TOINEN PAKARA PIENEMPI? MITÄ TEHDÄ?

Tuntuuko siltä, että toinen kankku olisi vähän isompi kuin toinen? Näkyykö eroa vähän jopa peilistä? Entä tuntuuko, että treenissä toinen pakara aktivoituu paljon toista helpommin? Mitä tällaisessa tilanteessa voi tehdä?

Ihan ensiksi – kukaan ei ole täydellisen symmetrinen ihminen! Jonkinasteista toispuoleisuutta löytyy yhtä paljon kuin treenaajia saleilta ja se on ihan luonnollista. Epäbalanssiin voi vaikuttaa niin rakenteelliset ominaisuudet, treenitavat, vammat kuin näiden kaikkien yhdistelmät. Yleensä mahdolliseen eroon ei edes kiinnitä huomiota kukaan muu kuin itse, mutta onko asialle kuitenkin jotain tehtävissä niin, ettei ero pienemmän ja suuremman kankun välillä vain kasva? Onko joitain keinoja, joilla siihen pienempäänkin pakaraan saisi vähän lisää kehitystä?

Totta hemulissa! Tässä muutama vinkki, joita kannattaa kokeilla ja yksi asia, jota kannattaa välttää. Samoja tipsejä pystyy soveltamaan myös muihinkin lihaksiin, oli epäbalanssi sitten käsissä, reisissä taikka just niissä pakaroissa.

HAETAAN TUNTUMA HEIKOMMALLA PUOLELLA

Yleensä laahaavan puolen tunnistaa treenien aikana siitä, että tuntuman saaminen siihen on haastavaa tai heikompaa kuin toiseen puoleen. Jos laahaavassa puolessa ei suoritusten aikana tunne samalla tavalla poltetta kuin vahvemmassa, on paikallaan lähteä liikkeelle yksinkertaisista tuntumaharjoituksista tehden niitä vain heikommalle puolelle. Tähän toimii parhaiten ilman vastusta tehtävät kehonpainoliikkeet, kuten pakarapotku nelinkontin jalka koukussa tai yhden jalan glute bridge. Näiden harjoitusten myötä heikompi puolikin voi alkaa pikkuhiljaa löytyä paremmin ja tuntuman saaminen myös haastavammissa tilanteissa helpottuu. Kokeile kehonpainoliikkeissä pitää myös pieni pito supistusasennossa. Tämä auttaa usein tuntuman löytämiseen.


Pakaroille on helppo tehdä myös jännittelyharjoituksia supistamalla heikompaa puolta eri asennoissa. Kokeile vaikka heti tätä lukiessasi jännittää pakaroita yksi kerrallaan. Oliko toisen puolen jännittäminen helpompaa kuin toisen? Näitä harjoituksia voi hyvin tehdä päivän mittaan useaan otteeseen.

PIENET PAINOT KEHIIN

Kun hommaa alkaa hoksata ilman vastusta, voi lihaksen työstämistä alkaa opettelemaan pienellä määrällä vastusta eristävin liikkein. Näiden harjoitusten ei siis ole tarkoitus olla kovia treenejä, vaan noin reilun kymmenen toiston pituisia poltteluita kuitenkin jättäen voimia varastoon – ideana on oppia tekemään liike lihaksella. Tämä on tärkeää, sillä liiallisen väsymyksen myötä tekniikka hajoaa, joka lähinnä haittaa heikomman puolen aktivaation tehokasta oppimista. Jotkut liikkeet, kuten esim. glute bridge yhdellä jalalla on jo niin raskas, että pelkällä kehonpainolla pumppailu riittää. Toisaalta joissain liikkeissä kevyt kuminauha tai esim. nilkkapaino voi olla hyödyllinen. Koita myös valita alkuun sellaisia liikkeitä, joissa saat helpoiten tuntuman. Täältä voit kurkkia: BOOTY-LIIKKEITÄ KOTIIN ja tästä pistää testiin TEHOKKAAN PEPPUTREENIN KOTONA

HEIKOMMALLE PUOLELLE LISÄÄ DUUNIA!

Jos epätasapainoa on havaittavissa voi tilanteen korjaamiseksi kovissa treeneissä kokeilla jonkun aikaa suorittaa yhden raajan liikkeissä heikommalle puolelle aina tuplamäärän sarjoja suhteessa vahvaan puoleen. Tämän ekstratyön myötä heikompi puoli pääsee kuromaan kiinni vahvempaa puolta ja epäbalanssin korjaaminen voi vauhdittua selvästi.

VÄLTÄ TÄTÄ!

Varsinaisissa treeneissä vältä failurea kahden jalan liikkeissä. Tämä on hyvä muistaa siksi, että väsymisen seurauksena vahvempi puoli astuu entistä tarmokkaammin esiin auttamaan heikompaa puolta ja näin liike lopulta alkaa painottua vahvemmalle puolelle. Tee siis sen verran kun jaksat puhtaasti ja jätä setti siihen. Hieman kärjistäen – liian pitkälle puskemalla vahva puoli voi vahvistua entisestään ja epäbalanssi sen kuin kasvaa.

Heikosta puolesta ei välttämättä koskaan kehity täysin samanveroista vahvemman kanssa, mutta selvimpiä laahauksia voi näillä keinoin tasoitella. Ei muuta kuin kinkut kihisemään!

LUE MYÖS: ETKÖ SAA SELKÄÄN TUNTUMAA? OTA NÄMÄ 10 KIKKAA KÄYTTÖÖN!

EDELLISESSÄ POSTAUKSESSA: RASVANPOLTTOTREENI X 3 – NÄMÄ TOIMIVAT!

👻 Seuraa snapchatissa: idajemina 👻
YouTubessa: Ida Jemina 
Instagramissa: @idajemina 
Facebookissa: Ida Jemina

Kommentit (6)
 1. nyt huvittaa ajatella kuinka moni täällä ruudun toisella puolella alko ulkopuolisen näkökulmasta tuntemattomasta syystä kankkua yhtäkkiä flexaamaan 😁 itellä huomaan heikompaa puolta jännittämällä takareiden osallistuvan touhuun kans mikä on kyllä tuttu juttu lantionnostoissa 😩

  1. Hahahah hyvä meininki!😁 Hei kokeile venytellä lonkankoukistajia, joskus heikomman puolen lonkankoukistaja saattaa kinnata ja tällöin pakara ei pääse kunnolla aktivoitumaan ojentavissa liikkeissä 🙂

 2. Kiitos tästä! Hyvin harva ottaa esille epäsymmetrisyyden treeneissä.
  Itsellä juurikin tämä ongelma, niin pakaroissa, kuin käsissäkin. Molemmissa oikean puolen raajoissa pienet vauriot, joiden takia tuntuma osuu herkemmin muulle kuin treenattavalle alueelle.
  Otan vinkit heti testiin. 🙂
  https://ehbblogi.blogspot.fi

  1. Anytime Camilla! Mahtavaa, että vinkit menee käyttöön, toivottavasti näistä on apua! 😊

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *