Ida Jemina
Ida Jemina

Sali täynnä? Näin selviät tammikuun ruuhkista!

Sis. mainoslinkkejä

wb-kukkavaatteets

Saliketjujen kassakoneet kilisevät, ovet viuhuvat ees taas ja sisäilman kohonneet kosteustasot nostattavat hikikarpalot nenänpäähän ennen kuin treeni on edes ehtinyt alkaa. Siinä missä on hienoa, että useat ovat lähteneet liikkumaan vuodenvaihteen jälkeen tyypillistä enemmän, tuo se mukanaan myös käytännön haasteita useissa paikoissa. Nyt on nimittäin taas se aika vuodesta – kovimpien kuntosaliruuhkien kiivain sesonki!

Jos on tapana nostella puntteja ympäri vuoden, voi kanssatreenaajien kertarysäyksellä lisääntyvä määrä tuntua harmilliselta muutokselta yleensä huomattavasti rauhallisempaan harjoitusympäristöön tottuneena. Mutta sopu sijaa antaa, eikö niin? Niinhän se tekee, mutta joskus vallitsevien olosuhteiden johdosta samaistuminen säilykesardiiniin alkaa olla niin lähellä, että voi olla paikallaan hieman soveltaa.

Muistan edelleen elävästi, kun aikanaan treenasin uuden vuoden jäljiltä täysin ylimyydyksi räjähtäneellä salilla. Sesongin kunniaksi laitetun lyömättömän jäsenyystarjouksen myötä populaa oli pakkautuneena pieniin tiloihin varmasti lähes paloturvallisuusriskiksi asti. Viimeisen niitin koin, kun yrityksistä huolimatta missään kohtaa, siis missään kohtaa salia, ei ollut tilaa tehdä edes vipareita käsipainoilla ilman aitoa huolta niiden kolahtamisesta johonkin ympärillä vilisevistä kanssapunttaajista. Siinä sitten nurkassa seisten ja toistot ihmisten liikkeiden mukaan rytmittäen oli todettava, että eiköhän tämä ollut tässä – ei enää koskaan yhtä laadutonta treenikokemusta!

Ja viimeiseksi sellaiseksi se jäikin. Oli aika laittaa kovat piippuun ja varmistaa vastaavanlaiseen tilanteeseen joutumattomuus. Useimmiten kovimmat sesonkipiikit ovat vain väliaikaisia, joiden aikana muutamilla käytännön keinoilla voi mahdollisesti hieman helpottaa harjoitteluhetkiä. Yleensä siinä noin kuukauden kuluttua vuodenvaihteesta tilanne alkaa ruuhkien puolesta rauhoittua, mutta sitä ennen voi olla treenien kokonaislaadun kannalta hyödyllistä tehdä toisinaan valituissa paikoissa kompromisseja.Treeneihin kannattaa ehdottomasti mahdollisuuksien mukaan lisätä tavallista enemmän aikaa alkuvuoden sesonkina, mutta joskus se ei ole käytännössä mahdollista. Mikäli velvollisuudet kutsuvat ja kello käy, saattavat suorituspaikoille johtavat jonot aiheuttaa pahimmillaan jopa harjoitussession ennenaikaisen keskeytymisen osan liikkeistä jäädessä ajan puutteen takia tekemättä. Tämän välttämiseksi voi olla paikallaan joustaa mm. liikevalintojen suhteen. Erityisesti eristäviä liikkeitä voi onneksi melko helposti vaihdella ja tällä tavoin saakin usein helposti joudutettua tekemistä selvästi. Esimerkiksi jos vuorossa olisivat vaikkapa flyesit, mutta ristikkäistalja on viimeisen päälle varattuna, kannattaa katse kääntää käsipainopaikalle – mahtuisiko siellä tekemään?

Sujuva sukkulointi voi myös liittyä liikkeiden suoritusjärjestyksen soveltamiseen. Järjestyksellä on toki hieman treeneistä riippuen enemmän tai vähemmän väliä, mutta poikkeustilanteessa saattaa olla harjoituksen läpiviemisen kannalta kannattavampaa tehdä kompromisseja tämänkin suhteen silloin kuin se on mahdollista.

Otollisten tilaisuuksien käyttäminen treenin aikana on siis yksi taktiikka, mutta myös itse treeniaika kannattaa valita mahdollisuuksien mukaan harjoittelurauhaa silmälläpitäen. Useilta saleilta on saatavilla käyttäjädataan perustuvaa tietoa ruuhkaisimmista ja hiljaisimmista ajoista, joiden avulla voi pyrkiä väistelemään pahimpia piikkejä.

Joskus voi olla myös hyvä pysähtyä miettimään, että saisiko vaihtoehtoisen treenin vedettyä ilman saliakin. Kovat kehonpainotreenit saattavat olla tähän kohtaan erinomaisia vaihtoehtoja ja erityisesti kulutukseen tähtäävien treenien tekeminen salin ulkopuolella onnistuu usein mainiosti. Jos juoksumatot tuppaavat olemaan tupaten täynnä, niin ei muuta kun lenkkarit jalkaan ja pakkaseen puuskuttamaan! Ympäristöä hyödyntämällä voi saada aikaiseksi erittäin kovia treenejä, kuten: Äärimmäisen tehokas treeni, joka jää monelta hyödyntämättä!

valkopipo-ja-muut-vaatteet
Yläosa täältä / Alaosa täältä

Pitkää pinnaa ruuhkiin ja mahtavia treenejä!

Edellisessä postauksessa: TÄYDELLINEN MEIKKIPOHJA – NÄITÄ TUOTTEITA KÄYTÄN!

Kommentit (18)

 1. Joanna

  Tammikuu on kyllä vuoden turhauttavin kuukausi treenata 😀 Ulkona en tähän aikaan vuodesta pysty treenata (ainakaan kovaa), ellen halua kurkkukipua, nuhaa tai plussakelien liukkauden aiheuttamaa taittunutta nilkkaa ja salilla on ahdistavaa treenata, kun joku hönkii kokoajan niskaan, ja kuten postauksessa mainitsit, sisäilman kohonneet kosteustasot varmistavat kyllä hikoilun, vaikka suurinosa ajasta menisikin laitteita ”jonottaessa”.
  Oisko sulla vinkkiä, mikä avuksi, kun olen nyt aivan liian pitkään (puhutaan jo kuukausista…) vedellyt 90kg jalkaprässissä, ja siltä se tuntuukin, kun toistomäärän on saanut melkein tuplata siihen verrattuna, mikä se alussa oli, mutta ongelmana on saada ennen joka sarjaa painopakka nostettua ylös. Tuossa ysikympissä saan painopakan juuri ja juuri jollain tosi ”rumalla” tekniikalla ylös, ja sen takia en ole sitä satasta uskaltanut edes kokeilla :I
  Toinen kysymykseni koskee vatsalihastreeniä. Kuinka usein mielestäsi on kannattavaa treenata vatsoja? Tuntuu, että siitä ollaan vähän kahta mieltä: osan mielestä 1-2 vatsatreeniä viikossa riittää, ja joidenkin mielestä taas vatsoja voi tehdä vaikka päivittäin.
  Hyvää alkuvuotta ja treenejä sulle! 🙂

  • Ida Jemina

   Moikka Joanna! Käsillä polvista avustaminen saattaa auttaa, mutta mikäli ei riittävästi, niin voi olla paikallaan pyytää treenikaveria hieman keventämään vastusta. Vatsat voi hyvin vetää esim. pari kertaa treenikierron aikana eristävästi. Ne saavat kuitenkin myös kyykkyjen/maastavetojen ja muiden perusliikkeiden myötä runsaasti rasitusta, joka on hyvä huomioida keskivartalotreenejä mietittäessä. Hyvää alkuvuotta ja treenejä myös sulle! 🙂

 2. Niina

  Teetkö muuten yksilöityjä kuntosaliohjelmia?

  • Ida Jemina

   En valitettavasti tällä hetkellä 🙂

 3. Ann

  Mä onneksi voin valita, mihin aikaan salille painelen. Aamulla ei ole ollut ruuhkaa, mutta yhdeksän pintaan mennessä ei tarvii olla yksinkään. Aikaisemminkin voisin mennä, kun herään kuitenkin aikaisin. Suosittelen muillekin mahdollisuuksien mukaan siirtämään heräämistä tunnin ja painelemaan salille ennen muita velvollisuuksia 🙂

  • Ida Jemina

   Loistavaa! Aikaisesta varmasti vähemmän porukkaa 🙂

 4. Maija

  Moikka!
  Kiitos informatiivisesta ja innostavasta blogista! On mahtavaa lukea perusteltua ja faktoihin pohjautuvaa tekstiä, joka on vieläpä hyvin kirjoitettu. 🙂
  Muistaakseni mainitsit jossakin postauksessa, että sinulla on selkärangassa skolioosia. Sama vaiva on itselläni kiusana, ja se on ajan saatossa aiheuttanut kroppaan lihasepätasapainoa. Miten kropan puolierot tulisi salitreenissä erityisesti huomioida? Teen tällä hetkellä paljon yhden käden/jalan liikkeitä aloittaen aina heikommalla puolella, mutta suurin epäsymmetria on nimenomaan keskikropassa lannerangan alueella.
  Toinen toivepostausaihe olisi vuoden 2017 liikuntatrendit. Onko erityisesti jotakin uutta tai vanhaa nousemassa pinnalle liikunta-alalla?
  Mahtavaa alkuvuotta!

  • Ida Jemina

   Moikka Maija ja kiitos sulle! 🙂 Huomioin skolioosin usein sellaisissa treeneissä joissa selkä pääsee rasittumaan. Esim. jalkatreeneissä en tee liikaa sellaisia liikkeitä putkeen, jotka rasittavat paljon selkää, sillä siitä saa sitten kärsiä. Heikomman puolen ehdoilla treenaaminen voi nimenomaan auttaa epäsymmetrioiden tasapainottamisessa.
   Mahtava idea tuo 2017 liikuntatrendit-postaus! Energistä uutta vuotta sullekin! 🙂

 5. Betty

  Siinäpä syy miksi mä käyn salilla varsinkin tammikuussa jo viiden aikaan aamulla ennen töitä. En todellakaan jaksaisi herää siihen aikaan mutta saan ainakin treenata rauhassa.
  Kyllä sen tammikuun siihenkin aikaan huomaa, kahden vakiokävijän lisäksi tammikuussa saattaa aamulla olla siellä jopa 7 ihmistä 😀 😀 Iltaisin en edes yritä mennä sinne, menee hermot jo ajatuksesta.

  • Ida Jemina

   Oho! Silloin varmasti tilaa kyllä riittää! 😀

 6. Veera

  Tammikuu on kuukausista mun inhokki. Oon kuitenkin jo parina vuonna keskittynyt aina alkuvuodesta juoksukunnon parantamiseen ulkoilmassa, siellä kun ruuhkaa ei ole. Ja sitten onkin kevättä ja kesää ajatellen hyvä pohja valmiina lenkkeilemään ihan kunnolla 😉

  • Ida Jemina

   Hyvä plääni! 🙂

 7. Hanna

  Myös viikonloput on hiljaisia aikoja! Totesin tossa lauantaina tämän ainakin omalla ketjusalillani ja jos aikaa olisi niin hyvin vois viikon treenit tehdä pe-su 😊

  • Ida Jemina

   Tosiaan viikonloppuisin saattaa olla joissain paikoissa vähemmän porukkaa, silloin kannattaa käyttää tilaisuus hyväksi mahdollisuuksien mukaan 🙂

 8. Anna

  Mä selviydyn tammikuun ruuhkista niin, että käyn ryhmäliikuntatunneilla. Jos olet varannut tunnille paikan, voit olla varma, että ainakin välineitä riittää. Bodypump tai kuntopiirin tyyppinen cross training voi korvata salitreenin. Toki jos kovin tavoitteellisesti ja suunnitelmallisesti treenaa toukala treenijaolla, niin tää tapa ei sitten käy.

  • Anna

   siis *tiukalla treenijaolla

 9. Monta vinkkiä parempaan rintatreeniin! – Ida Jemina

  […] Sali täynnä? Näin selviät tammikuun ruuhkista! […]

  • Ida Jemina

   Moikka Anna! Jep ryhmäliikuntatunnit ovat kyllä toimiva tapa saada lihaskuntotreeniä sisään paikkavarauksella 🙂

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *