenaan tai olla irtoamatta ja jumppa on siitä riippumatta saattanut olla hyvä ja kehittävä. Riippuu siis tosi paljon treenin luonteesta (vertaa esim. salitreeni tai HIIT-treeni) ja toki myös ihmisestä, kuinka paljon hikoilee. Tottakai kunnon treenissä yleensä tulee enemmän tai vähemmän hiki ja jos ei koskaan missään treenissä yhtään kainalot kostu, kannattaa lähteä vaikkapa edellä mainituilla vinkeillä koventamaan sessareita. Pääasia onkin antaa oikeasti parhaansa ja nimenomaan just se ratkaisee ja sillä pääsee pitkälle. Kun tän on tehnyt voikin sitten ihan mielenkiinnosta katsoa kuinka paljon sitä hikeä pukkasi.

Mahtavia treenejä jengi!

KATSO MYÖS: Aloittelija – muista nämä asiat ennen salille lähtemistä!

EDELLISESSÄ POSTAUKSESSA: RUOKATIPSI! TÖRKYHYVÄ ATERIA ARKEEN JA VIIKONLOPPUUN!

 

Kommentit (4)
  1. Hello! Minä kysyisin vähän noista lisäravinteista.. Palautusjuoma on ainut mitä olen joskus juonut kovan treenin jälkeen. Mutta nyt kiinnostaisi esimerkiksi sun instagramissa näkyneet nää persikkajääteehässäkät. 😀 Voiko niitä juoda tai onko niistä hyötyä, jos sellaisia ottaa, vaikka ei olekaan mikään himotreenaaja? Sopiiko sellaiset vain kovan salitreenin kylkeen vai lasketaanko pidempikestoinen liikunta, hiihto, lenkkeily?

    1. Moi! Hyvä Jnita! Palautusjuoma onkin hyödyllisin! Kaikki muu sen lisäksi on vain plussaa ja hienosäätöä 🙂 Treeniä ennen tai sen aikana voi halutessaan juoda aminohappoja, kuten EAA:ta tai BCAA:ta. Niiden tarkoituksena on suojata lihaksistoa huomattavasti kuormittavan lihastreenin, kuten salitreenin aikana. Aerobisten aikana en tästä lähtisi stressaamaan 🙂

  2. Pitkästä aikaa pääsin ihan salille tänään! Täällä pohjoisessa on ollut -30 pakkasia pari viikkoa, joten ei puhettakaan, että salille olisi voinut lähteä. Autoa ei siellä saa lämmitykseen.. Mutta kuitenkin, nyt pääsin ja minäpäs testasin tässä postauksessa olevia paria asiaa. Keskittymällä keskityin ensinnäkin siihen työtä tekevään lihakseen ja hiljensin vähän tempoa. Oi että tuntui makealta lihaksessa 💪

    1. Hurja mitkä pakkaset! Täällä ei ihan noihin lukemiin vielä ollakaan päästy. Kiva jos pääsit pitkästä aikaa taas käymään ja ihan super, että heti otit kikat käyttöön!😍💪 Loistava meininki!!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *