Treenaatko ulkonäön vuoksi? Hyi sinua!

Moni saliharrastaja on varmasti törmännyt usein kysymykseen: ”minkä takia treenaat?” Tähän on toki aika monta vastausta jo senkin takia, kun salilla voi harrastaa montaa eri lajia. Osa treenaa valittuihin liikkeisiin voimaa ja treeni keskittyy tukemaan näitä tavoitteita. Jotkut käyvät vetämässä päälajiaan varten suorituskykyä parantavia lihaskuntotreenejä, jolloin sali toimii oman harrastuksen tukena. Nykyisin näkee myös paljon vanhuksia kolistelemassa rautoja, mikä on tosi hienoa, sillä hyvän lihaskunnon merkitys sen kuin kasvaa iän myötä! Toki moni nuorempikin käy jumppaamassa terveydelliset tavoitteet kiikarissa. Näiden lisäksi salilla käydään usein muokkaamassa kroppaa – lihasmassan tehokkaaseen muovaamiseen punttien heiluttelu sopiikin kuin nenä päähän.

treenaatko ulkonaon vuoksi

Täysin ilman mitään tutkimustietoa voisi ihan vain omiin havaintoihin perustuen päätellä useimpien salilla aikaansa viettävien kuuluvan viimeisenä mainittuun ryhmään, vähintäänkin jossain määrin. Itsekin käyn treenaamassa ensisijaisesti kehonmuokkaus tähtäimessä. Mutta onko häpeä myöntää, että treenaa ulkonäön takia?

Joskus tulee vastaan epäilevän uteliaita tiedusteluja treenaamisen motiiveista. Vähän niin kuin rivien välistä paistaisi pieni paheksunta. Erityisesti salitreenaamiseen ja ulkonäköön liittyykin edelleen yllättävän paljon ennakkoluuloja.

treenaaminen ulkonaon takia

 ”Ulkonäön takia” treenaaminenhan ei automaattisesti poissulje muita tavoitteita. Mitä jos ravitsee kroppaansa hyvin ja pitää aktiivisesti huolta lihaskunnostaan, voisiko sillä olla kohentuneen ulkomuodon lisäksi mitään muita hyviä vaikutuksia? Parhaimmillaan salitreenissä yhdistyvätkin terveydelliset ja myös ne monen tavoittelemat ulkonäölliset hyödyt – aivan samalla tavalla kuin esimerkiksi lenkkeilyssä ja jumppatunneilla. Usein sinne lenkkipolullekin lähdetään karistamaan kiloja, parantamaan kuntoa ja nauttimaan urheilusta, vaikkei sitä niin ulkonäkökeskeiseksi lajiksi mielletäkään. Ja mikäs siinä – ei se ole mikään häpeän asia huolehtia itsestään!

Itse en kävisi salilla, jos se ei olisi myös kivaa. Tämä onkin yksi tärkeimmistä asioista liikunnassa – sen pitää olla hauskaa! On todella motivoivaa asettaa itselleen tavoitteita ja treenata niitä kohti. Sitäkin palkitsevampaa on nähdä konkreettisia tuloksia, oman työnsä ja uurastuksensa jälki. Rakastan sitä tunnetta, kun treenissä on antanut kaikkensa ja naama hohtaa paloauton punaisena. Lisäksi treeni antaa niin paljon energiaa muuhun elämään ja tuo käsittämättömän hyvänolontunteen. Vaikka ulkomuoto onkin suuri treenaamisen syy ja yksi motivoiva tekijä, antaa treeni ihan hirveästi kaikkea muutakin.

treenaamisen syyt

No jaksaisinko kolisuttaa rautaa monta kertaa viikossa, jos sillä ei olisi mitään vaikutusta ulkonäkööni vaikka kuinka kovaa treenaisin? En. Entä jaksaisinko todella panostaa treeniin, jos se muokkaisi kroppaa mutta ei antaisi yhtään mitään muuta. En. Asiat eivät koskaan ole joko pelkästään mustaa tai valkoista, vaan ovat aina kytköksissä toisiinsa.

Treenaatko ulkonäon, terveyden, hyvänolontunteen vai huvin vuoksi – vai kenties kaikkien?

Kommentit (18)
 1. Satu Ristimäki
  2.11.2014, 16:15

  Treenaan molempien takia. Ennen olin aivan varma että treenaan ainoastaan ulkonäön vuoksi, mutta pitkän treenitauon jälkeen kaipasin treenausta muutenkin kuin vain sen takia että takapuoli oli levähtänyt. 😀
  Alunperin piti tulla kommentoimaan, että onpas kiva lukea hyvin kirjoitettua tekstiä (ja hyviä kuvia!). Usein treeniblogien kirjoitusasu on tasoa Body-lehden artikkelit.. if you know what i mean..

  1. Hienoa! Sitä tunnetta ei kyllä voita mikään kun tauon jälkeen pääsee taas treenailemaan! 🙂 Hih ja kiitos kovasti, mukava kuulla!:)

 2. karstakeuhko
  2.11.2014, 16:26

  toi paheksunta johtuu varmaan siitä että salilla näkee usein porukkaa jotka treenaa pelkästään rintaa, hauista ja vatsalihaksia. se on aika typerän näköistä kun ei selässä ja jaloissa oo yhtään massaa ja ryhti on ihan surkea. jos haluaa kovan näköisen fysiikan niin kokovartalo treenit on mun mielestä siihen paras ratkaisu. toki jotain hauista voi vähän pumppailla jos se on pahasti ojentajaa jäljessä.

  1. Jokainen taplatkoon tyylillään:)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *