TARVITSEEKO TAVISTREENAAJA KEVENNETTYJÄ VIIKKOJA?

Aivan mahtavaa keskiviikkoa murut! Kolme kovaa lukijoiden kysymystä tärähtää ilmoille nyt ohhhh yesssss! Kyllä te olette sellaisia epeleitä että!!

FAILURE VAI HILLITYT TOISTOT JA PAINOT?

Moikka! Vakuutuin postauksestasi ja tiedoistasi. Tykkään sun blogista muutenki tosi paljo!

Mä oon jonku aikaa miettiny yhtä kysymystä ja aattelin et voisit osata vastata. Vuos sit kävin ahkeraan salill ja tuntui et treenit todellaki meni perille. Muutaman kuukaude tauon jälkeen alotin nyt taas mut tuntuu ettei treeneistä saa oikee tehoja irti. Kumpaa suosittelet, lihaksen treenaamista failureen asti vai hillittyjä toistoja ja painoja? Kumpi on lihaskasvun kannalta parempi?

Failureen tykkäisin varsinkin jalat vetää, mutten uskalla lisätä painoja ja jos pidän taukoa, voimaa tulee aina jostain lisää.

Kiitos vastauksesta jo etukäteen, sun blogi on yks mun lemppareist! 🙂

Moikka! Kiitos paljon 🙂 Failurea kannattaa hyödyntää yhtälailla kuin myös sarjoja jättäen toiston pari varastoon – eli molempi parempi. Ihan loppuun saakka kannattaa runtata joidenkin liikkeiden viimeisissä sarjoissa ajoittain ja tätä kautta tavoitella haluttua kasvuärsykettä. Toisaalta ihan jokaisessa sarjassa ei lihasta kannata tappaa täydellisesti. Erikoistekniikoita ei kannatakaan käyttää överisti ja tehdä yksinomaan niitä aina vuoden jokaisessa sarjassa. Niillä voi kuitenkin saada kaivattua potkua kehitykseen, kun niitä hyödyntää tarkoituksenmukaisesti ja tarpeen mukaan.

Dieetillä en siis suosittele viemään lihaksia sarjasta toiseen failureen ja siitäkin pidemmälle, sillä pidemmällä tähtäimellä palautumiskyky heikkenee dieetin edetessä. Tällöin kropan tappaminen salin puolella massiivisilla failuresessioilla ei palvele parhaalla mahdollisella tavalla jaksamista ja dieetin jatkuvuutta.

Toistojen jättäminen varastoon toimii hyvin varsinkin, jos etenet nousujohteisesti sarjapainojesi kanssa. Tällä tavalla saat ohjelman kokonaisvolyymia korkeammaksi ja kohonneiden voimatasojen myötä pääset hyödyntämään myös failurea entistä isommilla vastuksilla, joka on ehdottomasti positiivista lihaskasvun kannalta. Kantsii katso myös: PARHAAT ERIKOISTEKNIIKAT – HYÖDYNNÄTKÖ JO NÄITÄ?

KYYKKYONGELMA

Hei Ida Jemina! Pidän blogistasi, sillä tekstisi ja kuvat ovat selkeitä sekä kiinnostavia.

Osaisitko neuvoa minua jalkatreeniin liittyvässä ”ongelmassa”. Olen tehnyt kyykyt enimmäkseen tuettuna ja melko vähän käyttänyt prässiä. Ongelmani on, että kyykätessä vapaalla tangolla sekä jonkin tyypin prässilaitteissa, tuntuu työntövaihe lonkissa tai tuossa taitekohdassa (nivusissa? :D), vai laskenko liian pieneen kulmaan..

Moikka! Vaikea sanoa näillä tiedoilla sen tarkemmin, mutta kokeile esimerkiksi kyykkyä high barina (tanko melko ylhäällä epäkäslihasten päällä), jolloin saat pidettyä ylävartalon suhteellisen pystyssä asennossa suorituksen aikana. Voit kokeilla myös laittaa lankunpätkän kantapäiden alle helpottamaan kyykkyyn laskeutumista. Toki myös yleisestä liikkuvuudesta kannattaa huolehtia lihashuollolla. Erityisesti takareidet saattavat olla usein tiukka paikka lonkankoukistajien ohella. Lisäksi pakaroiden aktivaatiotreenillä voi saada helpotusta vaivaan näiden vahvojen lihasten osallistuessa tehokkaammin painojen liikutteluun. Tsemppiä!

TARVITSEEKO ”TAVISTREENAAJA” KEVENNETTYJÄ VIIKKOJA?

Hei Ida! Minua on jo hetken aikaa mietityttänyt kevyiden viikkojen merkitys. Tarvitseeko tavistreenaaja niitä? Kuinka usein? Onko kevyellä viikolla syytä lainkaan käydä salilla ja tehdä vain kevyttä liikuntaa, kuten kävely-/hölkkälenkkejä vaiko ihan totaalilepoa? Mites ruokapuoli, eli saako syödä saman verran kuin normi viikoilla vaiko vähemmän?

Kiitos vastauksestasi ja hyvää kevättä!

Moikka! Ajoittaiset kevyet viikot ovat tarpeen mikäli treeni on niin kuormittavaa, että palautuminen käy ohjelman edetessä vaikeaksi ilman pientä hölläysjaksoa. Kehityksen kannalta näin kovaksi etenevä treeni on toki suotavaa, mutta tietenkään kaikki saliharrastajat eivät laita peliin niin paljoa, että ainakaan kovin tiheästi vietetyillä palautumisjaksoilla saavutettaisiin erityistä hyötyä. Kun treenaa säännöllisesti, progressiivisesti ja riittävän kovaa, on kevennyksille tarvetta. Toisaalta mikäli salilla harvemmin hiki irtoaa ja syke pysyttelee lähellä lepolukemia, ei kevennys ole se ensimmäinen murehtimisen aihe. Kuinka usein kevennettyjä jaksoja sitten kannattaisi pitää? Tämä riippuu hieman ohjelmasta, tapauksesta ja tilanteesta, mutta karkeasti yleistäen noin 6-10 viikon välein kevennys on paikallaan silloin, kun sitä tuntee tarvitsevansa. Kun keho on päässyt palautumaan, päästään entistä kovempiin tuloksiin. Levolla on väliä! Kehon kuuntelu on tässä kohtaa tärkeää, jos tuntee tarvitsevansa palautusjakson, niin ei muuta kun lepojakso käyntiin ja sitten taas uusin voimin treenien pariin! Kevennettyjä jaksoja voi toteuttaa monella tapaa, esim. tekemällä sarjat kevyemmillä painoilla, laskemalla volyymia tekemällä pienempiä toisto- ja sarjamääriä tai vaikka tekemällä hieman eri muotoista liikuntaa kevyesti. Treenaaminen saattakin tuntua vähän hassulta tai fuskaamiselta, kun ei saakaan jumpata henkensä edestä. Kannattaa kuitenkin muistaa, että kevennyksellä on tarkoituksensa. Sen takia ei innostuksissaankaan tule ajaa lihaksia loppuun tai kokeilla rikkoa ennätyksiään. Toisaalta myös totaalilepo toimii ihan hyvin ja erityisesti jos salilla on vaikeaa tehdä oikeasti riittävän kevyesti ja treenit meinaavat yltyä tavallisen koviksi – tämä on itseasiassa aika yleistä kun salilla ollessa innostuu tekemään 🙂

LUE MYÖS: MITEN DIEETTITREENIEROAA NORMITREENISTÄ?

EDELLISESSÄ POSTAUKSESSA: NÄISTÄ ASIOISTA EN DIGGAA TREENAAMISESSA!

🔥 Katso valmennukseni TÄÄLTÄ 🔥

 Seuraa Instagramissa: @idajemina 

Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *