Ida Jemina
Ida Jemina

PARHAAT ITSETEHDYT HAMPURILAISET! NYT ONNISTUI!!

Kaupallinen yhteistyö: Becel

Saanen sanoa, että nyt onnistui itsetehdyt hampurilaiset aivan nappiin! Ei vähän sinne päin vaan tajunnan räjäyttävän hyvin! Omatekoinen hampurilaissämpylä, maukas omin kätösin väsätty levitekastike ja napakymppiin osuneet täytevalinnat. Siinä alkaa kuule mairea hymy nousta väkisinkin pitkin korvia, kun näistä haukkaa sen ensi puraisun. Ai että! Eiköhän pistetä hyvä kiertämään ja ohjeita kehiin näihin suussa sulaviin, törkyherkullisiin, mutta samalla freeseihin ja mehukkaisiin hamppareihin!

Ensinnäkin ei kannata säikähtää tuota itsetehdyt hampurilaiset -sanaparia. Nämä ovat äärimmäisen helpot tehdä ja maistuvat kymmenen kertaa paremmilta kuin valmiit kaupan käntyt. Kyllä nekin toimii, I know testattu on useasti, mutta ei niitä itsetehtyjä uunituoreita kuohkeita hampurilaisia vaan voita kertakaikkiaan mikään! Nämä sämpylät ovat mukavan maukkaita, ei pelkkää höttöä ja ilmaa vaan tekstuuri on aikalailla täydellinen. Kuohkea, pehmeä, mutta silti suutuntumaa on. Nakkasinkin pelkkien vehnäjauhojen sijaan taikinaan myös pikkaisen ruisjauhoja sekä salaisen ainekseni – murskatun valkosipulin. Voin sijaan käytin pehmeitä rasvoja sisältävää Becel Original 60% levitettä, joka toimi tässä todella hyvin. Kuinka helppo se olikaan nyppiä jauhojen joukkoon, kun se sulautui sinne niin mukavasti ilman mitään sulatteluja! Ennen kaikkea kuitenkin näin hamppareihin saatiin pehmeitä rasvoja kasviöljyistä ja huomattavasti enemmän tyydyttymättömiä kuin tyydyttyneitä rasvoja. Voiko tästä herkumpaa tapaa ollakaan saada niitä elintärkeitä Omega-kolmosia ja -kutosia! Tuskin! Becel Original on tehty auringonkukka,- rypsi- ja pellavansiemenöljyistä ja se toimii erinomaisesti leivonnassa. Se sopii myös vegaaniseen kokkailuun! Pienillä valinnoilla ja itse tekemällä saa hamppareistakin sen paremman maun lisäksi myös ravinteikkaampia. Mikäs sen parampaa!

Ohje on iisibiisi! Työntekoon eli taikinan valmistamiseen menee todella vähän aikaa. Se mihin aikaa taas sitten tarvitaan, on taikinan kohottamiseen eli liian nälkäisenä ei kannata lähteä tekemään tai pääset pureskelemaan kynsiäsi. Tämäkin aika menee kuitenkin hujauksessa, kun kotona touhuaa tai vetää vaikka ihan vain lonkkaa. Itse valmistin myös herkullisen kastikelevitteen hamppareille sen jälkeen, kun taikina oli tehty ja pistin senkin jääkaappiin vetäytymään sekä voimistumaan kohoamisen ajaksi. Vitsit siitä tuli hyvää! Jaan tähänkin herkkuun ohjeet! Se sopii nimittäin törkeen hyvin myös ihan sellaisenaan leipien päälle sipaistuna.. oi oi oi!

Mutta sitten asiaan! Näin ne maukkaat, muhkeat ja freesit hampurilaissämpylät tehdään!

ITSETEHDYT HAMPURILAISET

3 dl maitoa
2 tl kuivahiivaa
2 rkl hunajaa
7 dl vehnäjauhoa
1 dl ruisjauhoa
1,5 tl suolaa
2 rkl Becel Original 60% levitettä
1 muna
3 valkosipulinkynttä

Voiteluun:
1 muna
1 rkl vettä
unikonsiemeniä

Ohjeet:

1. Lämmitä maito vähän käden lämpöä lämpimämmäksi. Jos omistat mittarin niin 42-astetta on passeli! Sekoita maidon joukkoon kuivahiiva ja hunaja. Sekoita sitten mukaan myös kananmuna ja murskatut valkosipulin kynnet.
2. Yhdistä toisessa kulhossa molemmat jauhot ja suola keskenään. Nypi sitten Becel Original käsin jauhoseokseen.
3. Kaada maitoseos jauhoseokseen ja vaivaa taikina käsin. Peitä sitten liinalla ja pistä kohoamaan pariksi tunniksi kunnes taikina on kaksinkertainen.
4. Muotoile taikinasta sämpylöitä leivinpaperin päälle pellille ja anna sen jälkeen taas vetäytyä noin tunti liinan alla.
5. Voitele sämpylät veteen sekoitetulla kananmunalla ja ripottele päälle halutessasi unikonsiemeniä. Myös seesaminsiemet toimii! Paista uunin keskiosassa 200 asteessa noin 12 minuuttia.

Näin on maailman parhaat hampurilaissämpylät valmistuneet ja voin kertoa, että tuoksu on aivan huumaava! Tästä satsista tulee 8 isohkoa hampurilaista. Laita väliin mieleisiäsi täytteitä, mutta tässä omani, jotka toimivat todella hyvin yhteen ja maistuivat jotenkin todella mehukkailta ja freeseiltä.

TÄYTTEET JOILLA TAJUNTA RÄJÄHTÄÄ

Se itse tehty levite tuomaan makua ja kosteutta! Ohjeet alempana.
Nyhtökaurapihvi – toimii myös perinteisllä jauhelihapihvillä, broilerin fileellä tai tofupihvillä
Paistettu ananasrengas
Paistetut sipulirenkaat
Vuohenvalkohomejuusto
Tomaattisiivu tuomaan freeseyttä
Salaatinlehti

MAUKAS TOMAATTI-OLIIVI-LEVITE

Sipaise tätä hampparisämpylöihin piruittasi molemmille puoliskoille ja lisää sen jälkeen muut täytteet. Seos on tomaattisen maukas, pikkaisen potkaiseva, muttei ollenkaan liikaa ja ihana syödä myös ihan normaalien leipien päällä myöhemmin! Tästä satsista jää nimittäin yli myös lisämaiskutteluun.

Ohjeessa on käytetty niin tuoreita kuin kuivatettuja tomaatteja, yrttejä, valkosipulia, chiliä ja Becel Oliivia. Se on raikkaan maistuva ja jälleen pehmeitä rasvoja sisältävä levite, joka toimii keväämmällä myös uusien perunoiden päälle sipaistuna. Ai että! Nappaa ohje todellakin talteen, sillä tämä on tosi monikäyttöinen. Becel Oliivi on laktoositon sekä vegaaninen ja siitä saa maistuvassa muodossa tärkeitä omega-3 ja -6 rasvahappoja. Se on meillä käytössä yleensä ihan sellaisenaan leipien päällä ja tässä reseptissä se toimi erinomaisesti.

Ainekset:

2 tomaattia
5 aurinkokuivattua tomaattia
1 tuore punainen tulinen chili
3 valkosipulinkynttä
kourallinen basilikan lehtiä
6 rkl Becel Oliivi-levitettä
ripaus suolaa
ripaus pippuria

Ohjeet: Blendaa kaikki ainekset keskenään ja pistä jääkaappiin vetäytymään hetkeksi. Sekoita ennen käyttöä. Jos olet tulisen ystävä, chiliä voi ehdottomasti lisätä! Tässä ohjeessa potku on maltillinen.

Jumatsuikka! Niin kuin sanoin, näistä tuli aivan täydellisiä! Näin viikonlopun kolkuttaessa ovelle, en voi muuta kuin suositella näitä itse pyöräytettyjä hamppareita! Niin superhyviä, mehukkaan kosteita, ravinteikkaita ja raikkaita, että syömisen jälkeen niitä jää ihan ikävä!

Kaikille ruoan ystäville haluan toivottaa oikein maukasta ja rentouttavaa viikonloppua!!

EDELLISESSÄ POSTAUKSESSA: GYM LOOKBOOK – VAATTEET NETISTÄ!

Kommentit (2)

  1. Susanna

    Moikka! Sun resepteistä löytyy kyllä aina jotain testaamisen arvoista! Oma kysymys ei liity juuri tähän postaukseen, mutta liittyy sokeriin. Omalla kohdalla on ravintoaineet kunnossa (syön suurinpiirtein oman hiilari, protsku- ja rasvatarpeeni mukaan). Ongelma on siinä, että en tiedä paljonko voisin syödä sokeria. Sokeri omassa ruokavaliossa tulee pelkästään ”luonnollisessa” muodossa esim. hedelmät. En siis syö lisättyä sokeria. Paljonko tällöin sokeria saa syödä? Kuinka monta grammaa? Tekisi niin mieli koota jokin ravitseva smoothie, mutta nykyään sokeria tunnutaan parjaavan kaikkialla ja pelkään, että se vaikuttaa kroppaani. Paljonko itse syöt sokeria ja minkä verran sitä saa syödä? Mukavaa päivää sulle! 🙂

    1. idajemina

      Aww kiitti Susanna! Ihan mahtava kuulla! Näistä tuli kyllä niin hyviä, että voin lämmöllä suositella 😍

      Sokerista on uutisoitu paljon epäselvästi, joskus suosituksien suhteen jopa väärinymmärretysti, esim. raaka-aineiden luonnollisesti sisältävä sokeri niputetaan samaan syssyyn lisätyn sokerin kanssa. Aihetta lähestytään myös usein liian eristetysti huomioimatta kokonaiskontekstia ja muita syömisiä, sillä niillä on ratkaiseva vaikutus asiaan. Jos saat aterioistasi sopivasti energiaa, riittävästi proteiinia, riittävästi rasvaa ja riittävästi kuitua (etkä käytä edes mitään lisättyä sokeria sisältäviä tuotteita) niin sokerinsaannista ei käytännössä näiden jälkeen oikeassa elämässä tai tutkimusten valossa tarvitse stressata. Olennaisinta onkin kokonaisuuden hallinta ja jos sulla on protsku- ja rasvatarpeet kondiksessa, niin voit aivan huoletta nauttia hedelmäsmoothien. Varmista vielä, että saat myös riittävästi kuitua. Ihanaa päivää sullekin!🙂

    Vastaa

    Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *