Ida Jemina
Ida Jemina

Miten selvitä helpoiten dieetistä? 5 avittavaa seikkaa

Sis. mainoslinkkejä

adidas-keltainen-top

Dieetti, tuo pikku pirulainen. Niin helpolta kuulostava juttu, mutta todellisuudessa asennetta ja itsekuria vaativa ajanjakso. Miten dieetistä voisi selvitä helpoiten? Tässä viisi pointtia, jotka kuntoa kiristelevän kannattaa pitää mielessä.

Dieetin sujumisen kannalta on merkittävää, mitä tekee ennen sen alkamista. Lähtökohtien on hyvä olla sellaiset, että dieetille lähteminen on ylipäätään järkevää ja sen suorittaminen loppuun asti mahdollista. Ylimääräiset kilot eivät yksinään automaattisesti tarkoita, että edellytykset varastoenergian huventamiselle olisivat erinomaiset. Toiminta ennen laihdutusta voikin vaikuttaa dieetin onnistumisen mahdollisuuksiin ja muutamiin asioihin huomiota kiinnittämällä homma voi olla hieman helpompaa.

1. Syö paljon ennen dieettiä. Mikäli ennen dieettiä syödään valmiiksi jo hiiren annoksia, ovat lähtökohdat järkevälle rasvan polttamiselle haastelliset. Mitä korkeammista kaloreista voidaan lähteä liikkeelle, sitä parempi. Dieetin onnistumiseen vaikuttaakin suuresti sen hetkinen aineenvaihdunnallinen kapasiteetti, jota voi ja kannattaa harjoittaa syömällä pikkuhiljaa enemmän ja enemmän. Näin keho adaptoituu ajan mittaan hyödyntämään suurempia energiamääriä, jonka seurauksena dieetilläkin on sitten mahdollista syödä hieman enemmän. Mitä epätaloudellisemmin kroppa toimii ennen dieettiä, sitä paremmat ovat laihduttamisen edellytykset. Eli kulutustaso on korkea vaikka aktiivisuus ei olisi kovinkaan suuri. Tämä tarkoittaa sitä, että kroppa ei pihistele energian kuluttamisen kanssa vaan ”tuhlaa” sitä avokätisemmin.

2. Rakennuskaudella ennen dieettiä liiku vähän. Dieetin sujumisen kannalta ylimääräinen kulutukseen tähtäävä liikunta kannattaa olla minimissä juuri ennen kuin siirrytään kiristelypuuhiin. Jos on sopeutunut siihen, että käydään lenkillä neljä kertaa viikossa ja siihen päälle vielä puntilla viisi kertaa viikossa, eivät nämä kortit ole enää samalla tavalla ässinä hihassa dieetillä luomaan lisäkulutusta tasannevaiheiden ylittämiseksi. Jos aktiivisuustaso on jo lähtökohtaisesti tapissa, on sen puolesta myös heikompi käsi lähteä peliin mukaan.

siistit-kledjut
Toppi / Trikoot / Pipo / Kengät

Kun lähtökohdat dieetin aloittamiselle ovat kunnossa, kroppa toimii, pöperöä riittää lautasella ja kulutukseen tähtäävän liikunnan määrä ei hivele korvia, voidaan kiristelyt aloittaa hyvillä mielin. Tapa jolla dieetin aloittaa, vaikuttaa myös siihen, kuinka kivistä tai vaihtoehtoisesti sulavaa ajanjakso tulee olemaan.

3. Selkeä aloitus. ”Bulkin” ja dieetin välinen ero tulee olla selkeä. Energiavajeen kannattaa olla samantien sellainen, johon keho ei välittömästi sopeudu eli ei liian pieni. Vajeen määrä taas riippuu ihmisestä ja lähtökunnosta. Useissa tilanteissa yleisesti esitetty nyrkkisääntö -500 kcal/päivä on ihan toimiva. Toisaalta mikäli rasvaa on esimerkiksi merkittävästi ylimääräistä, voi kalorivaje olla hieman suurempikin ilman pelkoa välittömästi kiihtyvästä lihaskadosta.

4. Älä tuhlaa kaikkia paukkuja kerralla. Selkeästä aloituksesta huolimatta on tärkeää, ettei tuhlaa kaikkia paukkuja kerralla. Muista pitää ne pari ässää hihassa vaikeiden hetkien varalle, jolloin niitä voidaan tarvita. Tällä tarkoitan sitä, että kaloreita ei kannata myöskään samantien rysäyttää pohjaan ja vastaavasti lyödä liikuntamääriä kattoon. Mitä vähäisemmällä vaivalla rasvaa pystyy polttamaan, sitä parempi. Kroppa nimittäin sopeutuu pienenevään energiamäärään ja tätä aineenvaihdunnan hidastumista voi hieman hillitä pitämällä mahdollisimman suuren ruokamäärän lisäksi liikunta vain vaadittavalla tasolla. Suosittelen vilkaisemaan postauksen: Usein tehtävä virhe dieetillä – vältä tätä jos haluat onnistua!

5. Harvenna ateriarytmiä. Siis mitä? Eikö se ole juuri päinvastoin? Syödään pieniä annoksia koko ajan? Käytännön elämän tasolla dieetistä voidaan tehdä joskus helpomman tuntuista harventamalla hieman ateriarytmiä. Tämä onkin pieni bonusvinkki, jota voi kokeilla ja katsoa onko olo parempi. Esimerkiksi kahdeksan pienen annoksen sijaan voi hyvin syödä vaikkapa neljä-viisi isompaa ateriaa päivässä. Rytmin harventamista ei myöskään tarvitse pelätä hallitsemattomaksi kiihtyvän lihaskadon suhteen, kunhan ruokaa tulee kokonaisuudessaan edelleen saman verran. On itseasiassa ihan hyvä, että aterioiden välillä aminohappotasot ehtivät laskemaan lähelle perustasoa ennen seuraavaa proteiinipulssia ja maksimoida näin myös lihasproteiinisynteesi varmemmin isomman kerta-annoksen myötä. Harvempi syöminen ja tätä kautta isommat annokset voivat myös ehkäistä näläntunnetta, jota dieetillä tuppaa vaihtelevissa määrin yleensä kokemaan.

adidas-keltainen-top-toinen
Toppi / Trikoot

Tsemppiä kaikille uurastajille! Mikäli laihduttaminen ei oikein ota onnistuakseen, tsekkaa josko tästä postauksesta voisi löytyä apua: Miksi en laihdu – 10 syytä epäonnistumiseen

P.S. Olen ehdolla The Blog Awards Finland kategoriassa Sport! Isoja nimiä on vastassa, mutta kymmenen joukossa pyöritään. Ihan huikeaa! Hyvä me!! Äänestys on vielä käynnissä, joten vielä ehtii vaikuttaa! Mikäli pidät turinoistani, blogia voi äänestää TÄÄLLÄ. Kaikkien äänestäjien kesken arvotaan myös Polarin fitnessranneke (arvo 200 euroa) sekä liput gaalaan kahdelle! Kiitos jo kaikille äänensä antaneille, olette täyttä kultaa<3

Edellisessä tekstissä:  RUOKAVALIOPOSTAUS – Tarkka ohje!

Kommentit (11)

 1. Janika

  Ihanat noi pökät!! Näkyykö alkkarit pyllistäessä kuinka pahasti? Valkoiset trikoot olis nyt haaveena, mutta tähän asti kaikissa on aina alkkarit vilkkuneet liian selvästi.

  • Ida Jemina

   Eikö olekin! 🙂 En ole ainakaan huomannut, että näkyisi läpi 🙂

 2. Ninna

  Tulipa paljon uutta hyödyllistä, yllättäviäkin tietoja vaikka olen paljon ravinnosta/liikunnasta lukenut ja opiskellut. kai tämä on sitä ettei koskaan ole ”valmis” Syö paljon ennen dieettiä; tarkoitat varmaan ettei mitään mäkkäri-övereitä vedetä vaan hieman enemmän kun tarve vaatii? ”Energiavajeen kannattaa olla samantien sellainen, johon keho ei välittömästi sopeudu eli ei liian pieni” tämä on varmasti monelle isoin virhe; aloitetaan heti suurella energiavajeella josta ei sitten ole varaa nipistää. Uusi tieto, ei kaikkia kortteja peliin heti siis. ”Harvenna ateriarytmiä”; uskoisin toimivan. Kivempi syödä kokonainen lautanen ruokaa kun vain neljäsosa. Kiukkuiseksihan sitä tulee jos saa syödä vain puolikkaita ruokia.

  • Ida Jemina

   Moikka Ninna! Kiva kuulla! Juu ei mäkkäriövereitä vaan hieman yli kulutuksen, jotta on dieetillä sitten varaa tiputella 🙂

 3. amatööri

  Moi!
  Tulin nyt kysymään sulta, kun en netin syövereistä ole ymmärtänyt, että mikä on oikein. Kun tehdään penkkipunnerrusta, pitääkö selkä pitää kaarevana? Useampi lähde käskee aina pistämään jalat koukkuun, päkiöt maahan ja selän kaarelle, että siinä se ainoa oikea tekniikka. Kuitenkin monissa muissa paikoissa lukee, että tämä on vaan voimanostoköriläiden tekniikka on tämä johtuen siitä, että matka lyhenee tms. Olen suhteellisen keltanokka perusliikkuja ja olen pitänyt tavallista penkkipunnerrusta tosi uhkaavana liikkeenä, ja tehnyt sitä korkeintaan käsipainoilla vinopenkissä, jottei vahingossakaan mene metsään. Kiitos jos etukäteen 🙂

  • penkkipunnerrus

   Mä voin vastata oman tietämyksen mukaan!
   Penkkipunnerruksesta on varmaan yhtä monta variaatiota kun on tekijää, ja liikerata riippuu omista välityksistä, raajojen pituudesta, rajoitteitsta yms. 🙂 ”Peruspenkki” on usein tämä että jalat on maassa, koko jalkaterä tai päkiä. Selkä _pienellä_ kaarella, että saadaan rinta pystyyn ja hartiat taakse (ettei riko olkapäitä ja jotta liike osuisi eniten rinnalle). Pieni kaari on siis lähinnä asennon hakemista varten, siihen ei tarvitse keskittyä erikseen. Kannattaa pyytää jotain toista tsekkaamaan asento mutta pääasiana on että olis luonnollinen asento ja hartiat ja peppu kiinni penkissä. Voimanostojutut on niitä yleensä missä tehään tosi suuri kaari selkään, just että matka vähän lyhenisi ja saatais voima ihan koko kropasta käyttöön (esimerkiks jalat voi auttaa myös liikeessä).
   Kannattaa mun mielestä etenkin aloittelijana kokeilla sotilaspenkkiä (löytyy netistä varmasti videoita tai kuvia). siinä siis jalat koukussa ilmassa, ettei koske lattiaan, näin saa hyvän tuntuman rintaan eikä auta niin paljon muilla lihaksilla + asento helpompi löytää eikä loukkaannu niin helposti! Penkki on superhyvä liike rinnalle ja ojentajille, kannattaa ehdottomasti harjotella! maltilliset painot ja _rauhallinen_ suoritustekniikka varsinkin tankoa alas tuotaessa 🙂

   • Ida Jemina

    Moikka! Hyvä kysymys ja myös hyvä vastaus 🙂 Yleisin tekniikka penkata on tosiaan jalat maassa ja selkä sopivalla kaarella. Ainoa tekniikka se ei kuitenkaan suinkaan ole eikä lihaskasvun kannalta edes välttämättä paras mahdollinen, varsinkin jos esim. rintalihakset eivät aktivoidu kovin helposti. Mikäli taas aktivoituvat hyvin helposti, niin voi nostella huoletta vaikka kuinka taloudellisella voimatekniikalla ja muskelit vastaavat treeniin.
    Jokatapauksessa pariin juttuun huomiota kiinnittämällä päästään lähemmäs ns. ”bodauspenkkiä” jossa jalat nostetaan penkille, hartiat vedetään taakse ylikorostamatta selän kaarta ja tanko lasketaan kontrolloidusti jarruttaen rintalihasten alaosaa kohti samalla kyynärpäiden osoittaessa hieman ”normaalipenkkiä” enemmän auki sivuille. Toinen mainio ja melko samantyyppinen vaihtoehto on tosiaan tuo sotilaspenkki, jossa jalat nostetaan ilmaan. Rautaa noilla tyyleillä ei luultavasti saa liikkeelle yhtä paljoa kuin taloudellisimmilla nostoilla, mutta toisaalta se on toisarvoista kehonmuokkaajalle jos kohdelihakset saadaan raskaampia tekniikoita hyödyntäen paremmin väsytettyä. Kannattaa ehdottomasti testailla eri tapoja, itselleen sopivimmat liikkeet ja suoritustavat löytyvät kokeilemalla – tsemppiä treeneihin! 🙂

 4. KOSINTA

  […] Edellisessä postauksessa: Miten selvitä helpoiten dieetistä? Katso 5 avittavaa seikkaa […]

 5. Jenny

  Dieettiin ja yleisesti ruokavalion kokoamiseen liittyen. Ovatko lounas ja päivällinen molemmat pakollisia aterioita vai olisiko esimerkiksi lounas mahdollista korvata jollakin välipalalla? Eli onko kehitys niin dieetillä kuin massakaudella mahdollista yhden lämpimän aterian voimin jos muut ateriat koostuvat aamiaisesta, välipaloista ja iltapalasta?

  • Ida Jemina

   Moikka Jenny! Kehitys on mahdollista riippumatta lämpimien aterioiden määrästä, mikäli ruokavaliosta saa kaiken kehittymisen kannalta tarvittavan ravinnon. Ei siis ole väliä syökö lämmintä ruokaa tai ns. välipaloja, kunhan aterioista saa kaiken tarvittavan.

 6. Marii

  Moikka! Aiheeseen liittyen haluisin kysyä sulta neuvoa! Kävin inbody mittauksessa jossa perusaineenvaihdunnakseni laskettiin 1466 kcal. Yritän pudottaa siis painoa. Työskentelen asiakaspalveluhommissa jossa tulee seisottua koko päivän ja askeleitakin kertyy. Aloitin vähän aika sitten kickboxingin jossa käyn 2 viikossa. Ne kestävät tunnin. Kysymykseni olisikin nyt että paljonko minun kannattaisi syödä kaloreita/päivä että painonu putoisi? Olen vähän hukassa siinä.. :/

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *