Tärkeimmät (ja vain tärkeimmät) urheilulisäravinteet à la Ida Jemina

lisaravinteet-urheilijalle-sali-harrastus

Kuntosalipiireissä tunnetusti pulverit pöllyävät ja sheikkerit hölskyvät ennen treeniä, treenin aikana ja toki myös harjoitusten jälkeen. Aamulla, illalla ja aterioiden välissä puolestaan huitaistaan huiviin kouratolkulla pillereitä, jotka vielä varmuudeksi huuhdotaan alas jollakin aminohappopitoisella stimulanttiliemellä. Tämähän on selvä, koska kehitystä ei heru ellei oikeasti panosta (eli: käytä paljon lisäravinteita)?

No joo, tosiasiassa edellinen kärjistetty kuvaus yltiöstereotyyppisen sali-intoilijan toiminnasta ei ole niin yleistä. Kuitenkin, lisäravinteilla on ehdottomasti tärkeä rooli kehonmuokkaajan harrastuksessa – kaikista tehokkainta kehitystä voikin saavuttaa hyödyntämällä myös lisäravinteiden kautta saatava lisähyöty.

Aiemmin oli puhetta urheilijan kannalta tärkeistä ravintolisistä. Silloin ei kuitenkaan ollut puhetta varsinaisista urheiluravintolisistä, joista puolestaan jatketaan tänään. Eräs lukijani esitti hiljattain mielenkiintoisen kysymyksen, mitkä ovat urheilijan kannalta ne ihan tärkeimmät top-lisäravinteet?

Ravintolisien ylitsevuotavan tarjonnan edessä pää menee helposti pyörälle ja moni haluaakin kymmenien purkkien sekä pussien sijaan vain ne tärkeimmät. Ihan kärkituotteiden lisäksi on toki saatavilla muitakin hyödyllisiä ja mahdollisesti hyödyllisiä sekä totta kai myös täysin hyödyttömiä ravintolisiä. Postaukseen innoittaneen kysymyksen asettelun pohjalta tässä yhteydessä keskitytään kuitenkin nyt siis vain tosiaan niihin kaikista oleellisimpiin.

ravintolisa urheilija

LAADUKAS PROTEIINILISÄ

Mutta miksi? Ruoastahan saa proteiinia ja varsin laadukastakin vielä, miksi pitäisi vielä käyttää tätä lisänä? Totta, ruoastahan se proteiini pääosin tuleekin ottaa. Kuitenkin, on tilanteita jolloin nestemäisessä muodossa nautittava, helposti imeytyvä proteiini on selvästi hyödyllinen – nimittäin lihaskuntotreenin jälkeen.

Treeni itsessään on kuluttavaa ja myös katabolista – lihaksia energiaksi polttavaa. Surkastuminen ei kuitenkaan ole useimpien salilla rehkivien tavoitteena, vaan päinvastoin. Tällöin onkin hyödyllistä nauttia jotakin melko nopeasti imeytyvää ja korkealaatuista proteiinia, jotta kataboliasta päästäisiin nopeasti anabolian pariin ja palautuminen sekä sitä myötä myös kehitys pääsisi mahdollisimman pian vauhtiin. Nestemäisessä muodossa proteiini on helppo nauttia lähes välittömästi treenin jälkeen ja on näin myös käytännössä erittäin kätevä tapa edistää kehitystä. Palautusjuoma kokonaisuudessaan on saliharrastajan kannalta tärkein lisäravinne ja sen tärkein osanen on proteiini. Proteiineissa on kuitenkin eroja ja palautusjuomassa kannattaakin käyttää mahdollisimman korkea-arvoista sekä sopivan helposti imeytyvää tavaraa.

KREATIINI

Tätä lihasten energianlähdettä ja sen käyttöä lisänä tukee niin ikään vahva tutkimusnäyttö. Käytännössä siis nopeassa lihastyössä energiaksi käytettävä kreatiini parantaa treenitehoja ja tuo tätä kautta hyötyä myös lihaksen kehittymiselle.

Kreatiinia, kuten edellä mainittua proteiiniakin, saa toki myös ruoasta – tarkemmin sanottuna lihasta. Käytännössä monilla kovatehoisesti treenaavilla ihmisillä ruoan kautta saatava kreatiini ei kuitenkaan riitä täyttämään varastoja, jonka vuoksi tästä lisästä on useimmille selkeää hyötyä. Treenitehojen parantuminen näkyy pitkällä tähtäimellä, sillä varastojen täyttyminen ottaa jonkun verran aikaa. Toisaalta niiden täytyttyä ajoittaiset tauot kreatiinin käytöstä eivät myöskään haittaa, koska tasot pysyvät koholla melko pitkään. Kreatiinia on saatavilla useissa eri muodoissa, mutta monet näistä imeytyvät heikosti ja siksi hyvän imeytymisen tuleekin olla tärkeä kriteeri eri vaihtoehtoja punnitessa. Itse nautin kreatiinin palautusjuoman yhteydessä, sillä se kulkeutuu samalla insuliinitasojen nousun myötä tehokkaasti perille.

HIILIHYDRAATTILISÄ

Kaksi edellistä olivat kaikista tärkeimmät ja niillä pärjää jo pitkälle. Hiilarilisä ei varsinaisesti olekaan enää samalla viivalla, mutta käytännön syistä tästä voi olla muutamassa kohtaa hyötyä. Esimerkiksi mikäli treenin jälkeen pääsee syömään vasta pitkän ajan päästä tai ei vaikkapa saa hyvin kiinteää ruokaa alas, on hiilarilisä yksinkertainen ja helppo tapa balansoida tilannetta. Toisaalta jos treenien välillä ei ole paljoa aikaa, voi silloinkin hiilihydraatin nestemäinen nauttiminen olla avuksi. Käytännössä myös rakennuskauden edetessä energiamäärien noustessa hiljalleen hyvinkin korkeiksi, voi hiilihydraatin nauttiminen osittain nestemäisessä muodossa helpottaa päivän syömisurakkaa. On olemassa myös joitakin viitteitä proteiini-hiilihydraattiyhdistelmän mahdollisista lievistä synergistisistä vaikutuksista anaboliseen vasteeseen verrattuna pelkkään proteiiniin, vaikkakin vähäisiä ja hieman epäselviä – haittaa siitä ei kuitenkaan ainakaan ole. Joka tapauksessa käytännön elämän helpottamiseksi otan hiilihydraattia usein myös lisänä maltillisia määriä.

Asianmukaiseen ruokavalioon ja järkevään progressiiviseen treeniin yhdistettynä näitä ravintolisiä hyödyntämällä pääsee jo todella pitkälle. Pyysin Fitnesstukulta jos voisin tarjota teille alennuskoodia omassakin käytössäni oleviin Top-3 lisäravinteisiin ja ilokseni se onnistui! Nyt siis käyttämistäni kolmesta top-tuotteesta saa kaikista -20% alennuksen koodilla idajemina20! Alennus on voimassa vain viisi päivää, joten nyt kannattaa olla liikkeellä!

Tarjous koskee näitä tuotteita :

*Proteiini (-20%)

*Kreatiini (-20%)

*Hiilihydraatti (-20%)

urheilija lisäravinteet

Nyt ei muuta kun sheikkerit suhisemaan ja desimitat laulamaan – järkevästi ja yksinkertaisesti hyödyllisillä lisäravinteilla!

Edellisessä postauksessa vastailin lukijoiden mahtaviin kysymyksiin sekä julkaisin arvonnan voittajat. Käy kurkkimassa kysymykset ja vastaukset täältä.

Kommentit (48)
  1. Mitenkäs kun on näitä valmiita palkkarijauheita, esimerkiksi fitnesstukusta saatava Star Nutritionin Recovery-Pro? Onko aloittelijan järkevää hankkia useita purnukoita proteiinia, hiilihydraatteja yms. ja laskeskella mitä ainetta vedetään ja kuinka paljon? Vai riittääkö treenin (lihas tai aerobinen treeni) jälkeen tuollainen Recovery-pron kaltainen tuote? Jos aloittelijalla nyt tarkoitetaan salitreenia aloittelevaa 2-3 kertaa salia treenaavaa + pari aerobista / viikko – ihmistä jonka tavoitteena ei ole olla missään huikeassa kisakunnossa. Toki varmaan ilmankin lisiä pärjäisi jos pääsisi pian hyvän aterian äärelle treeniin jälkeen, mutta itselläni se ei tällä hetkellä onnistu joten jokin juoma voisi treenin jälkeen olla paikallaan.

    1. Moikka Heini! Recovery Pro käy ihan hyvin, mikäli ei ole tarvetta säätää hiilarin, proteiinin ja kreatiinin suhteita. Jep, suosittelen palkkaria treenin jälkeen riippumatta siitä pääseekö syömään treenin jälkeen vai ei, jotta palautuminen voidaan käynnistää mahdollisimman pian nauttimalla jo salilla nopeasti imeytyvä proteiinipitoinen palkkari.

  2. Tottakai hiilari on tärkee treenin jälkeen, mut kannatatko treenin jälkeen hiilaria yhdessä proteiinin kanssa samassa juomassa (esim. malto+hera?) vai korvaako banaani malton ihan yhtä hyvin? ja tosiaan, banaani aloittelijalle ja malto vähän kokeneemmalle? mietin vaan tässä, ku kovia treenejä tulee niin monta viikkoon, enkä ihan alottelija oo niin onko banaanin korvaaminen maltolla suotavaa ?:) toivottavasti ymmärsit pointin, ite menin sekasin jo omasta selityksestä.

    1. Banaani on erinomainen vaihtoehto maltolle ja käy hyvin treenin jälkeen nautittavaksi niin aloittelijoille kuin kokeneemmillekin. Malton edut suhteessa banaanin liittyvät lähinnä helppouteen ja edullisuuteen 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *