TÄTÄKÖ FITNESS ON TÄNÄ PÄIVÄNÄ?

Fitnesstrendit. Mihin suuntaan ollaan menossa? Mikä alkaa väistyä ja mikä on nyt pinnalla? Eräs lukija esitti minulle kysymyksen tiedustellen omia havaintojani fitness-/hyvinvointi-trendeistä, jonka innoittamana rupesin pohtimaan missä tällä hetkellä mennään ja mihin ollaan mahdollisesti suuntaamassa.

Ihan kaikkiin asioihin liittyy trendejä. Oli kyse sitten vaatteista, hiustyyleistä, ruokavaliosta, tv-ohjelmaformaateista tai teknologisista laitteista – niihin liittyy aina mitä moninaisimpia pitkän aikavälin kehityssuuntia. Entäs fitness ja treenaaminen? Tässä yhteydessä ei siis viitata fitness-lajeihin, vaan yleiseen hyvinvointitrendiin.

Muutakin kuin fitness-buumi

Aiheeseen liittyen on helppo yhdistää edelleenkin valloillaan oleva fitness-buumi, joka sai tuulta siipiensä alle muutama vuosi takaperin erityisesti bikini-kilpailuiden saavuttaman suuren suosion myötä. Fitness-buumi eri muodoissaan on ehdottomasti osana hyvinvointitrendiä, joka on kuitenkin kokonaisuudessaan laajempi käsite. Hyvinvoinnista ollaan oltu kiinnostuneita aina ja tullaan olemaan aina jatkossakin – vain kehityssuunnat muuttuvat ajan saatossa.

Jo joskus lapsena katselin, kuinka äiti laittoi hikinauhaa otsalle ja lähti jytäjumppaamaan aerobic-tunneille. Se oli sen ajan fitness-trendi. Silloin itsekin mietin innoissani, että minusta tulee joku päivä jumppatäti ja tietyssä mielessä niin taisi vähän tullakin.

Myöhemmin ripustettuani luistimet narikkaan oli aikaa testata uusia mahdollisuuksia urheilun saralla ja niihin aikoihin reilu vuosikymmen sitten kovinta huutoa olivat bodypumpit sekä muut vastaavat ryhmäliikunnat. Ryhmäliikuntatunnit eivät siis sinänsä olleet mitenkään uutta, mutta ajan saatossa trendi oli kehittynyt ja sen hetken juttu oli yhdistää uudella tavalla lisäpainojen pumppaaminen jumppatunteihin. Ai että on muuten rankkaa ja hauskaa! Nautin todella paljon tiukoista ryhmäliikuntaseteistä, mutta pikkuhiljaa kuntosalitreeni vei kuitenkin mennessään.

Tuohon aikaan salitreenaaminen oli selvästi enemmän miesten juttu ja naiset olivat huomattavasti vähemmän edustettuina saleilla verrattuna tähän päivään. Se oli osa silloin vallitsevaa trendiä. Kävin noihin aikoihin eräällä isolla kaupallisella salilla, jossa saattoi nähdä tyttöjä korkeintaan pari kertaa viikon treenien aikana. Hiljalleen salitreeni alkoi yleistymään hieman naistenkin keskuudessa, mutta tuolloin tuntui olevan vielä erityisen selkeä jako naisten ja miesten treenitapojen välillä. Siihen aikaan lihaksikkuus ei ollut erityisen tavoiteltavaa. Edelleenkin eroavaisuuksia toki on, muttei samalla mittakaavalla.

Trendit kehittyvät, eivät katoa

Treeni-ilmiöt eivät välttämättä synnyttyään katoa jonkun uuden jutun noustessa pinnalle, ainakaan samalla tavalla kuin vaikkapa vaatetrendien kanssa saattaa käydä. Jokin muutama vuosi sitten pinnalla ollut vaatetyyli on armotta tänä päivänä out, mutta hyvinvointitrendeissä dynamiikka on hieman erilainen. Toki oikeastaan kaikissa aiheissa muoti toistaa itseään ajan saatossa – niin vaatteissa kuin urheilussakin.

Bikini-kisojen saavutettua suuren suosion fitness-buumi räjähti käyntiin nykyisessä muodossaan, joka viimeistään täytti kuntosalit yhtälailla naisista kuin miehistä. Siltikään esim. ryhmäliikuntatunnit eivät ole kadonneet mihinkään. Ne ovat olleet suosittuja jo vaikka kuinka kauan ja tulevat varmasti olemaan myös jatkossa. Toisaalta kuntosalitreenaamisen suosiokin tulee mitä todennäköisimmin pysymään voimissaan, johon liittyen varmasti nousee tulevaisuudessa erilaisia uusia trendejä. Yksi esimerkki jo tapahtuneesta tällaisesta monipuolistumisesta voisi olla vaikkapa CrossFit, joka nousi menestyksekkäästi perinteisen raudankolistelun rinnalle. Lisäksi myös kehonpainolla treenaaminen on nykyisin suosittu tapa laittaa lihakset töihin.

Käännekohdan äärellä

Eräs selkeä fitness-buumin myötä kehittynyt seikka liittyy lihaksikkuuden pelon vähenemiseen naisilla. Nainenkin saa olla lihaksikas ja käydä salilla, eikä siinä ole mitään kummeksuttavaa. Lihaksikkuuden saavuttamiseksi tarvitaan kovaa mekaanista kuormitusta ja tietynlainen treenirohkeus onkin kehittynyt huimasti viime aikoina.

Tuntuu kuitenkin myös, että aletaan olla eräänlaisen käännekohdan äärellä. Mahdollisimman lihaksikas ja vähärasvainen fysiikka ei ole enää niin usein se mihin tähdätään. Hyvinvointitrendi on jatkuvasti kehittymässä kokonaisvaltaisemmaksi ja se jos mikä on tervetullutta!

Käytännössä tähän liittyy lisääntyvää tietoisuutta terveellisten ja urheilullisten elämäntapojen johtamisesta kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin. Harmillisesti on jonkun verran tapauksia, joissa harrastus on lähtenyt lapasesta ja jotain on mennyt pieleen tavoitellessa kestämättömin keinoin liikaa ja liian nopeasti. Tällaisista myös uutisotsikoihin päätyneistä jutuista ei kuitenkaan tulisi vetää johtopäätöksiä, että treenaaminen tai terveelliset ruokailutottumukset olisivat itsessään vaarallisia. Päinvastoin tasapainoisesti toteutettuna ne edistävät huimasti terveyttä ja hyvinvointia. Juuri tasapainoisuus on toivottavasti yksi tulevaisuuden tärkeimmistä avainsanoista.

Ja vaikka fitness-ilmiöihin liittyy luonnollisesti paljon ulkonäkökeskeisyyttä, ei sekään ole mitenkään automaattisesti paha asia. Toivotunlainen esteettinen kehittyminen ja terveelliset elintavat pitävät toisiaan käsistä kiinni kulkien yhtä matkaa samaan suuntaan, mutta kaikessa liika on tietysti liikaa. Tsekkaa: Treenaatko ulkonäön vuoksi? Hyi sinua!

Kokonaisvaltaisuuteen ja tasapainoisuuteen liittyen henkinen hyvinvointi on selvästi saamassa ansaitsemaansa painoarvoa lisääntyvässä määrin. Itsensä hyväksyminen on jo jonkun aikaa ollut tapetilla. Voi ja saa siis olla tavoitteita sekä pyrkimyksiä myös fysiikan kehittämiseen, mutta  itsensä ruoskiminen kaikista turhistakin asioista on jäämässä taka-alalle. Ehkäpä sitä ollaankin matkaamassa kauemmas ääripäistä kohti kultaista keskitietä. Poispäin, kärjistettynä sanoen, anteeksiantamattomasta täydellisyyden tavoittelusta mahdollisimman nopeasti keinolla millä hyvänsä. Tästä huomaa viitteitä mm. asetettujen tavoitteiden realistisuudesta sekä siitä, ettei liikunta ja ruokavalio hallitse koko elämää.

Itsensä hyväksymiseen liittyen on kuitenkin myös äärimmäisen tärkeää erottaa esimerkiksi terve itsekritiikki itseinhosta. Kehitettävää saa löytää ilman, että se mielletään vain pahana asiana ja asioista puhuminen niiden oikeilla nimillä tulee edelleen olla mahdollista. 

Näiden juttujen lisäksi tekemisen mielekkyys vaikuttaisi olevan samalla saamassa lisää kunniaa. Ei ole pakko tehdä asioita juuri tietyllä tavalla vain optimaalisuutta ajatellen naama irvessä, ellei siitä nimenomaisesti tykkää. On huikean tärkeää urheilla tavoilla, joista nauttii – silloin saa kokonaisuudesta niin paljon enemmän irti!

Paita täältä / Shortsit täältä / Kengät täältä

Tätäkö siis on fitness tänä päivänä? Omakohtaisten havaintojen pohjalta homma näyttäisi yleisellä tasolla liikahtaneen edellä mainittuihin suuntiin ja ainakin toivon samanlaisen kehityksen jatkuvan.

EDELLISESSÄ POSTAUKSESSA: MIKSI YHTÄKKIÄ AMSTERDAMISSA?

 

👻 Seuraa snapchatissa: idajemina 👻
YouTubessa: Ida Jemina
Instagramissa: @idajemina
Facebookissa: Ida Jemina

Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *