Tavoitteena kireä kunto – paljonko aerobista tarvitaan?

 

Tänään kirjoitan aerobisen merkityksestä laihdutuksessa ja paljastan kuinka paljon aerobista itse teen.

Aika monelle laihtumista tavoittelevalle pääasiallinen keino lisätä kulutusta on tehdä pitkäkestoista tasasykkeistä aerobista. Onnistuneen silavanpolttelun takaamiseksi ruokavalion on ensin tietysti oltava kunnossa, se on ilman muuta tärkein asia. Liikunnan merkitys on rasvanpolton kokonaiskuvassa suhteellisen pieni. Kuitenkin matkaa toki yleensä jouduttaa, jos tekee muutakin kun lepäilee sohvalla. Erityisesti kehonkoostumukseensa huomattavan suuria muutoksia tavoittelevan kohdalla liikunnan merkitys korostuu. Mikäli tavoitteena on näyttää urheilijalta, on urheilu tietysti aika tarpeellista. Salitreeni toimii lihasten kehittämisen kannalta huippuhyvin, vaikka totta kai muskeleita voi muillakin tavoin treenata. Entäs sitten, kun tavoitteena olisi mahtua pari numeroa pienempiin housuihin tai ehkä jopa saada vatsapalikat paistamaan – silloinhan on riennettävä juoksumatolle puhisemaan?

Tasasykkeinen aerobinen toimii monilla hyvin osana kiristelyjä, mutta se ei suinkaan ole pakollista. Laardia kannattaa aina poltella niin vähällä vaivalla kuin mahdollista ja ottaa kulutusta lisäävät liikunnat, esim. aerobiset, mukaan vasta tarpeen vaatiessa. Kropan totuttaminen tarpeettoman suuriin liikuntamääriin heti alkumetreillä kostautuu pitkässä juoksussa helposti, jos sen takia myöhemmin ei olekaan enää tarvittaessa varaa kiristää ruuvia. Jo pelkkä salilla käyminen riittää yleensä ruoasta saatavan energiansaannin vähentyessä aika pitkälle. Salilla saa kulutusta hyvin kohotettua varsinkin, jos käytössä oleva ohjelma perustuu metabolisesti kovaan treeniin yhden käden eristävien taljapuristeluiden tai lähentäjälaitteessa ilman vastusta tehtävien kestävyysharjoitteiden sijaan. Salitreenaajan tavoitteiden kannalta on yleensä järkevintä lisätä ensin kierroksia punttiksen puolella ja miettiä vasta myöhemmin muita keinoja. Mutta rasvahan palaa parhaiten ”rasvanpolttosykealueella” eli siis on kuitenkin parasta vaan suunnata juoksumatolle?

Aerobinen dieetillä

Itse urheilusuorituksen aikana rasvoja käytetään kyllä enemmän energiaksi, jos vedellään hieman reilulla puolella teholla maksimisykkeistä vs. esimerkiksi kovat intervallit, joissa mennään niin lujaa kuin ikinä lähtee. Tämä ymmärretään usein kuitenkin harhaanjohtavasti niin, että sittenhän kannattaa vain pistellä menemään tasaisesti tällä tietyllä sykealueella, koska silloin läskinlähtö on optimaalista. Asiaa pitää kuitenkin katsoa vähän kauempaa, ei tarkastella yhden treenin pituista jaksoa. Treenin aikana käytettävällä energianlähteellä ei ole laihtumisen kannalta käytännössä merkitystä. Se, millä on merkitystä, on rasvojen käyttö energiaksi pitkällä jänteellä (päivät, viikot, kuukaudet). Kokonaiskulutus ja sen pitäminen riittävän korkealla tasolla on siis avainasemassa. Ja tähän ei välttämättä tarvita ollenkaan pitkiä crossarisessioita. Toisaalta se onnistuu kyllä aerobisellakin. Kulutusta saa kuitenkin nostettua muillakin ajankäytön kannalta tehokkaammilla sekä salitreenaajan tyypillisimpiä tavoitteita paremmin tukevilla keinoilla.

Itse en tee aerobista liikuntaa kohottaakseni kulutusta. Jos kulutusta pitää lisätä, saavuttaa kovatehoisella salitreenillä, HIIT:eillä (esim. tällä treenillä) ja muulla metabolisella treenillä paljon tehokkaammin samat tai paremmat hyödyt kuin juoksumatolla hinkkaamalla – rasva palaa iloisemmin eikä lihaskatokaan ole yhtä suurta.

Mikään oikotie-onneen-TV-Shop-ratkaisu tämä ei kuitenkaan ole, vaikka aikaa ei tarvitsekaan sijoittaa treeneihin ylenpalttisia määriä. Kovasykkeisten treenien täytyy olla todella kovia toimiakseen. HIIT:ejä ja muita tehdessä ajatus juoksumaton tasaisesta hurinasta suorastaan houkuttaa, että pääsisi lepäämään telkkarin ääreen. Tuskallisista tuntemuksista huolimatta on omasta mielestäni mielekkäämpää vetää täysiä mäkijuoksuja vartin verran kuin laahata lenkkipolulla rasvanpolttosykealueella niin kauan, että saavutetaan sama keskimääräinen kulutus pitkällä jänteellä. Tämä on tietysti makuasia, sillä jotkut nauttivat esim. lenkkeilystä suuresti ja saattavat jopa vihata erittäin kovatehoista liikuntaa. Silloin ehdottomasti kannattaa valita tasasykkeinen aerobinen. Aerobista voi myös tarpeen mukaan sijoitella yhteen kovasykkeisten treenien kanssa sopiviin kohtiin, joskus se voi olla esim. palautumissyistä tarpeellista.

laihdutus ja aerobinen liikunta

Itselläni on omakohtaista kokemusta sekä kiristelyistä, joissa tasasykkeisillä sessareilla oli suuri rooli että rasvanpolttojaksoista, jolloin aerobisen osuus liikunnasta on ollut 0 min. Kumpaakin metodia on siis tullut käytännössä kokeiltua ja itselleni sopivammasta vaihtoehdosta ei ole epäselvyyttä. Omalla kohdallani vatsapalikat ovat ujonpuoleiset ja tulevat esille vasta aika todella tiukassa tikissä. Ylläolevan kuvan kuntoon on treenattu kovaa 4 – 5 kertaa ja levätty 2-3 päivää viikossa samalla suunnitelmallisesti safkaillen – koko aikana kuitenkin 0 minuuttia aerobista. Omassa tilanteessani oleellista roolia pelaa suunnitelmallisesti toteutetun dieetin lisäksi myös suunnitelmallinen rakennuskausi. Dieettiin valmistautuminen asianmukaisesti onkin oikeastaan onnistuneen kunnon saavuttamisen kannalta yhtä tärkeää, kuin itse dieetti. Aiheeseen liittyen kurkkaa: Dieetin jälkeen – laihdutuskuurin lopettaminen.

Kiristelyjaksojen helppouteen tai vaikeuteen voi suuresti itse vaikuttaa ennen dieettiä. Hyvä lähtökunto, korkea metabolinen kapasiteetti ja dieettiin varattu riittävän pitkä aika ovat tässä avainasemassa. Kun nämä palaset ovat kohdillaan, on helpompi päästä ylimääräisistä kiloista eroon – oli käytössä sitten aerobiset tai muut menetelmät.

Mahtavaa liittyä tänne FitFashionin upeaan joukkoon, hyvää viikonloppua kaikille!

Edelliseen tekstiin pääset tästä: Jalkapäivän satoa

Kommentit (21)
  1. Hei, aika huikeet vatsapalikat! 😉 Oletko koskaan itse käynyt mittaamassa kehonkoostumustasi jollain mittarilla (Inbody tms.)? Minkälainen rasvaprosentti sinulla on? 🙂

    1. Kiitos paljon Henna! 🙂 En ole itseasiassa koskaan käynyt mittaamassa 🙂

  2. Sulla on kyl nii huikea kroppa! Tohon kuntoon kun itse pääsis! Töitä kyllä teen sen eteen

    1. Voi kiitos!!:) Hiljaa hyvää tulee, paljon tsemppiä treeneihin!:)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *