TREENAATKO LIIAN KOVAA? ONKO SE EDES MAHDOLLISTA?

Onko liian kovaa treenaaminen mahdollista? Kannattaako aina treenata niin kovaa kuin ikinä pystyy, jos haluaa tuloksia? Mitä se kovaa treenaaminen oikeastaan tarkoittaa?

Oma filosofiani treeneissä on work smart, not hard. Tulosten eteen täytyy ehdottomasti tehdä kovasti töitä, mutta meneekö jossain kohtaa raja, jonka jälkeen enemmän ei ole enää parempi?

Todellakin menee! On tärkeää muistaa, että kehityksen kolme peruspilaria ovat treeni, ravinto ja lepo. Jos näistä YKSIKIN on epätasapainossa ja liian ylikorostettuna suhteessa muihin, ei kokonaisuus johda parhaisiin tuloksiin. Laadukkaasti ja nousujohteisesti neljä kertaa viikossa salilla tunnin verran treenaava saavuttaa suurella todennäköisyydellä selvästi parempia tuloksia kuin seitsemänä päivänä kolme tuntia kerrallaan silmät vaahdossa kroppaansa rankaiseva höyrypää. Syy tähän liittyy juuri edellä mainittuihin kolmeen peruspilariin – kehitykseen tarvitaan myös lepoa, ei pelkkää salia.

Se on vähän sama asia kuin kuopan kaivaminen. Olisihan sekin rankkaa työtä kiskoa paljain käsin mutaa, hiekkaa, kiviä ja juuria joka päivä aamusta iltaan, mutta samanaikaisesti naapuritontilla kaivinkoneen kuljettaja hoitaa saman homman kahvikuppi kädessä minuutissa eikä tullut edes hiki. Se on work smarttia – ei se kuinka paljon tekee töitä, vaan mitä saa aikaiseksi. Ja aikaa jää muullekin elämiselle huomattavasti enemmän.

Salin puolella on tietenkin turha toivoa kauheita tuloksia ilman minkäänlaisia ponnisteluja, eikä löysäily treeneissä ole tämän jutun pointti, mutta laadukas treeni tarkoittaa muutakin kuin liian kovaa. Tähänkin kuitenkin liittyy poikkeuksia ja lopussa kerronkin, milloin on mahdollista treenata hyvässä mielessä liian kovaa niin, että siitä on erityisesti hyötyä.

Koska saliharrastuksen kehitystä on syytä mitata vuosissa, on olennaista zoomata hieman ulos miettien myös mahdollisimman pitkälle johtavia suunnitelmia pitkällä aikavälillä. Päivätasolla tarkasteltuna järkyttävän kovalla suhteellisella intensiteetillä ja yltiöpäisen kunnianhimoisella volyymilla tehty treeni tuottaa varmasti kovan kasvuärsykkeen, mutta entäs sitten kun hommaa pitäisikin jatkaa viikosta ja kuukaudesta toiseen tuloksekkaasti? Silloin ei enää niin pitkälle pötkitäkään.

Tätä voisi verrata vaikkapa juoksuun, jossa lähtisi heti lähtöviivalta pinkomaan ihan täysiä. Hetken aikaa siinä saattaisi jopa miettiä, että ei saakeli nyt menee muuten hyvin ja matka taittuu vauhdilla. Ennen pitkää jalat ja keuhkot alkavat kuitenkin piiputtaa, eikä vauhti pysy enää yllä. Pikkuhiljaa takaa alkaa kepeästi vilahdella juoksukavereita ohi ja mieletön spurttaaminen alkaa kaduttaa, sillä matka jolle lähdettiin, paljastuukin maratoniksi.

Liian kovaa treenaaminen tarkoittaakin sitä, ettei nousujohteisuutta pääse kovin pitkään tapahtumaan, sillä treenataan jatkuvasti yli oman palautumiskyvyn. Pitkässä juoksussa suorituskyky lähtee näin itse asiassa laskuun. Laadukkaasti toteutettu treenisuunnitelma huomioikin sekä nousujohteisuuden että palautumisen.

No mites se poikkeus sitten? Milloin yli rajojen treenaamisesta voi olla hyötyä?

Niin kuin aiemmin mainitsin, liian kovaa treenaamista kuitenkin voi ja kannattaa hyödyntää työkaluna. Se ei automaattisesti ole huono juttu vaan joskus ihan päinvastoin. On nimittäin tärkeää kehittää omaa kykyään palautua ja se vaatii juuri ajoittaista rajojen rikkomista. On siis mahdollista treenata liian kovaa myös hyvässä mielessä. Erityisesti kun edetään kohti treenijakson loppua, olisi usein hyvä ylittää itsensä ja tarkoituksenmukaisesti treenata kovempaa kuin palautumiskyky sallii. Tämä ajanjakso kestää kuitenkin vain suhteellisen lyhyen aikaa ja siitäkin on itse asiassa sitten myöhemmin tarkoitus palautua, muttei aivan heti vaan hetken päästä kevennetyllä jaksolla. Katso: Opas kevennettyyn viikkoon

Kuka vaan voi treenata kovaa – sen kun laittaa kiekkoja tangon päähän ja kyykkää pyörtymiseen asti. Sitten kun vielä kovan asenteen lisäksi asettaa laadun ensimmäiseksi prioriteetiksi – silloin on luvassa tiukkaa kehitystä.

Jes! Tsemppiä päivään jengi! Ja hei katso myös ihan superhyödyllinen postaus, jossa on monia sellaisia kohtia, joista ei kauheasti puhuta: SKIPPAATKO JONKIN NÄISTÄ JALKATREENISSÄSI? EI KANNATTAISI!

EDELLISESSÄ POSTAUKSESSA: MITÄ MIELTÄ OLEN LÄHENTÄJÄLAITTEISTA?

🔥 Katso valmennukseni TÄÄLTÄ 🔥

 Seuraa Instagramissa: @idajemina 

Kommentit (5)
 1. Mitkä ja mistä nuo toisen kuvan harmaat housut on? 😍

  1. Moi! Ne on Casallin trikoot! ❤️❤️

 2. Olen luonteeltani helposti kyllästyvä samoihin toistoihin, joten teen salilla mielelläni HIIT-tyylillä 2 sarjaa ja ulos. Mutta pilaanko sillä kaikki mahdollisuuteni saada lihasta, eli onko kuitenkin parempi koittaa sinnikkäästi jaksaa vielä se 3. sarja sinne loppuun jos haluan edes hieman lihasta läskin tilalle? Toistaiseksi olen vielä rapakunnossa, joten saan aika helpostikkin hien pintaan 2-sarjalla suht hyvillä painoilla (harjoittelen edelleen tekniikkaa + nivelvaurioita). Summa summarum: Onko 2 sarjan HIIT-salitreeneistä hyötyä vai vaaditaanko siihen 3-sarjaa?

  1. Heippa!
   HIIT terminä viittaa aerobiseen harjoitteluun pikemminkin, kuin lihaskuntoharjoitteluun, eli sillä ei sinänsä ole tekemistä lihasten kasvattamisen kanssa. Kolme sarjaa on hyvä varsinkin, jos teet lihasryhmän vain kerran-kaksi viikkoon. Tällöin toistoja per lihas tulee tarpeeksi. Toisaalta itsekin aloittelijana harjoittelin tekniikoita juurikin kahdella sarjalla ja kun voimat kasvoivat, lisäsin sitten kolmannenkin. Välillä teen neljäkin. Hiki ei ole mikään pääasiallinen mittari lihaskuntotreenin vaikuttavuudesta, vaan tämäkin liittyy aerobisen harjoittelun puolelle. Tiedän parikin valtavaa kaappia, joilla harvemmin tulee hikipintaan. Yksilöllistä siis.

   Rasvaa ei myöskään voi korvata lihaksella (paitsi jossain määrin alussa), vaan lihaksia kasvatetaan plussakaloreilla ja rasvaa poltetaan miinuskaloreilla. Näin niinkun yksinkertaisesti selitettynä.

   Kuulostaisi siis siltä, että voisit vielä vähän perehtyä lisää lihaskuntoharjoittelun saloihin. Hyviä paikkoja tälle on tämän Iidan blogin lisäksi esim Lihastohtorin -blogi ja pakkotoisto -foorumi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *